Υγεία, Ωτορινολαρυγγολογία

Ωτορινολαρυγγολόγος ή ΩΡΛ: Τι είναι και που μας χρησιμεύει;

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος έχει λάβει την ειδικότητα της ιατρικής που εξετάζει την περιοχή των αυτιών, της μύτης και του λάρυγγα ονομάζεται ωτορινολαρυγγολογία ή και χειρουργική ωτορινολαρυγγολογία κεφαλής και λαιμού. Ήδη από τον 19ο αιώνα οι γιατροί μελέτησαν και ερμήνευσαν την διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ λαιμού και  κεφαλής. Πιο συγκεκριμένα η παθολογία της ωτορινολαρυγγολογίας περιλαμβάνει την ενδελεχή εξέταση του βλενογόνου του στόματος, των αμυγδαλών και του φάρυγγα ενώ ελέγχεται και η λειτουργία του ακουστικού πόρου των αυτιών και των τυμπάνων. Επίσης, ο Ωτορινολαρυγγολόγος εξετάζει με τη χρήση του λαρυγγικού κατόπτρου τον λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές και με ψηλάφηση τους λεμφαδένες του τραχήλου και του θυροειδούς.

Βρείτε τους καλύτερους Ωτορινολαρυγγολόγους στο AnyDoctor.Gr
Ωτορινολαρυγγολόγος Αθήνα
Ωτορινολαρυγγολόγος Θεσσαλονίκη
Ωτορινολαρυγγολόγος Αμπελόκηποι
Ωτορινολαρυγγολόγος Γκύζη
Ωτορινολαρυγγολόγος Γλυφάδα
Ωτορινολαρυγγολόγος Νέο Ηράκλειο
– Ωτορινολαρυγγολόγος Χαλάνδρι

Τι αντιμετωπίζουν οι ωτορινολαρυγγολόγοι;

Οι ωτορινολαρυγγολόγοι λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση για την μη παρεμβατική, συντηρητική αλλά και χειρουργική αντιμετώπιση της απώλειας ακοής, λοιμώξεων του αυτιού, διαταραχών ισορροπίας, εμβοών του αυτιού, νευρικού πόνου και διαταραχών του προσώπου και του κρανιακού νεύρου.

Κάποιος ακόμη μπορεί να επισκεφθεί τον ωρυλά του όταν ταλαιπωρείται με αλλεργίες, ιγμορίτιδα που δέχονται μη επεμβατική θεραπεία. Ο ιατρός μπορεί να διαγνώσει κληρονομικές, συγγενείς παθήσεις και λοιμώξεις κάθε μορφής. Κάτι σύνηθες που συχνά οφείλεται σε ωτορινολαρυγγολογικά αίτια είναι το ροχαλητό και οι άπνοιες του ύπνου. Ακόμη σε περίπτωση που επιθυμεί ο ασθενής να διορθώσει την εμφάνιση της μύτης του με χειρουργική ρινοπλαστική μπορεί επίσης να απευθυνθεί στον ωτορινολαρυγγολόγο του ή αν έχει διαγνωσθεί με ρινικούς πολύποδες και ρινική απόφραξη λόγω αποκλίνοντος διαφράγματος που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης.

Η περιοχή του λαιμού επίσης μπορεί να φανερώσει παθογένειες που να μας οδηγήσουν στον ιατρό μας. Κάποιες από αυτές είναι οι διαταραχές της φωνής, της κατάποσης και υπερτροφικές αμυγδαλές. Στο κεφάλι αντιμετωπίζονται τόσο καλοήθεις όσο και κακοήθεις όγκοι.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των  ωτορινολαρυγγολογικών παθήσεων;

 

Πέραν της τυπικής εξέτασης στην ιατρική επίσκεψη, πολλές φορές η διάγνωση και η θεραπεία κάποιων παθήσεων χρειάζεται και τη λήψη αξονικών ή μαγνητικών τομογραφιών ή και υπερήχων των λεμφαδένων και των αγγείων του τραχήλου.

 

Ποιες είναι οι εξελίξεις του τομέα, η ρομποτική χειρουργική και όλα τα οφέλη για τον ασθενή

Το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενδοσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής πραγματοποιήθηκε το 2019 με πληθώρα διακεκριμένων επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ιατρών η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης παθήσεων όπως είναι η αποφρακτική άπνοια αλλά και παθήσεων με κακοήθεια του φάρυγγα, του λάρυγγα και του στόματος. Η χρήση τρισδιάστατης κάμερας παρέχει ακόμη καλύτερη ορατότητα στον χειρουργό για την μέγιστη αποτελεσματικότητα του χειρουργείου, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται μέγιστη ακρίβεια στην εκτομή και διατήρηση των υγιών ιστών με αποτέλεσμα ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς.