Γενική Χειρουργική, Υγεία

Νόσος Graves: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Όθων Μιχαήλ MD, MSc, PhD - Γενικός Χειρουργός

Όθων Μιχαήλ MD, MSc, PhD - Γενικός Χειρουργός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι παντρεμένος με την Δικηγόρο Αθηνών Ρομίνα Καραγιάννη. Είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα» καθώς και κάτοχος τίτλου Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Λαπαροσκοπική, Ελάχιστα Επεμβατική και Ρομποτική Χειρουργική. Είναι Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Παλαιού...

Η νόσος Graves είναι η συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού. Οι γυναίκες προσβάλλονται πέντε φορές συχνότερα συγκριτικά με τους άνδρες.

Η νόσος εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, αλλά είναι συχνότερη μεταξύ 20-40 ετών.

Στην νόσο του Graves ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθά είναι παρόντα: α) υπερθυρεοειδισμός β) βρογχοκήλη γ) οφθαλμοπάθεια και δ) προκνημιαίο μυξοίδημα.

Είναι μια αυτοάνοση πάθηση, αγνώστου αιτιολογίας, με ισχυρή ιογενή προδιάθεση. Αλλά και με περιβαλλοντικούς προδιαθεσικούς παράγοντες που ενεργοποιούν την πάθηση σε αυτούς περιλαμβάνονται το stress, το κάπνισμα, οι λοιμώξεις και η εγκυμοσύνη.

Στην νόσο του Graves τα Τ-λεμφοκύτταρα ευαισθητοποιούνται εναντίον ενός αντιγόνου που βρίσκεται μέσα στο θυρεοειδή, και στην συνεχεία τα Β-λεμφοκύτταρα παράγουν αντισώματα εναντίον των αντιγόνων.

Έτσι μια ανοσοσφαιρίνη ή ομάδα αυτών επιτίθενται κατά των TSH υποδοχέων, προκαλώντας ενεργοποίηση του θυρεοειδούς προς παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η διάγνωση της νόσου Graves περιλαμβάνει εργαστηριακές εξετάσεις, έτσι χαμηλή TSH που είναι πάντοτε χαμηλά, ενώ η συγκέντρωση της T4 είναι υψηλή.

Ενώ υπάρχει αυξημένος τίτλος αντισωμάτων TSHR-Abs.

Η θεραπεία της νόσους Graves περιλαμβάνει αντιθυρεοειδικά φάρμακα, ραδιενεργό ιώδιο ή θυρεοειδεκτομή