Παθολογία, Υγεία

Νόσος του Addison: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η νόσος του Addison είναι μία αρκετά σπάνια νόσος που οφείλεται στη μόνιμη ανεπάρκεια του εξωτερικού φλοιού των επινεφριδίων. Συγκεκριμένα, δυο μικρών αδένων που βρίσκονται στον άνω πόλο των νεφρών οι οποίοι όταν δυσλειτουργούν δεν παράγουν αρκετές ορμόνες. Το φαινόμενο αυτό είναι σοβαρό, αφού οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση αρκετών διεργασιών στο σώμα.

Νόσος του Addison και Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη νόσο του Addison ποικίλουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα συμπτώματα της νόσου είναι ασαφή και παραπέμπουν σε άλλα θέματα υγείας.

Κάποια από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου είναι τα ακόλουθα:

  • Χαμηλά επίπεδα σακχάρου, νατρίου και καλίου
  • Υπερμελάγχρωση (το δέρμα γίνεται πολύ σκούρο)
  • Ναυτία και τάση προς έμετο
  • Διάρροια και έντονος κοιλιακός πόνος
  • Μυϊκοί πόνοι και πόνος στις αρθρώσεις
  • Υπόταση (κυρίως ορθοστατική)
  • Μειωμένη όρεξη και κόπωση
  • Απώλεια βάρους

Νόσος του Addison και Διάγνωση

 

Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται σταδιακά, με αποτέλεσμα να μη γίνονται γρήγορα και εύκολα αντιληπτά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα ανομοιογενή  συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν, κάνουν τη διάγνωση της δυσκολότερη.

Οι αιματολογικές εξετάσεις για την μέτρηση καλίου και νατρίου είναι απαραίτητες ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο ασθενής πάσχει από τη νόσο.

Αντιμετώπιση της νόσου του Addison

 

Το άτομο που πάσχει από τη νόσο του Addison, πρέπει υποχρεωτικά σε καθημερινή βάση και εφ’ όρου ζωής να λαμβάνει φάρμακα από το στόμα τα οποία θα αντικαθιστούν τις ορμόνες που θα έπρεπε να παράγει ο επινεφριδιακός φλοιός. Συχνά, τα άτομα που πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο πρέπει να λαμβάνουν συνδυασμό δύο χαπιών τα οποία δρουν για την αντικατάσταση της ανεπαρκής κορτιζόλης και αλδοστερόνης. Παρόλα αυτά η δοσολογία ποικίλει σε κάθε άτομο ώστε να επιτευχθεί η ιδανική δοσολογία.

Εάν γίνεται η απαραίτητη καθημερινή λήψη φαρμάκων με τη σωστή δοσολογία, ο ασθενής είναι πιθανό να επιβιώσει από τη νόσο και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.