Οφθαλμολογία, Υγεία

Δυσκολεύεστε να δείτε μακριά; Μυωπία & συμπτώματα

Δυσκολεύεστε να δείτε καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά σας; Οι ταμπέλες αποτελούν μπελά για να τις διαβάσετε και δε το καταφέρνετε παρά μόνο όταν πάτε κοντά τους; Αντιμετωπίζετε συχνά πονοκεφάλους όταν βλέπετε τηλεόραση ή κάθεστε στον υπολογιστή; Τότε πιθανόν να έχετε μυωπία.

Μυωπία είναι μια οφθαλμολογική πάθηση. Μια διαθλαστική ανωμαλία, κατά την οποία ο ασθενής βλέπει θολά και δεν διακρίνει καλά τα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται μακριά του. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα και βλέπει πολύ καθαρά οτιδήποτε βρίσκεται στο κοντινό οπτικό του πεδίο.

Τι προκαλεί την μυωπία;

 

Η μυωπία εμφανίζεται όταν ο βολβός είναι αρκετά μακρύς ή όταν ο κερατοειδής χιτώνας (το μπροστινό κάλυμμα του ματιού) έχει μεγάλη καμπυλότητα. Ως αποτέλεσμα, το φως που εισέρχεται στο μάτι δεν είναι σωστά εστιασμένο και τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά.

Η μυωπία εμφανίζεται συχνά στην παιδική ηλικία μεταξύ 8-12 χρονών και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης της, λόγω κληρονομικότητας. Κυρίως όταν και οι δύο γονείς είναι μύωπες. Σε αυτή την περίπτωση σταθεροποιείται κατά την ενήλικη ζωή, περίπου στα 20, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζει να εξελίσσεται με την ηλικία.

Η μυωπία μπορεί να αναπτυχθεί και στους ενήλικες λόγω οπτικού στρες ή λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, όπως είναι ο διαβήτης.

Στην εποχή της τεχνολογίας που ζούμε, βέβαια, είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί η λεγόμενη «ψευδο – μυωπία», λόγω συχνής χρήσης υπολογιστών, κινητών ή άλλων οθονών σε κοντινή απόσταση. Αυτό συμβαίνει διότι τα μάτια καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να εστιάσουν στην οθόνη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν μετά να εστιάσουν εύκολα στα μακρινής απόστασης αντικείμενα. Μετά από πολύωρη ξεκούραση, η καθαρή όραση επανέρχεται, αλλά πολλές φορές, συνεχής καταπόνηση των ματιών μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη και μείωση της όρασης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυωπίας;

 

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας για αξιολόγηση των συμπτωμάτων και ανάλυση των πιθανών τρόπων αντιμετώπισης:

  • Θολή όραση και δυσκολία αποτύπωσης μακρινών αντικειμένων
  • Πονοκέφαλος & Ημικρανίες
  • Καταπόνηση ματιών
  • Λάμψεις στα φώτα
  • Στραβισμός