Γενική Χειρουργική, Υγεία

Επιγαστρική κήλη: Αίτια και αντιμετώπιση!

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Ο Χειρουργός Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με “Άριστα”. Εισήχθη, λαμβάνοντας μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, πρώτος, από το νομό Ηλείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου...

Η επιγαστρική κήλη ή κήλη της λευκής γραμμής εντοπίζεται στη νοητή ευθεία μεταξύ ομφαλού και στέρνου (λεύκη γραμμή). Πρέπει να διαχωρίζεται από τη διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών, μία κατάσταση που δεν απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση παρά μόνο για αισθητικούς λόγους, η δε διάκριση αυτή μπορεί να γίνει μόνο από χειρουργό.

Αίτια επιγαστρικής κήλης

Τα αίτια δημιουργίας της επιγαστρικής κήλης είναι η αποδυνάμωση του μυϊκού ιστού του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος στο επίπεδο του επιγαστρίου από:

  • Τραυματισμό
  • Παχυσαρκία
  • Έντονο βήχα
  • Μεγάλη απώλεια βάρους

Το μέγεθος της επιγαστρικής κήλης μπορεί να είναι πολύ μικρό έως και πολύ μεγάλο και αρκετά συχνά στα αρχικά της στάδια ομοιάζει με λίπωμα. Η επιγαστρική κήλη μπορεί να προκαλέσει πληθώρα συμπτωμάτων, με συνηθέστερα την τοπική ευαισθησία, τον πόνο, τον έμετο και τη ναυτία. Όπως σε κάθε μορφή κήλης, η πιο επικίνδυνη επιπλοκή είναι η περίσφιξη, η οποία χαρακτηρίζεται από αδυναμία ανάταξης της κήλης, έντονο πόνο και μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του σπλάγχνου που περιέχεται εντός της κήλης.

Θεραπεία επιγαστρικής κήλης

Η μοναδική θεραπεία της επιγαστρικής κήλης είναι η χειρουργική αντιμετώπιση η οποία περιλαμβάνει τη λαπαροσκοπική προσπέλαση με την τοποθέτηση πλέγματος.