Γενική Χειρουργική, Υγεία

Βραχύς Χαλινός Πέους: Σύγχρονη Αντιμετώπιση Με Laser

Δρ. Ιωάννης Δοντάς - Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Δρ. Ιωάννης Δοντάς - Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Δρ. Ιωάννης Δοντάς Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Διευθυντής Laser Surgery Ο Ιωάννης Δοντάς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2005, έπειτα από 6ετή παρακολούθηση. Τα ίδια χρόνια, από το 1999 έως τον Ιανουάριο του 2006 φοίτησε...

Τι είναι ο βραχύς χαλινός;

Ο χαλινός του πέους γνωστός και ως «πετσάκι» είναι ένα πολύ μικρό κομματάκι δέρματος το οποίο βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του πέους και συνδέει τη βάλανο με το κυρίως σώμα του πέους. Ο χαλινός του πέους φυσιολογικά είναι ελαστικός ώστε να επιτρέπει στο όργανο να επιμηκύνεται πλήρως όταν βρίσκεται σε στύση.

Ο βραχύς χαλινός αποτελεί μια συγγενή (εκ γενετής) κατάσταση στην οποία ο χαλινός δεν είναι αρκετά ελαστικός ώστε να διαταθεί ή δεν είναι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος ώστε να τελείται η στύση χωρίς πόνο ή ενόχληση. Σε πολλές περιπτώσεις ο χαλινός μπορεί να έχει φυσιολογικό μέγεθος, αλλά να τραυματίζεται κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών. Ένας πιθανός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει ίνωση του χαλινού, οπότε χάνεται η ελαστικότητα του χαλινού με αποτέλεσμα αυτός να βραχύνεται και να προκαλεί συμπτώματα. Το πρόβλημα παρουσιάζεται περίπου στο 5% των ανδρών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του βραχύ χαλινού προκαλούνται όταν το πέος βρίσκεται σε στύση και περιλαμβάνουν εκδορές, ανάπτυξη ουλώδους ιστού καθώς και περαιτέρω μείωση της ελαστικότητας. Η σεξουαλική επαφή γίνεται επώδυνη, πολλές φορές ακόμη και στο άγγιγμα του οργάνου. Μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αιμορραγία που χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας. Πολύ συχνά, στο βραχύ χαλινό αναπτύσσονται και κονδυλώματα, τα οποία ευνοούνται από τους τραυματισμούς στην περιοχή.

 

Συχνά ο βραχύς χαλινός προκαλεί γωνίωση του πέους κατά τη στύση. Σε ένα ποσοστό ανδρών τέλος μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εκσπερμάτιση. Όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους άντρες με βραχύ χαλινό, καθώς μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, θυμό, φόβο ερωτικής απόρριψης και τελικά αποχή από τη υγιή σεξουαλική δραστηριότητα. Τέλος ο βραχύς χαλινός του πέους λόγω του πόνου που υπάρχει οδηγεί σε κακή υγιεινή της περιοχής με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων στην περιοχή, όπως βαλανοποσθίτιδα, μυκητιάσεις κλπ που μπορούν εύκολα να μεταδοθούν στην ερωτική σύντροφο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του βραχύ χαλινού γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό με την λήψη στοχευμένου ιστορικού και την κλινική εξέταση της περιοχής. Χαρακτηριστικό κλινικό εύρημα στους περισσότερους ασθενείς είναι η έλξη της βαλάνου όταν η ακροποσθία σύρεται προς τη βάση του πέους. Επίσης κάποιες φορές ανευρίσκεται ουλώδης ιστός που εμποδίζει σημαντικά την αποκάλυψη της βαλάνου. Σπάνια μπορεί κατά την αποκάλυψη της βαλάνου να υπάρχει αυτόματη αιμορραγία λόγω πρόσφατης κάκωσης του χαλινού.

 

Ποια είναι η θεραπεία του βραχύ χαλινού;

 Η καλύτερη δυνατή θεραπεία του βραχύ χαλινού είναι η πλαστική αποκατάσταση του χαλινού με Laser. Η επέμβαση διενεργείται με τη χρήση Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) τελευταίας γενιάς, διαρκεί ελάχιστα λεπτά και πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες αμέσως μετά την επέμβαση, ενώ θα πρέπει να απέχει από τη σεξουαλική επαφή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε να επουλωθεί πλήρως το τραύμα και να αποφευχθεί η μετεγχειρητική αιμορραγία. Συνήθως απαιτείται αποχή από σεξουαλική δραστηριότητα για χρονικό διάστημα 3 εβδομάδων. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν ράμματα στο σημείο της χαλινεκτομής. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του Laser στη διόρθωση του βραχύ χαλινού;

 Πρόκειται για μια θεραπεία:

 • Ανώδυνη.
 • Αναίμακτη.
 • Απλή και Σύντομη (διαρκεί 5-10 λεπτά).
 • Ασφαλής.
 • Γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία.
 • Συνήθως δε χρειάζεται λήψη αναλγητικών (παυσίπονα).
 • Δεν έχει επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές.
 • Οδηγεί στην ταχεία επούλωση του τραύματος προσφέροντας άμεσο αποτέλεσμα.
 • Απαιτεί μηδενικό χρόνο νοσηλείας, μηδενικό κόστος αποθεραπείας.
 • Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα.
 • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ημέρα.
 • Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι δύσμορφες ουλές.

 

Ο χειρουργός Δρ. Ιωάννης Δοντάς με την μεγάλη εμπειρία και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση  με την χρήση Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) προσφέρει ανώδυνη και αποτελεσματική αποκατάσταση του βραχέος χαλινού.