Γυναικολογία, Δερματολογία, Παθολογία, Υγεία

Έρπης των γεννητικών οργάνων: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). Ο ιός διαδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Μετά την αρχική μόλυνση, ο ιός βρίσκεται αδρανής στο σώμα και μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή και πολλές φορές μέσα στον χρόνο.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει αρκετά συμπτώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως φαγούρα, πόνο ή πληγές. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που μπορεί να μην έχετε κάποιο σύμπτωμα ή σημάδι ότι είστε φορέας του ιού. Αν όμως έχετε μολυνθεί, μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό ακόμη και αν δεν έχετε ορατές πληγές.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπη των γεννητικών οργάνων, αλλά κάποια φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων. Τέλος, η χρήση προφυλακτικών κατά της διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάδοσης μιας λοίμωξης από έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από τον HSV επειδή δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ή τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά αρχίζουν να παρουσιάζονται, περίπου 2 με 12 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και περιλαμβάνουν:

Πόνο ή φαγούρα. Μπορεί να εμφανίσετε πόνο και ευαισθησία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μέχρι να περάσει η λοίμωξη.

Μικρά κόκκινα εξογκώματα ή μικρές λευκές φυσαλίδες. Αυτά εμφανίζονται σε διάρκεια λίγων ημερών ή λίγων εβδομάδων, μετά τη μόλυνση.

Ανοιχτές πληγές. Όταν οι φυσαλίδες σκάσουν τότε τρέχει πύον ή αίμα και δημιουργούν ανοιχτές πληγές.

Ξηρό δέρμα. Το δέρμα δημιουργεί μια κρούστα στις ανοιχτές πληγές, καθώς αυτές επουλώνονται.

Κατά τα πρώτα στάδια της μόλυνσης, μπορεί να έχετε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως πυρετό, πόνους στους μυς και πρησμένους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα.

Διάφορα άλλα συμπτώματα ανά σημείο εμφάνισης

 

Οι πληγές εμφανίζονται στα σημεία από όπου ο ιός εισήλθε στο σώμα. Για παράδειγμα, μπορεί να μεταδώσετε τη λοίμωξη αγγίζοντας μια πληγή και στη συνέχεια τρίβοντας ή ξύνοντας μια άλλη περιοχή του σώματος.

Γυναίκες και άνδρες μπορούν να έχουν ανοιχτές πληγές στα εξής σημεία:

  • Γλουτοί και μηροί
  • Πρωκτός
  • Στόμα
  • Ουρήθρα

Οι γυναίκες μπορούν να έχουν, ανοιχτές πληγές στην κολπική περιοχή, στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και στον τράχηλο, ενώ οι άνδρες στο πέος και τον όσχεο.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο και τα συμπτώματα επανεμφανίζονται για χρόνια. Συνήθως τα συμπτώματα αυτά, μετά την εμφάνιση των ανοιχτών πληγών, συμπεριλαμβάνουν:

  • Κάψιμο, τσούξιμο και φαγούρα στο σημείο από όπου εισήλθε ο ιός
  • Πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γλουτούς και τα πόδια.

Παρ’ όλα αυτά η επανεμφάνιση είναι λιγότερο επίπονη από το αρχικό ξέσπασμα της λοίμωξης και οι ανοιχτές πληγές θεραπεύονται πιο γρήγορα.