Αισθητική Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Σώμα, Υγεία

Αιδοιοπλαστική-μείωση μικρών χειλεών αιδοίου

Η

αιδοιοπλαστική

είναι γνωστή και σαν πλαστική του αιδοίου ή μείωση των μικρών χειλέων του αιδοίου. Πρόκειται για μια επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής που αλλάζει την παθολογική ανατομία των μικρών χειλέων αλλά και των μεγάλων αν απαιτείται, όπως επίσης μπορεί να διορθώσει το υπερβολικό δέρμα που καλύπτει την κλειτορίδα. Η πλειονότητα των γυναικών δεν έχει κάποια ασυνήθιστη συγγενή ανωμαλία στην περιοχή και σχεδόν όλες προσέρχονται για λόγους αισθητικούς, ενώ σε κάποιες η δυσμορφία δημιουργεί δυσκολίες στα εσώρουχα, στα μαγιώ, στον αθλητισμό, στην ερωτική επαφή κλπ. Σε μια μελέτη του περιοδικού σεξουαλικής ιατρικής του 2008 διαπιστώθηκε ότι το 32% των γυναικών που υποβλήθηκαν στην επέμβαση ήταν για να διορθώσουν κάποια λειτουργική διαταραχή, το 31% για λόγους αισθητικούς αλλά και λειτουργικούς, και το 37% μόνο για λόγους αισθητικούς. Το 2011 σε μια ανασκόπηση του ίδιου περιοδικού διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των ευχαριστημένων γυναικών που υποβλήθηκαν σε αιδοιοπλαστική ήταν 90-95%. Όσο αφορά το ποσοστό επιπλοκών ήταν πάρα πολύ μικρό.

Περίπτωση του Δρ. Νώντα Καποσίτα από το web site του http://labial-reduction.kapositas.gr/aidioplastiki.htm

aidoiplastiki

Οι περισσότερες γυναίκες δεν ξέρουν ακριβώς την ανατομία της περιοχής μια και δεν βρίσκονται πολλές εικόνες φυσιολογικής ανατομίας διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Μέγεθος των χειλέων

Το αιδοίο αποτελείται ανατομικά από την είσοδο του κόλπου, το στόμιο της ουρήθρας, τα μικρά χείλη του αιδοίου, την κλειτορίδα, τα μεγάλα χείλη του αιδοίου, το όρος της αφροδίτης γνωστό σαν mons pubis δηλαδή η περιοχή του εφηβαίου πάνω από το αιδοίο και τέλος η περιοχή του περινέου.

Το σχήμα, μέγεθος και το χρώμα των μικρών χειλέων του αιδοίου ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Μπορεί να είναι κανονικά ή μεγαλύτερα από το κανονικό και με την σεξουαλική επαφή να διογκώνονται.

Η χειρουργική αντιμετώπιση

Αναισθησία

Η αιδοιοπλαστική μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, με μέθη ή και με γενική αναισθησία ανάλογα με την προτίμηση της κάθε γυναίκας.

Επεμβάσεις

Εκτομή του ελευθέρου άκρου των μικρών χειλέων
Η γνήσια αιδοιοπλαστική αφορά την τεχνική εκτομής του ελευθέρου άκρου των μικρών χειλέων. Η τεχνική απαιτεί ακρίβεια, εμπειρία και αυξημένη αίσθηση της αισθητικής της περιοχής. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκτομής αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού για να κόψει ακριβώς στα ίδια σημεία και τα δύο μικρά χείλη και να αποφύγει τις ασυμμετρίες. Το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνικής είναι η αφαίρεση του σκούρου δέρματος των μικρών χειλέων.

Η τεχνική της κεντρικής εκτομής σαν σφήνας

Η τεχνική αφορά της κεντρική εκτομή σαν V στο παχύτερο σημείο των μικρών χειλέων.Η τεχνική διατηρεί την φυσιολογική ανατομία των χειλέων αλλά μπορεί να δημιουργήσει αισθητικές διαταραχές.
Αιδοιοπλαστική του δέρματος που σκεπάζει την κλειτορίδα
Η τεχνική είναι ιδιαίτερα απαιτητική απαιτεί ειδικούς προωθητικούς κρημνούς V-Y και εκτελείται από έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς στην περιοχή της κλειτορίδας.

Laser Αιδοιοπλαστική

Η εκτομή γίνεται με χρήση laser και αφορά την αποεπιθηλιοποίηση των μικρών χειλέων. Το μειονέκτημα της είναι η εμφάνιση κύστεων μετά την επέμβαση.

Δείτε την συνέντευξη του κ. Καποσίτα σχετικά με την αιδοιοπλαστική.

Μετά την επέμβαση

Η μετεγχειρητική πορεία είναι εντελώς ανώδυνη. Η γυναίκα φεύγει αμέσως από την κλινική και αρχίζει να πλένεται στην περιοχή από την επόμενη ημέρα. Αντιβιοτικά χορηγούνται για 4 ημέρες όπως και ήπιες πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι.

Μπορείτε να διαβάσετε εκτενώς για την αιδοιοπλαστική αλλά και να δείτε περιπτώσεις του κ. Καποσίτα από το αρχείο του http://www.kapositas.gr/aidioplastiki.php.