Γενική Χειρουργική, Υγεία

Πώς Να Επιλέξω Τον Κατάλληλο Πρωκτολόγο;

Δρ. Ιωάννης Δοντάς - Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Δρ. Ιωάννης Δοντάς - Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Δρ. Ιωάννης Δοντάς Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Διευθυντής Laser Surgery Ο Ιωάννης Δοντάς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2005, έπειτα από 6ετή παρακολούθηση. Τα ίδια χρόνια, από το 1999 έως τον Ιανουάριο του 2006 φοίτησε...

Η επιλογή του κατάλληλου γιατρού μπορεί να αποτελέσει πρόκληση στις μέρες μας. Δεδομένου του όγκου των πληροφοριών που μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο, η αξιολόγηση για την επιλογή ενός εξειδικευμένου και καταρτισμένου γιατρού θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Η πρωκτολογία αποτελεί μία ειδικότητα για την εξειδικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού και της περιπρωκτικής περιοχής όπως είναι οι αιμορροΐδες, η ραγάδα δακτυλίου, τα κονδυλώματα πρωκτού, η κύστη κόκκυγος, κ.α. Ένας πρωκτολόγος πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες τον καθιστούν κατάλληλο ιατρό για τη διαχείριση των παθήσεων αυτών.

Για τη σωστή επιλογή του πρωκτολόγου, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά θέτοντας κριτήρια που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση και την εμπειρία του. Ίσης βαρύτητας κριτήρια αποτελούν και η προσέγγισή του απέναντι στους ασθενείς καθώς και το αίσθημα εμπιστοσύνης που τους εμπνέει.

Τα 6 σημεία – κλειδιά που πρέπει να ερευνάμε πριν επισκεφτούμε έναν πρωκτολόγο είναι:

1.   Το βιογραφικό του ιατρού

Το βιογραφικό του ιατρού πρέπει να είναι αναλυτικό και να παραθέτει σχολαστικά τόσο την εκπαίδευσή του, όσο και την επαγγελματική του εμπειρία. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρονται οι επιστημονικές δημοσιεύσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει, καθώς και τα συνέδρια και τις ημερίδες που έχει παρακολουθήσει και αφορούν στην ειδικότητά του. Τέλος, είναι απαραίτητο για επεμβάσεις σε ευαίσθητες περιοχές όπως αυτή του πρωκτού, ο χειρουργός πρωκτολόγος να έχει μετεκπαιδευτεί σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά κέντρα, δίπλα σε επαγγελματίες και επιστήμονες  με μεγάλη εμπειρία, που εφαρμόζουν εξελιγμένες τεχνολογικές πρακτικές.

2.   Η εμπειρία του στη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων της ορθοπρωκτικής χώρας

Η σωστή διάγνωση μίας πάθησης μπορεί να μας γλιτώσει από πολύτιμο χρόνο, χρήματα και – το πιο σημαντικό – μία θεραπεία ή μια επέμβαση που ενδεχομένως να μην ενδείκνυται για την περίπτωσή μας. Επομένως κρίνεται απολύτως απαραίτητη η έγκυρη διάγνωση του ιατρού, χρησιμοποιώντας διαγνωστικές μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας που θεωρείται η πλέον εξειδικευμένη εξέταση στην πρωκτολογία παγκοσμίως και που εφαρμόζεται από ελάχιστους γιατρούς στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους ο Δρ Ιωάννης Δοντάς.

3.   Τον ιατρικό εξοπλισμό του ιατρείου του

Ένα εξειδικευμένο πρωκτολογικό κέντρο οφείλει να είναι πλήρως εξοπλισμένο, ώστε να έχει να τη δυνατότητα μεγάλου φάσματος διάγνωσης και θεραπείας παθήσεων. Σύγχρονα μηχανήματα Laser σε συνδυασμό με συστήματα τελευταίας γενιάς όπως το Laser CO2, το διοδικό Laser το οποίο είναι κατάλληλο για τη μέθοδο FiLaC, την αιμορροϊδοπλαστική LHP®, σύστημα ηλεκτροδιαθερμίας, εξοπλισμό αναρρόφησης καπνού, καθιστούν τις άλλοτε επίπονες επεμβάσεις, ανώδυνες και 100% ασφαλείς τόσο για το γιατρό όσο και για τον ασθενή.

4.   Τις εμπειρίες προηγούμενων ασθενών και  τις  Online αξιολογήσεις τους

Πλέον ο οικογενειακός και φιλικός μας περίγυρος δεν είναι η μόνη πηγή πληροφοριών που διαθέτουμε προκειμένου να επιλέξουμε τον γιατρό μας. Το διαδίκτυο μας δίνει μία πληθώρα αξιολογήσεων των ιατρών από ασθενείς τους που παρουσιάζουν την εμπειρία τους. Έρευνες έδειξαν ότι πλέον το ποσοστό των ανθρώπων που επιλέγουν τον ιατρό τους μέσω του διαδικτύου, είναι μεγαλύτερο από εκείνο των ασθενών που απευθύνθηκαν σε έναν γιατρό που δε γνώριζαν μέχρι πρότινος, από ένα συγγενή ή φίλο.

5.   Το δίκτυο των συνεργατών του

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο ιατρός μας να ανήκει σε ένα δίκτυο συνεργατών υψηλού κύρους. Τόσο οι συνεργασίες με σημαντικούς φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών όσο και η συμμετοχή σε ομάδες ιατρών πολλαπλών ειδικοτήτων, αυξάνουν την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα του ιατρού.

6.   Η προσέγγιση προς τους ασθενείς του και το αίσθημα εμπιστοσύνης που εμπνέει

Τέλος, τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ενσυναίσθηση του ιατρού και στη σχέση που αναπτύσσει με τους ασθενείς του. Ένας πρωκτολόγος πρέπει, όχι μόνο να γνωρίζει εις βάθος και να εφαρμόζει σωστά την επιστήμη του, αλλά να μπορεί να προσεγγίσει ανθρώπινα τον ασθενή και την οικογένειά του, δημιουργώντας τους ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Εκπρόσωποι όλων των ειδικοτήτων της ιατρικής κοινότητας τονίζουν την αναγκαιότητα του να χτίζεται μια σχέση αλληλοσεβασμού και κατανόησης, προκειμένου να είναι σε θέση ο ασθενής να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις που αφορούν στη θεραπεία του και να νιώθει «ομάδα» με τον πρωκτολόγο του.