Ωτορινολαρυγγολογία

Ροχαλητό

Δρ. Μιχαήλ Τσούνης - ΩΡΛ – Ρινοχειρουργός

Δρ. Μιχαήλ Τσούνης - ΩΡΛ – Ρινοχειρουργός

Δρ Μιχαήλ Τσούνης ΩΡΛ - Ρινοχειρουργός Ο Μιχάλης Τσούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Το 1997 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) από όπου και αποφοίτησε το 2003. Ειδικεύτηκε στην Ωτορινολαρυγγολογία-Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου στο...

Ροχαλητό και ήσυχος ύπνος δεν πάνε μαζί! Οι περισσότεροι έχουμε ζήσει νύχτες που κάποιος μας ξυπνάει επειδή ροχαλίζουμε ή εμείς οι ίδιοι ξυπνάμε κάποιον επειδή δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε. Τι είναι, όμως, το ροχαλητό και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο;

Ο Δρ. Μιχαήλ Τσούνης, εξειδικευμένος Χειρουργός ΩΡΛ, Στρατιωτικός Ιατρός και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για το ροχαλητό. Με πολυετή εμπειρία και σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο ιατρός χρησιμοποιεί σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους και εφαρμόζει εξατομικευμένες θεραπείες.

 

Πώς προκαλείται το ροχαλητό;

Ο ενοχλητικός θόρυβος του ροχαλητού προκαλείται εξαιτίας των ταλαντώσεων που συμβαίνουν στα τοιχώματα του φάρυγγα. Φυσιολογικά, τα φαρυγγικά τοιχώματα συγκρατούνται από τον τόνο των μυών της ρινοφαρυγγικής κοιλότητας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις/συνθήκες τα τοιχώματα αυτά αποδυναμώνονται με αποτέλεσμα να γίνονται πιο πλαδαρά. Όταν, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της νύχτας ο ασθενής εισπνέει και εκπνέει αέρα, αυτά πάλλονται και έτσι προκαλείται το ροχαλητό.

 

Ποιες είναι οι παθήσεις που σχετίζονται με το ροχαλητό;

Υπάρχουν διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με το ροχαλητό. Πιο συχνά, εντοπίζονται:

  • Σκολίωση ρινικού διαφράγματος
  • Υπερτροφικές αμυγδαλές
  • Υπερτροφική σταφυλή
  • Κρεατάκια
  • Υπερτροφικές ρινικές κόγχες
  • Ρινικοί πολύποδες
  • Αλλεργική ρινίτιδα
  • Χρόνια ιγμορίτιδα

 

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Διάφοροι επιβαρυντικοί παράγοντες ενδέχεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση του ροχαλητού. Ασθενείς που είναι παχύσαρκοι, καπνίζουν ή καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ είναι πιο πιθανό να ροχαλίζουν. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως το ροχαλητό εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες και άτομα μεγάλης ηλικίας. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρχουν κάποια εκ γενετής χαρακτηριστικά (όπως π.χ. μαλακή υπερώα, στενός φάρυγγας) που προδιαθέτουν της εμφάνισή του.

 

Η σχέση του ροχαλητού με την υπνική άπνοια

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το ροχαλητό συνδέεται με την υπνική άπνοια, δηλαδή τη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν οι διακοπές της αναπνοής είναι συχνές και μεγάλες σε διάρκεια, μειώνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Ο εγκέφαλος, αναγνωρίζοντας αυτή την κατάσταση, «ξυπνάει» τον ασθενή, ώστε να επανέλθει η σωστή αναπνοή. Με αυτό τον τρόπο, η υπνική άπνοια διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό τον ύπνο, αφού ο ασθενής ξυπνά πολλές φορές μέσα στη νύχτα.

 

Μπορεί το ροχαλητό να γίνει επικίνδυνο;

Κατά την παραπάνω περίπτωση, ο ασθενής δεν κοιμάται καλά και δεν ξεκουράζεται με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει την ποιότητα της ζωής του. Η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει ακόμα και πολύ επικίνδυνη κατά την οδήγηση ή την εργασία. Η υπνηλία, ο πονοκέφαλος, η δυσκολία στη συγκέντρωση είναι μερικές από τις ενδεχόμενες παρενέργειες του ροχαλητού, όταν αυτό συνδυάζεται με υπνική άπνοια. Φυσικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη πως το ροχαλητό δεν επηρεάζει μόνο τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και τους γύρω του.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση στο ΩΡΛ ιατρείο;

Το ροχαλητό δεν είναι πάντοτε τόσο αθώο όσο φαίνεται. Για αυτό, σε περιπτώσεις που το ροχαλητό επιμένει ή προκαλεί διάφορα προβλήματα, όπως υπνική άπνοια, τότε είναι σημαντικό ο ασθενής να επικοινωνήσει με τον ΩΡΛ. Εκείνος θα διερευνήσει την πιθανότητα υπνικής άπνοιας και θα αναζητήσει παθήσεις που πιθανώς συνυπάρχουν.

Αρχικά, συλλέγονται το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και διάφορες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα. Παράλληλα, πραγματοποιείται:

  • Κλινική εξέταση
  • Ενδοσκόπηση μύτης
  • Λαρυγγοσκόπηση

 

Υπάρχει θεραπεία για το ροχαλητό;

Ανάλογα με το ποια είναι η διάγνωση και τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς, ο ιατρός επιλέγει την κατάλληλη θεραπεία για εκείνον. Η θεραπεία για το ροχαλητό αποτελεί μια εξατομικευμένη υπόθεση. Επομένως, ανάλογα την περίπτωση και σε συνεννόηση του ασθενή με τον ειδικό ιατρό, μπορεί να πραγματοποιηθεί:

  • Πλαστική ρινικού διαφράγματος
  • Κογχοπλαστική
  • Αμυγδαλεκτομή
  • Αδενοτομή
  • Έγχυση ή τοποθέτηση ειδικών ουσιών ή εμφυτευμάτων στη μαλακή υπερώα
  • Σταφυλλοφαρυγγουπερωιοπλαστική (UPPP) χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους (π.χ. με laser, υπερήχους ή ραδιοσυχνότητες)

 

Ο ιατρός θα δώσει επιπλέον συμβουλές στον ασθενή που θα τον βοηθήσουν να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οδηγίες για απώλεια βάρους σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, για αποφυγή λήψης αλκοόλ και κατασταλτικών φαρμάκων. Σε κάποιες περιπτώσεις, εφόσον κριθεί ότι καμία από τις παραπάνω προσεγγίσεις δεν μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερο όφελος είναι δυνατό να προταθεί η χρήση της συσκευής CPAP μετά από μελέτη ύπνου.