Πλαστική Χειρουργική, Σώμα, Υγεία

Γυναικομαστία. Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η γυναικομαστία είναι μια καλοήθης αύξηση του μεγέθους του μαστού στον άνδρα σαν αποτέλεσμα αύξησης του αδενικού στοιχείου και ανευρίσκεται στο 30-50% του υγιούς ανδρικού πληθυσμού. Παρουσιάζεται σαν ένα τυχαίο εύρημα είτε στην μια πλευρά είτε και στις δύο σαν ανώδυνη διόγκωση η σαν επώδυνη μερικές φορές.

Η προσεκτική κλινική εξέταση από τον ειδικό πλαστικό χειρουργό σε θέματα γυναικομαστίας είναι καθοριστική. Συνήθως είναι ιδιοπαθής και ακολουθεί τον άνδρα από την εφηβική ηλικία. Η ξαφνική εμφάνιση της μπορεί να συνοδεύεται από ορμονικές διαταραχές και πρέπει να βρεθεί το αίτιο μετά από κλινικό-εργαστηριακή μελέτη. Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο. Φαίνεται στο 90% είναι κληρονομική-διατροφική και η λύση βρίσκεται στην χειρουργική θεραπεία.

βαθμος ιββαθμος ια

Γυναικομαστία μπορούμε να βρούμε σε τρεις περιόδους της ζωής.

1.Στην νεογνική ηλικία:60-90% των νεογνών παρουσιάζουν προσωρινή γυναικομαστία που οφείλεται στα οιστρογόνα της μητέρας που περνούν μέσα από τον πλακούντα.

2.Στην εφηβεία:48-64% των αγοριών έχουν γυναικομαστία. Συνήθως το peak γίνεται μεταξύ 13-14 χρονών και υποχωρεί σε 1-2 χρόνια αργότερα.

3.Στην ηλικία από 50-80 ετών.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η γυναικομαστία μπορεί να συνοδεύει διάφορες παθήσεις και πρέπει να ελέγχεται με το ιστορικό,την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο.

Η πλειονότητα των ανδρών έχουν ιδιοπαθή γυναικομαστία (25%),επίμονη γυναικομαστία μετά την εφηβεία (25%),δευτεροπαθή γυναικομαστία λόγω φαρμάκων (20%) και λόγω όγκων όρχεων 3%.

βαθμος ιι

Παθογένεια

Τα οιστρογόνα διεγείρουν τον ανδρικό μαστό ενώ τα ανδρογόνα τα ανταγωνίζονται. Συνεπώς πρόκειται για μια διαταραχή των ορμονών. Στην εφηβεία υπερτερούν τα οιστρογόνα και οδηγούν σε γυναικομαστία. Υπάρχουν παθήσεις όπως του ήπατος,των όρχων,του θυροειδούς που μπορεί να οδηγήσουν σε γυναικομαστία όπως και φάρμακα επίσης.

 

βαθμος ιιι

Κλινική εξέταση

Η ψευδογυναικομαστία (λιπώδης μαστός) είναι συχνή σε υπέρβαρα άτομα και πρέπει να διαχωρίζεται από την πραγματική γυναικομαστία. Στην πραγματική γυναικομαστία υπάρχει ένα ογκίδιο σαν κουμπί κάτω από την θηλή και μπορεί να συνοδεύεται από ινοαδενικό ιστό και να μοιάζει σαν γυναικείο στήθος. Μπορεί να αφορά τον ένα ή και τους δυο μαστούς να είναι συμμετρική ή ασύμμετρη. Τα συμπτώματα είναι απλά μια ανώδυνη διόγκωση του μαστού. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επώδυνη. Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού στον άνδρα είναι το 0.2% όλων των κακοηθειών στον άνδρα άρα εξαιρετικά σπάνιο.

Εργαστηριακή μελέτη

Αυτό καθορίζεται από τον πλαστικό χειρουργό με βάσει το ιστορικό και την κλινική εξέταση.

 Θεραπεία

Η θεραπεία είναι χειρουργική και εξαρτάται από τον τύπο της γυναικομαστίας .  http://kapositas.gr/gynaikomastia.php

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων μια μικρή αόρατη τομή από την θηλή είναι αυτό που χρειάζεται. Σε περιπτώσεις που υπάρχει και χαλάρωση δέρματος πρέπει να αφαιρεθεί και το χαλαρό δέρμα. Σε περιπτώσεις λιπώδους μαστού μια λιποαναρρόφηση είναι αρκετή. Σε γυναικομαστία μετά από απώλεια βάρους ακολουθούμε το πρωτόκολλο της παγκόσμιας κοινότητας της πλαστικής χειρουργικής. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο http://gynecomastia.gr/ και να δείτε περιπτώσεις γυναικομαστίας πριν και μετά http://kapositas.gr/gynaikomastia.php

 

Δείτε βίντεο από την επέμβαση από τον Δρ Νώντα Καποσίτα

όπως και βίντεο από την συνέντευξη του Νώντα Καποσίτα στο Sbc channel σχετικά με την γυναικομαστία

Μέρος Πρώτο

Μέρος Δεύτερο