Γενική Χειρουργική, Υγεία

Υποτροπή Κήλης: Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται;

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Ο Χειρουργός Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με “Άριστα”. Εισήχθη, λαμβάνοντας μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, πρώτος, από το νομό Ηλείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου...

Υποτροπή κήλης ονομάζεται η επανεμφάνιση μίας κήλης στην ίδια περιοχή όπου είχε αντιμετωπιστεί χειρουργικά σε προηγούμενο χρόνο.

Η υποτροπή της κήλης συμπεριλαμβάνεται στις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσει η χειρουργική αποκατάσταση των κηλών και εξαρτάται από το είδος της κήλης, την τεχνική που θα εφαρμοστεί κατά την αρχική χειρουργική επέμβαση, την εμπειρία του χειρουργού και τα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Κλινική εικόνα

Στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με υποτροπή της κήλης, αναπτύσσεται μια μαλακή μάζα που προβάλλει στο σημείο όπου είχε διενεργηθεί η επέμβαση. Σε περιπτώσεις κοιλιοκηλών κυρίως, σημεία φλεγμονής ή εκροής υγρού λόγω μη σωστής ενσωμάτωσης του παλαιού πλέγματος, μπορεί να παρατηρηθούν.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο ασθενής δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα κλινικά σημεία, πλην γενικών και αμβληχρών συμπτωμάτων,  με αποτέλεσμα να χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις για να μπορέσει ο χειρουργός να επιβεβαιώσει την υποτροπή.

Γιατί υποτροπιάζει η κήλη;

 

Μία κήλη μπορεί να υποτροπιάσει για πολλούς λόγους.

Τα βασικά αίτια και οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της υποτροπής είναι τα ακόλουθα:

  • Λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος
  • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση λόγω έντονου βήχα, άρσης βάρους ή κάποιας άλλης κατάστασης, κυρίως τις πρώτες μέρες της μετεγχειρητικής περιόδου
  • Επιλογή ακατάλληλης χειρουργικής τεχνικής για τη συγκεκριμένη περίπτωση ασθενούς και κήλης
  • Κακή επιλογή πλέγματος
  • Παρουσία χαρακτηριστικών του ασθενούς (παχυσαρκία, εξασθενημένοι ιστοί, λήψη κορτιζόνης, σακχαρώδης διαβήτης), τα οποία προδιαθέτουν στην επανεμφάνιση της κήλης

Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η υποτροπή της κήλης;

 

Κεφαλαιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση της υποτροπιάζουσας κήλης είναι αρχικά η χαρτογράφηση της πάσχουσας περιοχής, που συνήθως απαιτεί τη διενέργεια αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.

Για να αντιμετωπισθεί ακολούθως αποτελεσματικά και οριστικά μία κήλη που υποτροπίασε, θα πρέπει κατά κανόνα ο χειρουργός να εφαρμόσει διαφορετική τεχνική από αυτήν που είχε χρησιμοποιηθεί στην πρώτη επέμβαση.

Η επιλογή της λαπαροσκοπικής προσέγγισης είναι μία σοφή επιλογή σε περιπτώσεις που η αρχική επέμβαση είχε διενεργηθεί ανοικτά. Σε περιπτώσεις συνυπάρχουσας φλεγμονής, η αφαίρεση του πλέγματος που είχε τοποθετηθεί αρχικά είναι θεμελιώδους σημασίας, ενώ η αποκατάσταση μπορεί να απαιτήσει εξειδικευμένες τεχνικές (component separation techniques) ώστε να επιτευχθεί ολική κοιλιακή αναδόμηση, με τοποθέτηση ειδικών, πλήρως βιοσυμβατών και απορροφήσιμων πλεγμάτων.

Η αποκατάσταση της υποτροπής της κήλης πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα, με πλήρη γνώση όλων των χειρουργικών τεχνικών αλλά και των βοηθημάτων της βιοτεχνολογίας.