Γυναικολογία, Υγεία

Ινομυώματα μήτρας: Θέλουν προσοχή!

Οδυσσέας Σαββούρας - Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Οδυσσέας Σαββούρας - Μαιευτήρας Γυναικολόγος

ΣΠΟΥΔΕΣ Μετεκπαιδευθείς στο Πανεπιστήμιο Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη λαπαροσκόπηση και ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία με τον Professor Camran Nezhat (πατέρα της βίντεο-λαπαροσκόπησης) ΜΕΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Εκπαιδευτής ρομποτικής – λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε άλλους...

Τα ινομυώματα είναι καλοήθη μορφώματα της μήτρας που δημιουργούνται από τα μυϊκά κύτταρα της μήτρας. Τα συναντάμε σε ένα ποσοστό 25% από τις γυναίκες που εξετάζουμε. Η εμφάνισή τους σχετίζεται με την κληρονομικότητα από μαμά σε κόρη. Ωστόσο, τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για την αύξηση του μεγέθους τους.

Τις περισσότερες φορές τα ανιχνεύουμε τυχαία σε ένα απλό γυναικολογικό υπέρηχο ή με ένα υδρο-υπερηχογράφημα. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που τα ινομυώματα οδηγούν τη γυναίκα στο γυναικολόγο λόγω αιμορραγιών, υπογονιμότητας, αίσθημα βάρους στην κοιλία, μεγάλης αιμορραγίας κατά την περίοδο ακόμα και αποβολών Α’ τριμήνου. Στην κύηση τα ινομυώματα μεγαλώνουν σε μέγεθος λόγω των αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων.

Το ποσοστό ένα ινομύωμα να κρύβει καρκίνο είναι μόλις 0,1%. Το μέγεθος ενός ινομυώματος ποικίλει από χιλιοστά μέχρι δεκάδες εκατοστά. Όμως η θέση ενός ινομυώματος στη μήτρα είναι κυρίως υπεύθυνη στο εάν η γυναίκα έχει ένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Μπορεί να έχει ένα μεγάλο ινομύωμα στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας και να μην έχει κανένα σύμπτωμα η γυναίκα, μπορεί να έχει όμως και ένα μικρό ινομύωμα λίγων χιλιοστών μέσα στο ενδομήτριο, που να προκαλεί μεγάλες αιμορραγίες ή υπογονιμότητα. Άρα καταλαβαίνουμε ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το μέγεθος αλλά και η θέση αυτού.

Σήμερα τα ινομυώματα αφαιρούνται κυρίως ενδοσκοπικά (δηλ. λαπαροσκοπικά, ρομποτικά και υστεροσκοπικά), και σπανίως με κλασική ανοικτή λαπαροτομία.