Δερματολογία, Νευρολογία - Ψυχιατρική, Υγεία

Αφροδισιολογία

Δημήτριος  Κ.  Σγούρος - Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Δημήτριος Κ. Σγούρος - Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Ο Δημήτριος Κ. Σγούρος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία εισήχθη το 1997 και αποφοίτησε στις αρχές του 2004. (Βαθμός κτήσεως πτυχίου: 7,4) Στη συνέχεια εργάστηκε ως ιατρός σε διάφορες θέσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αρχικά υπηρέτησε...

Η

αφροδισιολογία

 αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ειδικότητας της δερματολογίας. Το όνομά της προέρχεται από τη θεά Αφροδίτη, η οποία λατρευόταν ως θεά του Έρωτα και της Ομορφιάς στην αρχαία Ελλάδα. Διεθνώς για την αφροδισιολογία χρησιμοποιείται ο όρος Venereology στην αγγλική γλώσσα (Venus = Αφροδίτη). Στην Ευρώπη μάλιστα η ειδικότητα της Δερματολογίας έχει ως επίσημη ονομασία τον όρο Dermato-Venereology επισημαίνοντας έτσι την αδιάρρηκτη σύνδεση των δύο επιστημονικών τομέων.

Ως αντικείμενο έχει τη μελέτη, διάγνωση και θεραπεία των αφροδισίων νοσημάτων, τα οποία ορίζονται ως τα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Πλέον έχει επικρατήσει ο όρος «σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις», ο οποίος χρησιμοποιείται για να δώσει έμφαση σε ένα κοινό χαρακτηριστικό πολλών σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, το ασυμπτωματικό και «αθόρυβο» στάδιο τους, όπου ένας φαινομενικά «υγιής» φορέας μπορεί να μεταδώσει τη νόσο.

Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά αρκετά σύνθετη τη συνολική αντιμετώπιση μερικών εξ αυτών. Συνεπώς όταν θεραπεύουμε με επέμβαση Laser τα οξυτενή κονδυλώματα της γεννητικής περιοχής ή συνταγογραφούμε συστηματικά χάπια για μια λοίμωξη των γεννητικών οργάνων από τον ιό του απλού έρπητα, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον/την ασθενή μας για την ιδιαίτερη βιολογική συμπεριφορά των συγκεκριμένων ιών – HPV και HSV αντίστοιχα – μιας και μπορεί να τον/την απασχολήσουν ξανά στο μέλλον.

Μάλιστα, τα

αφροδίσια νοσήματα

αποτελούν μερικά από τα αρχαιότερα καταγεγραμμένα νοσήματα. Ωστόσο οι αλλαγές στις σεξουαλικές συνήθειες, η ανακάλυψη φαρμάκων όπως η πενικιλίνη και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού της Ευρώπης έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στη συχνότητα εμφάνισης των διαφόρων αφροδισίων νοσημάτων ή και σε εμφάνιση νοσημάτων της τελευταίας 30ετίας. Χαρακτηριστικά στην πρώτη περίπτωση καταγράφουμε την αρκετά πιο σπάνια εμφάνιση γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας (βλεννόρροια) σε άνδρες και γυναίκες σε αντίθεση με τις πολύ συχνότερες χλαμυδιακής ή μη ειδικής αιτιολογίας ουρηθρίτιδες. Στη δεύτερη περίπτωση το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το

AIDS

(σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας) που προκαλείται από τον ιό HIV, προσβάλλει πολλά συστήματα – χαρακτηριστικές δερματικές εκδηλώσεις ανάλογα με το στάδιο της νόσου – και μπορεί να έχει ως πρώτη εκδήλωση ένα δερματικό εξάνθημα.

Επομένως τα

σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

μπορεί να εμφανίζονται μόνο στο δέρμα ή τους βλεννογόνους των γεννητικών περιοχών, συχνά όμως έχουν εκδηλώσεις και σε άλλα συστήματα του ανθρωπίνου σώματος. Κατά συνέπεια ο ρόλος μας δεν σταματά μόνο στη θεραπεία μιας κολπίτιδας σε μια νεαρή γυναίκα, αλλά επεκτείνεται και στη συνολική και ουσιώδη, προληπτική συνεκτίμηση άλλων παραγόντων.

Όπως γίνεται δε αντιληπτό, η εμφάνιση και το είδος των αφροδισίων νοσημάτων συμβαδίζει με τη γενικότερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Δυστυχώς, λόγω των γνωστών δυσκολιών, σήμερα παρατηρείται μεγάλο έλλειμμα στους προληπτικούς ελέγχους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Απότοκη αυτής της κατάστασης είναι η επανεμφάνιση νοσημάτων όπως η σύφιλη με διάφορες κλινικές εκδηλώσεις μάλιστα που υποδηλώνουν προχωρημένο στάδιο ή περιστατικά καρκίνων γεννητικών οργάνων από παραμελημένες λοιμώξεις από τον ιό HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων).

Κλείνοντας λοιπόν πρέπει να τονίσουμε πως ένα αφροδίσιο νόσημα δεν πρέπει να είναι ούτε ταμπού ούτε να αντιμετωπίζεται ευκαιριακά. Πέρα από την αξία των προληπτικών ελέγχων που είναι ιδιαίτερα ουσιαστικοί, πρέπει να συγκρατήσουμε πως όλα τα νοσήματα στο αρχικό τους στάδιο αντιμετωπίζονται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά. Ο ρόλος μας είναι να αποδώσουμε την πραγματική διάσταση του κάθε νοσήματος χωρίς να τρομοκρατούμε και να συστήσουμε το σύνολο των σύγχρονων θεραπευτικών επιλογών που παρέχει το ιατρείο μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αφροδισιολογία επισκεφθείτε το http://dermasano.gr/index.php/el/.