Γενική Χειρουργική, Υγεία

Κονδυλώματα πρωκτού: Πώς πρέπει να γίνεται η διάγνωση;

Δρ. Ιωάννης Δοντάς - Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Δρ. Ιωάννης Δοντάς - Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός

Δρ. Ιωάννης Δοντάς Χειρουργός – Πρωκτολόγος – Στρατιωτικός Ιατρός Διευθυντής Laser Surgery Ο Ιωάννης Δοντάς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2005, έπειτα από 6ετή παρακολούθηση. Τα ίδια χρόνια, από το 1999 έως τον Ιανουάριο του 2006 φοίτησε...

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μία πάθηση που οφείλεται στον ιό HPV και η σωστή διάγνωσή της γίνεται μέσω ειδικών εξετάσεων.

Πρόκειται για ογκίδια που δημιουργούνται στον πρωκτό ή την περιπρωκτική χώρα, τα οποία, σε πρώτη φάση δεν είναι διακριτά. Στην πορεία, όμως, τα κονδυλώματα αυξάνονται σε μέγεθος και μπορούν να γίνουν ψηλαφητά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα κονδυλώματα μπορεί να φτάσουν σε γιγαντιαίο μέγεθος και να πάρουν τη μορφή μάζας (όγκος Buschke-Lowenstein).

Πέρα από τα κονδυλώματα του πρωκτού, ο ιός HPV (Human Papilloma Virus) μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε δυσπλασίες (προκαρκινικές βλάβες). Όταν αυτές δεν θεραπευθούν, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού.

Σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζονται τα κονδυλώματα του πρωκτού;

Τα κονδυλώματα του πρωκτού εμφανίζονται σε περιπτώσεις όπως οι παρακάτω:

 • Αποφυγή χρήσης προφυλακτικού
 • Εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων
 • Πρωκτική σεξουαλική επαφή
 • Άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό H HPV
 • Οροθετικοί (HIV)
 • Άτομα που καπνίζουν

 

Τα κονδυλώματα πρωκτού αποτελούν, επίσης, σημαντικό πρόβλημα στις ομάδες των ομοφυλόφιλων ανδρών και κυρίως των οροθετικών. Αυτό οφείλεται στη σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση με τον ιό HPV μέσω πρωκτικής επαφής, η οποία οδηγεί στα κονδυλώματα του πρωκτού.
Οι περιπτώσεις των οροθετικών αποτελούν ομάδα επιρρέπειας στον ιό HPV και, ως εκ τούτου, στα κονδυλώματα και στις δυσπλασίες, λόγω του αποδυναμωμένου ανοσοποιητικού.

Κονδυλώματα Πρωκτού Διάγνωση

Ποια είναι τα συμπτώματα στα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα συμπτώματα στα κονδυλώματα του πρωκτού, στα πρώτα στάδια δεν είναι εμφανή, ενώ δε μπορούν να εντοπιστούν με γυμνό μάτι.

Όταν ξεκινήσει η εκδήλωση συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου, τότε οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν:

 • Μικρά ή μεγάλα ψηλαφητά ογκίδια στον πρωκτό ή το περιπρωκτικό δέρμα
 • Φαγούρα στον πρωκτό
 • Αιμορραγία από τον πρωκτό
 • Εκροή βλέννης και υγρών
 • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
 • Αίσθημα ξένου σώματος στον πρωκτό

Λόγω της δυσκολίας εντοπισμού των δυσπλασιών, είναι σημαντικό οι ασθενείς με την πρώτη υποψία κονδυλωμάτων, να απευθυνθούν άμεσα στο γιατρό τους.
Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση για τα κονδυλώματα πρωκτού;

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων του πρωκτού συνήθως πραγματοποιείται μέσα από μια απλή πρωκτοσκόπηση.

Ωστόσο, η πρωκτοσκόπηση θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλες εξετάσεις, έτσι ώστε να διαγνωστούν τυχόν συνυπάρχουσες δυσπλασίες (προκαρκινικές βλάβες).

Η ανάγκη ειδικών εξετάσεων έγκειται στη δυσκολία εντοπισμού των δυσπλασιών.

Οι εξετάσεις που απαιτούνται για μια ολοκληρωμένη διάγνωση είναι οι εξής:

 1. Επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας. Κατά τη φάση αυτή της εξέταση ο ιατρός θα αναγνωρίσει τα περιπρωκτικά κονδυλώματα, καθώς και τυχόν άλλες βλάβες ή προβλήματα του περιπρωκτικού δέρματος.
 2. Δακτυλική εξέταση του πρωκτού και του ορθού όπου ο εξειδικευμένος ιατρός – πρωκτολόγος θα ψηλαφήσει την περιοχή και θα αξιολογήσει την φυσιολογική ανατομία του πρωκτικού σωλήνα. Η δακτυλική εξέταση πρέπει να είναι σχολαστική για να γίνει αναγνώριση των βλαβών που υπάρχουν. Επίσης με τη δακτυλική εξέταση αξιολογείται και ο σφιγκτηριακός μηχανισμός, όπως επίσης και ο προστάτης αδένας στους άντρες.
 3. Test Pap πρωκτού (κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού), κατά την οποία γίνεται λήψη κυττάρων από τον πρωκτό μέσω ενός ειδικού στελεού, τα οποία στη συνέχεια αραιώνονται σε ένα ειδικό διάλυμα και αποστέλλονται για μικροσκοπικό έλεγχο από κυτταρολόγο. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και σύντομη καθώς διαρκεί περίπου 5 λεπτά και εκτελείται στην Κλινική Laser Surgery.
 1. Πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας(High Resolution Anoscopy – HRA), η οποία αποτελεί μία εξειδικευμένη εξέταση μεγάλης ακρίβειας. Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς είναι από τους ελάχιστους εξειδικευμένους ιατρούς στην Ελλάδα που εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη εξέταση. Η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας πραγματοποιείται με τη χρήση μικροσκοπίου με δυνατό φωτισμό σε συνδυασμό με ειδικά διαλύματα (διάλυμα οξικού οξέος και διάλυμα Lugol) και στόχο έχει την αναγνώριση των προκαρκινικών βλαβών που οφείλονται στον HPV, όπως επίσης και των μικροσκοπικών κονδυλωμάτων. Επίσης η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας εκτός από διαγνωστική είναι και θεραπευτική, καθώς μπορεί να καθοδηγήσει το λεπτομερειακό καυτηριασμό των μικροσκοπικών αλλά και των μεγαλύτερων βλαβών του πρωκτού (πρωκτικού σωλήνα, πρωκτικού ορίου και περιπρωκτικού δέρματος).

Κονδυλώματα Πρωκτού Διάγνωση

Πώς θεραπεύονται τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα πρωκτού θεραπεύονται με καυτηριασμό ή χειρουργική αφαίρεση.

Είναι πολύ σημαντικό η θεραπεία των κονδυλωμάτων του πρωκτού, να διενεργείται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό-πρωκτολόγο.

Μερικές από τις μεθόδους καυτηριασμού των κονδυλωμάτων πρωκτού είναι οι εξής:

 • Ηλεκτροδιαθερμία
 • Κρυοπηξία
 • Laser
 • Argon Plasma
 • Ραδιοσυχνότητες
 • Υπέρηχοι
 • Hyfrecation
 • Υπέρυθρη ακτινοβολία

Σημασία δεν έχει τόσο η μέθοδος που θα επιλεγεί, αλλά η εμπειρία, η εξειδίκευση και η σχολαστικότητα του χειρουργού.

Πώς επιτυγχάνεται η πρόληψη για τα κονδυλώματα πρωκτού;

Η πρόληψη των κονδυλωμάτων πρωκτού βασίζεται σε μέτρα που θα πρέπει να τηρούν τα ενεργά σεξουαλικά άτομα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Εμβόλιο κατά του ιού HPV – Όσο πιο έγκαιρα πραγματοποιηθεί (πριν από την πρώτη σεξουαλική επαφή ιδανικά), τόσο λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης υπάρχουν.
 • Προσεκτική σεξουαλική συμπεριφορά όπως ο περιορισμός στη συχνότητα εναλλαγής ερωτικών συντρόφων.
 • Χρήση προφυλακτικού – Ωστόσο δεν αποτελεί μέθοδο απόλυτης προφύλαξης.
 • Μείωση ή διακοπή του καπνίσματος.
 • Τακτικός έλεγχος (Test Pap πρωκτού) – Στις περιπτώσεις των οροθετικών, η εξέταση θα πρέπει να γίνεται κάθε 1 έτος.