Αγγειοχειρουργική, Υγεία

Κιρσοί – Φλεβίτιδα: Αλήθειες και Μύθοι

Κωνσταντίνος Λαμπίδης - Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Κωνσταντίνος Λαμπίδης - Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης Αγγειολόγος - Αγγειοχειρουργός Εξειδικευμένος στην ενδαγγειακή χειρουργική και στις ενδοφλεβικές θεραπείες στη Γερμανία και ΗΠΑ. Ιδρυτής του Κέντρου Φλεβικών Θεραπειών "Vein Therapy" στην Αθήνα και Κόρινθο. Ο αγγειοχειρουργός κ. Κωνσταντίνος Λαμπίδης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του...

Ποια είναι τελικά η αλήθεια;

Οι κιρσοί είναι φλέβες που δεν λειτουργούν σωστά και εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή των ποδιών. Αυτές οι φλέβες έχουν «φουσκώσει» λόγω της συσσώρευσης αίματος μέσα τους  και δεν μπορούν πλέον να προωθήσουν το αίμα προς την καρδιά.  Έτσι, οι κιρσοί προκαλούν ένα αντιαισθητικό, και όχι μόνο, αποτέλεσμα. Είναι αλήθεια ότι οι φλεβικές παθήσεις αντιμετωπίζονται, αλλά οι μύθοι γύρω από την κατάλληλη θεραπεία είναι πολλοί.

1. Είναι οι «φυσικές θεραπείες» αποτελεσματικές για την φλεβίτιδα;

Υπάρχει αφθονία φυσικών προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μερικές φορές εναλλακτικά στη θεραπεία ορισμένων νοσημάτων. Στις φλεβικές παθήσεις όμως οι θεραπείες αυτές δεν είναι αναποτελεσματικές. Για παράδειγμα, η τοπική χρήση αλοιφών στους κιρσούς δεν οδηγεί στην εξαφάνιση τους και δεν διορθώνει το πρόβλημα.  Και αυτό γιατί αγνοεί την πραγματική φύση των κιρσών και την αιτιολογία τους που οφείλεται στην μηχανική ανεπάρκεια των φλεβικών βαλβίδων. Συνεπώς, μια τοπική θεραπεία, δεν φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Άλλη μία λανθασμένη άποψη αποτελεί στη  χρήση του  κρύου νερού στα πόδια.  Η αλήθεια είναι ότι το κρύο νερό ή και το μασάζ μπορεί να ανακουφίσει από κάποια συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας όπως το κάψιμο ή το βάρος στα πόδια, σε καμία όμως περίπτωση δεν θεραπεύει το πρόβλημα και δεν φέρει μόνιμα αποτελέσματα στη θεραπεία της φλεβίτιδας.

2. Οι κιρσοί δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα

Αρκετοί ασθενείς προβαίνουν στην αντιμετώπιση των κιρσών αποκλειστικά και μόνο για να απαλλαγούν από αυτές τις αντιαισθητικές φλέβες στα πόδια τους. Οι κιρσοί όμως, πέρα από αντιαισθητικοί, δυσκολεύουν την καθημερινότητα, μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία και μερικές φορές να γίνουν επικίνδυνοι προκαλώντας θρόμβωση ή αιμορραγία. Έτσι οι κιρσοί μπορεί να εξελιχθούν από ένα απλό, σε περίπλοκο πρόβλημα. Η έγκαιρη αντιμετώπισή τους με σύγχρονες ενδοφλεβικές μεθόδους (που είναι ανώδυνες, γρήγορες και ασφαλείς) μας απαλλάσσει οριστικά από το πρόβλημα.

3. Η φλεβίτιδα εμφανίζεται μόνο στις γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών;

Αρχικά, όσον αφορά στο φύλο, είναι γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στην εμφάνιση φλεβίτιδας. Παρόλο αυτά, υπάρχει ένα ποσοστό αντρών, 10-15%, το οποίο εμφανίζει συμπτώματα φλεβίτιδας. Άρα, η πάθηση δεν αποτελεί αποκλειστικά γυναικείο «προνόμιο». Δεύτερον, η συσχέτιση της φλεβίτιδας με την ηλικία είναι λανθασμένη. Οι εμφάνιση κιρσών σχετίζεται περισσότερο με την κληρονομικότητα, και λιγότερο με την ηλικία. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν οι γονείς σας έπασχαν από κάποια φλεβική νόσο, έχετε αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσετε και εσείς ανεξάρτητα από την ηλικία σας

4. Η άσκηση δεν προκαλεί επιδείνωση των κιρσών

Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι η έντονη άσκηση επηρεάζει αρνητικά την εμφάνιση των κιρσών, αυξάνοντάς τους. Παρόλο αυτά, δεν υπάρχει καμία εμπεριστατωμένη έρευνα που να αποδεικνύει την όποια συσχέτιση των κιρσών με την γυμναστική. Αντιθέτως, η άσκηση είναι ωφέλιμη για την καλή λειτουργία του σώματος και την υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

5. Αποτελεί η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση τη μοναδική θεραπεία για τους κιρσούς;

Για χρόνια επικρατούσε η ιδέα ότι η χειρουργική επέμβαση (σαφηνεκτομή) αποτελεί την μόνη κατάλληλη λύση για την  αντιμετώπιση της φλεβίτιδας. Παρόλο αυτά, τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή καινοτόμων ενδοφλεβικών θεραπειών, όπως η θεραπεία των κιρσών με laser, έχει εν πολλοίς αντικαταστήσει την ανοιχτή επέμβαση. Και αυτό γιατί τα πλεονεκτήματα των μεθόδων αυτών είναι πολλά: Δεν απαιτείται γενική αναισθησία με διασωλήνωση, δεν χρειάζεται νοσηλεία, είναι σχεδόν ανώδυνες, δεν δημιουργούνται τομές στα πόδια και δεν χρειάζονται ράμματα. Έτσι ο ασθενής επιστρέφει σχεδόν άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.