Παθολογία, Υγεία

Ίωση VS Kρυολόγημα: Οι διαφορές που μας βοηθούν να τα ξεχωρίζουμε

Πολλές φορές μας ταλαιπωρούν συμπτώματα όπως πονόλαιμος, καταρροή, πυρετός ή άλλα συμπτώματα τα οποία δε ξέρουμε πως ακριβώς να τα ερμηνεύσουμε. Είναι ένα απλό κρυολόγημα ή μια ίωση που θα διαρκέσει μερικές μέρες; Ποια συμπτώματα υποδεικνύουν ότι πάσχουμε από ίωση και ποια από κρυολόγημα;

  • Πονοκέφαλος

O πονοκέφαλος αποτελεί σύμπτωμα ίωσης και μπορεί να εμφανιστεί σε αρκετά οξεία μορφή. Συνήθως, δεν αποτελεί σύμπτωμα ενός κοινού κρυολογήματος, εκτός αν το άτομο που ασθενεί είναι επιρρεπής στους πονοκεφάλους.

  • Πυρετός

Ο πυρετός και δη ο υψηλός, πάνω δηλαδή από 38°C, αποτελεί αναπόσπαστο σύμπτωμα ίωσης. Συνήθως διαρκεί 3 με 4 ημέρες περίπου και χρήζει αντιπυρετικών φαρμάκων.

Από την άλλη, ο πυρετός δεν αποτελεί σύμπτωμα κρυολογήματος. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις, το κρυολόγημα συνοδεύεται από πυρετό, ο οποίος παραμένει χαμηλός (δέκατα).

  • Πονόλαιμος

Και στις δύο περιπτώσεις, είτε δηλαδή το άτομο νοσεί από ίωση, είτε πάσχει από ένα κοινό κρυολόγημα, ο πονόλαιμος είναι σύμπτωμα που ταλαιπωρεί για μέρες.

  • Καταρροή

Η καταρροή αποτελεί αναπόσπαστο σύμπτωμα και των δύο περιπτώσεων. Είναι ένα από τα συμπτώματα που δε βοηθούν να ξεχωρίσουμε αν πάσχουμε από κρυολόγημα ή αν μας ταλαιπωρεί ίωση.

  • Βήχας

Ο βήχας είναι σύμπτωμα ίωσης. Συγκεκριμένα, σε μερικές περιπτώσεις, ο βήχας μπορεί να γίνει τόσο συχνός και έντονος που να τραυματίσει τον φάρυγγα.

Στην περίπτωση κρυολογήματος, ο βήχας είναι σπάνιος. Ακόμα και στις περιπτώσεις που το άτομο έχει βήχα, δεν είναι σε έντονη μορφή και δε διαρκεί μέρες.

  • Φτέρνισμα

Το φτέρνισμα είναι σύμπτωμα το οποίο εμφανίζεται σε άτομα που έχουν κρυολογήσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ίωση δεν συμπεριλαμβάνει φτέρνισμα.

  • Αδυναμία/Κόπωση

Συνήθως τα άτομα που νοσούν από ίωση νιώθουν το σώμα τους αδύναμο και κουρασμένο. Μάλιστα, το σύμπτωμα αυτό μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 3 εβδομάδες.

Και στην περίπτωση του κρυολογήματος, ο οργανισμός είναι εξασθενημένος. Το φαινόμενο όμως αυτό, διαρκεί το πολύ μια μέρα.

  • Σωματικοί πόνοι

Οι πόνοι στο σώμα είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται κυρίως όταν το άτομο νοσεί από ίωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι πόνοι στο σώμα αποτελούν σύμπτωμα ενός απλού κρυολογήματος. Ακόμα και τότε όμως, οι πόνοι είναι πολύ ήπιοι.

 

Όποια και να είναι η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων, ο ύπνος, η ξεκούραση και η καλή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, βοηθούν στην άμεση και γρήγορη ανάρρωση του οργανισμού.