Ορθοπαιδική, Υγεία

Ρήξη Μηνίσκου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε από τους Ορθοπαιδικούς της Κλινικής Orthobiology Surgery Center

Ιωσηφίδης Μιχάλης - Oρθοπαιδικός Χειρουργός

Ιωσηφίδης Μιχάλης - Oρθοπαιδικός Χειρουργός

Oρθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρίας Αρθροσκοπικής Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων «Γεώργιος Νούλης» και Α’ Αντιπρόεδρος της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας και Θράκης.

Τι είναι ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος είναι μία ανατομική σκληρή αλλά ελαστική από κολλαγόνου και έχει σχήμα ημισελινοειδές. Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο εσωτερικός και ο εξωτερικός, και βρίσκονται στο σημείο που συγκλίνουν το κάτω άκρο του μηριαίου άκρο με την κνήμη.

Ποια είναι η λειτουργία του μηνίσκου;

Ο ρόλος του μηνίσκου είναι:

 1. Η απορρόφηση των κραδασμών
 2. Η ισομερής κατανομή των φορτίων στην επιφάνεια του γόνατος
 3. Η σταθεροποίηση του γόνατος
 4. Η λίπανση της άρθρωσης για ομαλότερη κίνηση

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου και πως προκαλείται;

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο. Πρόκειται ουσιαστικά για σχίσιμο του μηνίσκου. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, όμως συναντάται κυρίως σε αθλητές ή και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε ρήξη μηνίσκου υπόκεινται συχνά οι αθλητές γιατί κατά τη διάρκεια των αθλητικών τους δραστηριοτήτων κάνουν απότομες κινήσεις που συνδυάζουν την κάμψη και στροφή του γόνατος. Ωστόσο, οι ρήξεις μηνίσκου που συναντώνται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας προκαλούνται κυρίως από την αλλοίωση του μηνίσκου και μπορούν να υποστούν ρήξη ακόμα και από απλές καθημερινές κινήσεις όπως από ένα βαθύ κάθισμα, από το ανεβοκατέβασμα σκάλας, κατά την έγερση από καρέκλα ή κατά την έξοδο από αυτοκίνητο.

Ποια είναι τα συμπτώματα ρήξης μηνίσκου;

Τη στιγμή του τραυματισμού μπορεί να ακουστεί κάποιος ήχος που δηλώνει πως ο μηνίσκος σκίστηκε. Συνήθως μετά τον τραυματισμό ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει να κινείται. Όμως μετά από λίγες μέρες αρχίζει ο πόνος και το οίδημα.

Τα συμπτώματα που έχει συνήθως κάποιος που έχει υποστεί ρήξη μηνίσκου είναι τα ακόλουθα:

 • Πόνος στο γόνατο (στην εσωτερική ή εξωτερική πλευρά ανάλογα με το μηνίσκο που έχει υποστεί ρήξη)
 • Πρήξιμο
 • Δυσκολία κάμψης ή έκτασης του γόνατος
 • Εμπλοκή του γόνατος
 • Αστάθεια

Πως γίνεται η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου;

Η διάγνωση της ρήξης του μηνίσκου γίνεται μετά από κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία. Στην ακτινογραφία οι μηνίσκοι δεν απεικονίζονται. Στην περίπτωση όμως που ο ιατρός θέλει να εντοπίσει εκφυλιστικές αλλοιώσεις, όπως οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή και ακτινογραφικό έλεγχο. Έπειτα, ο ορθοπαιδικός ιατρός έχοντας όλες τις κατάλληλες εξετάσεις θα προχωρήσει στο σχεδιασμό της θεραπείας του μηνίσκου.

Πως αντιμετωπίζεται η ρήξη μηνίσκου;

Η αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου πρέπει να είναι άμεση γιατί κάποια ενδεχόμενη καθυστέρηση μπορεί να επιδεινώσει τη φθορά του χόνδρου και, επομένως, τη βλάβη. Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και τα συμπτώματα που προκαλεί. Μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Σε περιπτώσεις εκφυλιστικών αλλοιώσεων προτείνεται η συντηρητική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει:

 • Ανάπαυση
 • Παγοθεραπεία
 • Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Φυσικοθεραπεία

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αλλά και σε περιπτώσεις όπου η συντηρητική αντιμετώπιση έχει ακολουθηθεί και έχει αποτύχει, επιλέγεται η χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση.

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ρήξεων μηνίσκου. Κατά την επέμβαση πραγματοποιούνται δυο μικρές τομές στο γόνατο, από τις οποίες εισάγονται η κάμερα και τα εργαλεία που χρειάζονται για να εντοπιστούν οι κακώσεις.

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης είναι:

 1. Μερική μηνισκεκτομή, αφαίρεση του τμήματος που έχει υποστεί βλάβη.
 2. Μηνισκοσυρραφή, συρραφή του μηνίσκου και αποκατάσταση της άρθρωσης.

Η μέθοδος που θα επιλεγεί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το μέγεθος της βλάβης, την ανατομία του γόνατος, την ηλικία και τις δραστηριότητες του ασθενούς.

Αν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ρήξης μηνίσκου ή έχετε υποστεί κάποιο τραυματισμό μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ορθοπαιδική Κλινική OrthoBiology Surgery Center και να μιλήσετε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Δρ. Μιχάλη Ιωσηφίδη, για να ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί.