Οδοντιατρική, Υγεία

Οδοντίατρος: Γιατί δεν πρέπει κανείς να αμελεί την επίσκεψή σου

Ο οδοντίατρος είναι μία ειδικότητα που χρειάζεται να επισκεπτόμαστε τακτικά τόσο για την φροντίδα των δοντιών και του στόματός μας όσο και για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων. Η υγεία της στοματικής κοιλότητας του ατόμου αντικατοπτρίζει την γενικότερη υγεία του γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται συχνότητα και συνέπεια. Ένας επιπλέον λόγος που επιβάλλεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο αλλά δεν είναι ευρέως γνωστός, είναι ότι κατά την εξέταση του στόματος ο ιατρός ελέγχει την ευρύτερη περιοχή και μπορεί να εντοπίσει σοβαρές ασθένειες που μπορεί να έχουν προσβάλλει τον ασθενή. Ασθένειες που επηρεάζουν την υγιεινή του στόματος και των δοντιών με κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα και χαρακτηριστικά είναι ο καρκίνος του στόματος, η νόσος του Κρον, ο διαβήτης, η αναιμία, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οστεοπόρωση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

AnyDoctor: Βρείτε τους καλύτερους οδοντιάτρους εύκολα και γρήγορα
Οδοντιάτροι αθήνα
Οδοντίατροι θεσσαλονίκη
Οδοντίατροι κολωνάκι
Οδοντίατροι χαλάνδρι
Οδοντίατροι νέα ιωνία
Οδοντίατροι νέα σμύρνη
Οδοντίατροι γλυφάδα
Οδοντίατροι ηλιούπολη

Ποιες είναι οι ειδικότητες των οδοντιάτρων;

Ο οδοντίατρος με την εξέλιξη της ειδικότητας και την πάροδο των χρόνων έχει επεκταθεί του τίτλου γενικός χειρούργος οδοντίατρος και αναλόγως του τομέα που έχει εντρυφήσει και το είδος των προβλημάτων που διαγιγνώσκει μπορεί να έχει και μία πιο συγκεκριμένη εξειδίκευση. Αρχικά ο περιοδοντολόγος είναι υπεύθυνος για τα προβλήματα που σχετίζονται τόσο με την φλεγμονή των ούλων όσο και με την ουλοπλαστική που στοχεύει στην επίτευξη ενός καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος. Έπειτα ο ενδοδοντιστής αναλαμβάνει πλήρως το κομμάτι των απονευρώσεων του ασθενούς και ο παιδοδοντίατρος απευθύνεται κυρίως σε μικρότερες και νεαρές ηλικίες. Ο προσθετολόγος είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση προσθετικών αποκαταστάσεων όπως είναι οι γέφυρες, όψεις πορσελάνης, στεφάνες, εμφυτεύματα, σφραγίσματα και οδοντοστοιχίες και ο στοματολόγος δίνει την κατάλληλη θεραπεία για νοσήματα που εκδηλώνονται στο στόμα. Ακόμη, συχνά εμφανίζεται η ανάγκη για επίσκεψη σε έναν γναθοχειρουργό για την εξαγωγή έγκλειστων δοντιών, τοποθέτηση εμφυτευμάτων και μοσχευμάτων. Τέλος έχουμε και το κομμάτι της οδοντιατρικής που στοχεύει σε ένα καλύτερο και αρμονικότερο αισθητικό αποτέλεσμα. Ο ορθοδοντικός αναλαμβάνει την μετακίνηση των δοντιών για επίτευξη ενός καλύτερου χαμόγελου χωρίς στραβά ή αραιά δόντια. Τέλος ο αισθητικός οδοντίατρος μπορεί να αναδιαμορφώσει από αισθητικής απόψεως τα δόντια, με όψεις ρητίνης, όψεις πορσελάνης και περισσότερο παρεμβατικά με στεφάνες, εμφυτεύματα και γέφυρες.

Ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός που πρέπει να έχει ένας οδοντίατρος ;

Ο οδοντίατρος πρέπει να είναι καταλλήλως εξοπλισμένος στο ιατρείο του έτσι ώστε να προβεί στην κλινική εξέταση και θεραπεία του ασθενούς. Μέσα σε αυτά τα εργαλεία είναι οι καθρέπτες στόματος, λαβίδα, νυστέρι, τρυπάνι δοντιών, μηχανήματα ακτινογραφίας ενώ πολλές φορές υπάρχουν λέιζερ και ψηφιακοί σαρωτές. Επίσης, στην ενδυμασία του ιατρού περιλαμβάνονται για λόγους υγιεινής τα γάντια, οι μάσκες και τα γυαλιά έτσι ώστε να προστατεύονται αμφότεροι ο ιατρός και ασθενής.

Ο οδοντίατρός σας θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες για μία καλύτερη υγιεινή του στόματός σας με σωστότερη διατροφή, βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος.