Ανδρολογία, Υγεία

Ασθενοσπερμία: 6 παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα

Είναι σύνηθες, όταν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας, η γυναίκα να παίρνει το μεγαλύτερο μέρος την ευθύνης. Στην πραγματικότητα, όμως, το ένα τρίτο των περιπτώσεων προκαλούνται από θέματα που σχετίζονται με τον άνδρα. Για τους άνδρες, πολλά προβλήματα γονιμότητας οφείλονται, κυρίως, στην ασθενοσπερμία, σε προβλήματα δηλαδή με το σπέρμα τους.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το σπέρμα;

 

Η Παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει το αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα του σπέρματος (το μέγεθος αλλά και το σχήμα) καθώς και την μορφολογία του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υπερβολικό λίπος μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνο και το υπερβολικό οιστρογόνο είναι επιζήμιο για την ανάπτυξη και την ευημερία του σπέρματος. Αντίστοιχα, και η έλλειψη σωματικού βάρους έχει αρνητική επίδραση στο σπέρμα του άνδρα.

Το Κάπνισμα εξίσου μειώνει την ποσότητα του σπέρματος ενώ αυξάνει τον αριθμό των αδρανών και μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων. Επίσης, η συχνότητα του καπνίσματος καθορίζει τον βαθμό στον οποίο το σπέρμα επηρεάζεται.

Αλκοόλ. Αν πίνετε ένα ποτάκι μετά τη δουλειά κάθε μέρα, τότε πρέπει να γνωρίζετε πώς συμβάλλετε στην ασθενοσπερμία. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο πολύ πίνει ο άνδρας τόσο μεγαλύτερο ποσοστό μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων αποκτά.

Καφεΐνη. Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, αλλά και σόδας, μειώνει των αριθμό αλλά και την συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων. Θα πρέπει, λοιπόν, να περιοριστεί η κατανάλωση καφέ, τσαγιού αλλά και ενεργειακών ποτών.

Το ψυχολογικό Άγχος και Στρες καθώς και η Σωματική Κούραση μπορούν να μειώσουν την συγκέντρωση του σπέρματος ενώ αυξάνει τα μη φυσιολογικά σπερματοζωάρια. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε κατά την διάρκεια της ημέρας ώστε να διατηρήσετε τον έλεγχο του επιπέδου στρες.

Η έλλειψη άσκησης. Μη μένετε αδρανείς, μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή ή  την τηλεόρασή σας. Μπορεί να έχετε ανάγκη να ξεκουραστείτε, αλλά το σώμα σας (και όχι μόνο) έχει ανάγκη από άσκηση.