Γενική Χειρουργική, Υγεία

Αιμορροϊδοπάθεια: Συμπτώματα και θεραπεία

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Ο Χειρουργός Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με “Άριστα”. Εισήχθη, λαμβάνοντας μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, πρώτος, από το νομό Ηλείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου...

Τι είναι η αιμορροϊδοπάθεια;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα και ταλαιπωρεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων.

Οι αιμορροΐδες είναι μια φυσιολογική κατασκευή στο κατώτερο μέρος του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Είναι ουσιαστικά ένα πλέγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Η χρήση τους έγκειται στην προστασία του πρωκτού, κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων, και στο μηχανισμό εγκράτειας του πρωκτικού σφιγκτήρα.

 Ποια είναι τα αίτια της αιμορροϊδοπάθειας;

Κύρια αιτία θεωρείται ο λεγόμενος «δυτικός» τρόπος ζωής, δηλ. ο άστατος τρόπος διατροφής, η καθιστική ζωή, η μειωμένη άσκηση, το άγχος κτλ. Παράγοντες που προδιαθέτουν επίσης είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα, η έντονη προσπάθεια κατά την κένωση, η κληρονομική προδιάθεση, η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία κ.α.

Ποιες είναι οι μορφές της αιμορροϊδοπάθειας;

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές και διαφέρουν ως προς την αιμάτωσή τους, τη συμπτωματολογία και την αντιμετώπισή τους. Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το μέγεθός τους και τη διάρκεια εμφάνισής τους διακρίνονται σε:

  • 1ου βαθμού: δεν προβάλλουν έξω από τον πρωκτό
  • 2ου βαθμού: προβάλλουν μόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μόνες τους
  • 3ου βαθμού: προβάλλουν κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται μόνο με τη βοήθεια του ίδιου του ασθενή
  • 4ου βαθμού: προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτικό σωλήνα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας;

Μπορεί να προκληθούν μια σειρά από συμπτώματα όπως:

  • Πόνος
  • Αιμορραγία
  • Έκκριση βλέννης, τοπικός ερεθισμός, κνησμός
  • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
 Ποια είναι η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας;

Η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους που ξεκινούν από τη συντηρητική αγωγή και καταλήγουν σε διάφορες χειρουργικές τεχνικές. Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, η αντιμετώπιση φυσικά εξατομικεύεται.

Αιμορροϊδοπάθεια 1ου βαθμού

Η θεραπεία είναι συντηρητική. Η αγωγή περιλαμβάνει καλή υγιεινή της πρωκτικής περιοχής και ρύθμιση των κενώσεων με κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και πολύ νερό. Σπάνια χορηγούνται και φαρμακευτικά σκευάσματα.

Αιμορροϊδοπάθεια 2ου βαθμού

Η θεραπεία και σε αυτό το στάδιο είναι αρχικά συντηρητική. Σε περίπτωση όμως που τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά μπορούν να εφαρμοσθούν είτε επεμβατικές μη χειρουργικές μέθοδοι όπως η περίδεση των αιμορροΐδων με ελαστικούς δακτυλίους (Rubber Band Ligation – RBL) είτε  χειρουργικές μέθοδοι όπως η απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με την καθοδήγηση υπερήχου (τεχνική HAL).

Αιμορροϊδοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού

Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία είναι κατεξοχήν χειρουργική. Παγκοσμίως, η αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας περιλαμβάνει πλέον σύγχρονες, ανώδυνες τεχνικές:

1) Απολίνωση αιμορροϊδικών αγγείων με τη χρήση υπερήχου (τεχνική HAL): Είναι τεχνική κατά την οποία απολινώνονται τα αιμορροϊδικά αγγεία με την καθοδήγηση υπερήχου. Ένα ειδικό πρωκτοσκοπικό εργαλείο εντοπίζει τις αιμορροϊδικές αρτηρίες με τη βοήθεια του ενσωματωμένου υπερήχου Doppler. Οι ήδη εντοπισμένες αρτηρίες απολινώνονται με τη βοήθεια ειδικών ραμμάτων και έτσι διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος, οι αιμορροϊδες παύουν να τροφοδοτούνται, ατροφούν και συρρικνώνονται.

2) Αιμορροϊδοπλαστική με τη χρήση Laser (τεχνική LHP): Διενεργείται υπό κατάλληλη περιοχική ή γενική αναισθησία μετά από μικρή παρακέντηση και με τη χρήση ειδικής μυτερής ίνας που εκπέμπει κυκλικά (360°) ενέργεια laser στο εσωτερικό τοίχωμα του αιμορροϊδικού όζου. Εφαρμόζοντας με ελεγχόμενο και ομοιόμορφο τρόπο την ενέργεια laser στον υποβλεννογόνιο χιτώνα προκαλούμε άμεση συρρίκνωση των αιμορροϊδικών και ταυτόγχρονα διαφυλάσσουμε το βλεννογόνο και το σφιγκτήρα. Η ίνωση, η ουλή που προξενείται δημιουργεί νέο συνεκτικό ιστό που διασφαλίζει ότι ο βλεννογόνος ακολουθεί τον υποκείμενο ιστό αποτρέποντας την υποτροπή και μια νέα πρόπτωση.

Η κλασική επέμβαση αιμορροϊδεκτομής (επέμβαση Milligan-Morgan) εφαρμόζεται πια μόνο σε προχωρημένες και επιπλεγμένες περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας