Υγεία, Ωτορινολαρυγγολογία

Αμυγδαλεκτομή | Πότε πρέπει να γίνεται;

Οι αμυγδαλές είναι δύο αδένες σπογγώδους μορφολογίας που βρίσκονται στο οπίσθιο τμήμα της στοματικής κοιλότητας και ανήκουν στον λεμφικό ιστό του βλεννογόνου του αναπνευστικού συστήματος. Ο ρόλος τους, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά την προνηπιακή ηλικία, είναι να αποτελούν φυσικό φίλτρο για τα μικρόβια που εισέρχονται στον οργανισμό και  να δημιουργούν αντισώματα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μετά την ηλικία των 4 ετών, η συμβολή τους στην άμυνα του οργανισμού σταδιακά μειώνεται, όπως και το μέγεθός τους και σιγά σιγά ατροφούν, αφού ο οργανισμός του ανθρώπου μπορεί στη συνέχεια να αμυνθεί απέναντι στα μικρόβια και τις λοιμώξεις και χωρίς τις αμυγδαλές.

Πότε πρέπει να γίνεται Αμυγδαλεκτομή;

Οι κυριότερες ενδείξεις για να αφαιρεθούν οι αμυγδαλές είναι οι εξής:

  • 3 ή περισσότερα επεισόδια αμυγδαλίτιδας ανά έτος για 3 συνεχόμενα χρόνια ή 7 επεισόδια αμυγδαλίτιδας μέσα σε ένα έτος,
  • ιστορικό περιαμυγδαλικού αποστήματος (αποτελεί επιπλοκή της οξείας αμυγδαλίτιδας, με συγκέντρωση πύου γύρω από τις αμυγδαλές),
  • υπερτροφία των παρίσθμιων αμυγδαλών με αποτέλεσμα δυσκολία στην αναπνοή, ροχαλητό ή και επεισόδια υπνικής άπνοιας,
  • υποψία για κακοήθεια,
  • παιδιά με σύνδρομο περιοδικού πυρετού (PFAPA) (σύμφωνα με τις μελέτες φαίνεται πως βελτιώνεται η κλινική τους εικόνα μετά από αμυγδαλεκτομή και αδενοειδεκτομή).

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η επέμβαση πραγματοποιείται διαστοματικά υπό γενική αναισθησία, συνήθως με τη χρήση νυστεριού ή με  διαθερμίας. Στην περίπτωση της διαθερμίας, ο χειρουργός χρησιμοποιεί αντί για νυστέρι μια ειδική λαβίδα που λειτουργεί με τη βοήθεια της θερμότητας  και έπειτα καυτηριάζει με την ίδια λαβίδα τα αγγεία που αιμορραγούν αντί να κάνει ράμματα για να ελέγξει την αιμορραγία. Άλλες τεχνικές αμυγδαλεκτομής αποτελούν οι επεμβάσεις με χρήση coblation και ligasure.

Τι να περιμένετε μετά το χειρουργείο

Μετά την επέμβαση της αμυγδαλεκτομής, ο ασθενής νοσηλεύεται για 1 ημέρα ή μπορεί να επιστρέψει στην οικία του και το ίδιο βράδυ.  Είναι πιθανό ο λαιμός τις πρώτες ημέρες να πονάει ελαφρά, με σταδιακή ελάττωση του πόνου μέσα σε  μια εβδομάδα. Παρατηρώντας ο ασθενής το λαιμό του τις πρώτες ημέρες θα δει ότι έχει ένα άσπρο στρώμα στο σημείο όπου βρίσκονταν οι αμυγδαλές, το οποίο είναι φυσιολογικό και σημαίνει ότι  γίνεται η επούλωση.

Για τις πρώτες 10 έως 14 ημέρες είναι καλό για τον ασθενή να μην ασκείται και να ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή. Τέλος, δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν κάποια ιογενή λοίμωξη ή βήχουν προς αποφυγή λοιμώξεων του λαιμού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο Δρ Ειρήνη Μάντζαρη.