Οδοντιατρική, Παιδιατρική, Υγεία

Οδοντιατρική θεραπεία με μέθη και γενική αναισθησία για παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς


Λίλα Παπαδοπούλου

Ειδικευμένη στην Παιδοδοντία στο Boston University Goldman School of Dental Medicine

Δημιουργός του Happy Tooth Dental Clinic στη Γλυφάδα.

Website: www.happytoothclinic.grEmail: info@happytoothclinic.gr


Σε παιδιά που δεν υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία και  πολλά δόντια χρειάζονται σημαντική οδοντιατρική θεραπεία συστήνονται οι ακόλουθες εναλλακτικές. Έτσι ο μικρός ασθενής δε θα έχει καμία τραυματική μνήμη από την οδοντιατρική θεραπεία ώστε να διαμορφώσει  μία υγιή σχέση με τον οδοντίατρο για την υπόλοιπη ζωή του.

Οδοντιατρική θεραπεία με μέθη

Εφαρμόζεται σε παιδιά μετά την ηλικία των 4 ετών και εφ΄όσον υπάρχει κάποιο επίπεδο συνεργασίας. Ο ασθενής με τη χρήση αερίου ( πρωτοξείδιο του αζώτου) και ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων δε χάνει τελείως τις αισθήσεις του ενώ πραγματοποιείται η θεραπεία. Είναι ιδανική για φοβικούς ασθενείς, ασθενείς με μεγάλο άγχος που όμως έχουν την πρόθεση να συνεργαστούν. Το μεγάλο προτέρημα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο ασθενής δεν έχει καμία μνήμη από τη θεραπεία μετά την  πάροδο της μέθης ακόμη και αν είχε τις αισθήσεις του.

Οδοντιατρική θεραπεία με γενική αναισθησία

Σε παιδιά κάτω από την ηλικία των 4 ετών και σε άτομα με αναπηρία συνίσταται η οδοντιατρική θεραπεία με γενική αναισθησία όταν είναι απαραίτητη η οδοντιατρική αποκατάσταση πολλών δοντιών. Είναι μία μέθοδος ΑΠΟΛΥΤΩΣ ασφαλής και ελεγχόμενη. Στο πλήρως ελεγχόμενο νοσοκομειακό περιβάλλον, με την εποπτεία πάντα του αναισθησιολόγου, η οδοντιατρική θεραπεία γίνεται κάτω από ιδανικές συνθήκες χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον ασθενή. Αυτή η θεραπεία συνίσταται σε παιδιά ή άτομα με αναπηρία όταν η στοματική κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απαιτούνται πολλά σφραγίσματα, ανοξείδωτες στεφάνες και εξαγωγές και κατά συνέπεια θα χρειαζόταν πολλές συνεδρίες (ραντεβού) στην οδοντιατρική καρέκλα. Στα πολύ μικρά παιδιά, αυτή η διαδικασία είναι συνήθως πολύ τραυματική και η συνεργασία δεν είναι η αναμενόμενη ώστε να επιτευχθεί σωστά η αποκατάσταση των δοντιών. Για τη διαδικασία απαιτείται πάντα η σύμφωνη γνώμη του θεράποντος παιδιάτρου. Ανάλογα με το σύνολο των αποκαταστάσεων η όλη διαδικασία διαρκεί 1-2 ώρες ενώ δε χρειάζεται η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο για ολονύχτια παραμονή (μετά από κάποια ώρα μπορεί να επιστρέψει με τους γονείς στο σπίτι του).

To Happy Tooth εφαρμόζει και τις δύο αυτές μεθόδους σε συνεργασία με αναισθησιολόγο ιατρό στο Mediterraneo Hospital. Το Mediterraneo Hospital είναι μία υπερσύγχρονη κλινική, η οποία παρέχει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα οδοντιατρικής θεραπείας σε ενήλικες με μέθη ή γενική αναισθησία. Τώρα πλέον, κάτω από ασφαλείς συνθήκες και με απόλυτα καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό, μας δίνει τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε ακραίες μορφές τερηδόνας και στους μικρούς μας ασθενείς.