Πλαστική Χειρουργική, Σώμα, Υγεία

Μειωτική στήθους: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η

μειωτική

στήθους είναι μια επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής που μειώνει το μέγεθος των μεγάλων μαστών. Παράλληλα στην επέμβαση δημιουργείται ένα νέο

στήθος

με φυσικά καλύτερο μπούστο όπως ταιριάζει στο σωματότυπο της κάθε γυναίκας. Δίνεται μεγάλη σημασία στην διατήρηση της αισθητικότητας της νέας  θηλής αλλά και στην ικανότητα της γυναίκας να θηλάσει.

Οι λόγοι που μπορεί μια γυναίκα να οδηγηθεί στο χειρουργείο είναι:

1.Φυσικοί: Μεγάλο στήθος που δημιουργεί πόνο στην πλάτη και τους ώμους

2.Ψυχολογικοί

Την στιγμή της επέμβασης της μείωσης του στήθους κάνουμε παράλληλα και ανόρθωση με μεταφορά της θηλής με την θηλαία άλω σε υψηλότερη θέση.

Η υποψήφια για την επέμβαση

Η γυναίκα με μακρομαστία εμφανίζεται με βαρείς και μεγάλους μαστούς πάνω από 500 γρ. σε κάθε μαστό, οι οποίοι είναι πτωτικοί και προκαλούν χρόνιο πόνο στο κεφάλι, στους ώμους και την πλάτη της γυναίκας και κατά δεύτερο λόγο ένα υπερβολικό μπούστο που δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα αλλά και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Παράλληλα εμφανίζει εκζέματα στις πτυχές του μαστού κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι γυναίκες που εμφανίζονται με γιγαντομαστία έχουν πάνω από 1000 γρ. ανά μαστό και πρέπει να μειώσουν το στήθος κατά τρία νούμερα (cup size). Η χειρουργική επέμβαση της μείωσης του στήθους ανακουφίζει την γυναίκα από τους πόνους, ενώ παράλληλα της δίνει ένα νέο μπούστο ανάλογα με τον σωματότυπό της.

Η επέμβαση

H επέμβαση της μειωτικής στήθους δεν μπορεί να γίνει σε μια γυναίκα που θηλάζει ή σε μια που πρόσφατα έκοψε το γάλα και το πότε πρέπει να υποβληθεί στην επέμβαση να το συζητήσει με τον πλαστικό χειρουργό της. Επίσης, δε μπορεί να γίνει η επέμβαση όταν υπάρχουν μάζες στον μαστό, αδιευκρίνιστες αποτιτανώσεις, ή όταν η γυναίκα πάσχει από χρόνιο νόσημα, καθώς επίσης αν δεν μπορεί να καταλάβει την φιλοσοφία της επέμβασης και όλες τις παραμέτρους που συνοδεύουν αυτή. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες που έχουν κάνει πλαστική δεν χρειάζεται να κάνουν πιο συχνά μαστογραφία από τις άλλες που δεν έχουν κάνει.

Η τεχνική συνίσταται:

1. Σε ένα δερματικό πρότυπο αφαίρεσης δέρματος με αφαίρεση του ανάλογου τμήματος του μαστού. Η έκταση της αφαίρεση του δέρματος καθορίζει τις τελικές τομές της επέμβασης.

2. Το τελικό σχήμα και περίγραμμα του μαστού είναι να διατηρήσουμε την αισθητικότητα της θηλής και του μαστού γενικότερα αλλά και την ικανότητα της γυναίκας να θηλάσει. Στον ίδιο χειρουργικό χρόνο γίνεται και ανόρθωση του στήθους ανάλογα με τον βαθμό της πτώσης που έχει. Υπάρχει μια ταξινόμηση στους βαθμούς πτώσης του στήθους και ταξινομείται από τον βαθμό 1 έως τον βαθμό 3.

Δημοφιλείς τεχνικές

breast-reduction-surgerybreast-reduction-incisions-2

1. Inferior pedicle: Η τεχνική του κάτω μίσχου: διατηρεί την αισθητικότητα αλλά και τη δυνατότητα του θηλασμού.

2. Η Vertical: Πρόκειται για την τεχνική που αφορά μικρές μειώσεις του στήθους.

3. Η τεχνική μεγάλης αφαίρεσης μαστού και ελεύθερη μεταφορά της θηλής-θηλαίας άλω. Το μειονέκτημα της τεχνικής είναι η έλλειψη αισθητικότητας και η αδυναμία θηλασμού. Χρησιμοποιείται σε γυναίκες με χρόνια προβλήματα υγείας μεγάλης ηλικίας που θεωρούνται υψηλού κινδύνου ασθενείς και θέλουν να ανακουφισθούν από τα προβλήματα που δημιουργεί το μεγάλο στήθος.

Η ανάρρωση σε μια συνήθη μειωτική επέμβαση του στήθους είναι γρήγορη με άμεση κινητοποίηση της γυναίκας την ίδια ημέρα. Στην καθημερινή πρακτική δεν δημιουργούνται προβλήματα με την επέμβαση όταν ο πλαστικός χειρουργός είναι έμπειρος. Εμείς από την εμπειρία μας από το 1998 εκτός από μικροκαθυστερήσεις στην επούλωση του τραύματος δεν έχουμε συναντήσει σημαντικά προβλήματα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την μειωτική του στήθους είτε στο www.breast-surgery.gr που είναι ένα εξειδικευμένο web site για όλες τις πλαστικές επεμβάσεις των μαστών είτε στο www.kapositas.gr που έχει πολλά παραδείγματα από περιπτώσεις μας.