Νευρολογία - Ψυχιατρική, Υγεία

Πάρκινσον: Mύθοι και Αλήθειες για τη νόσο

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα συμπτώματά της, διαφέρουν τόσο από άτομο σε άτομο όσο και από στάδιο σε στάδιο. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι μύθοι γύρω από τη νόσο τους οποίους καταρρίπτουμε και απαντούμε στο παρακάτω άρθρο:

Όποιος τρέμει έχει απαραίτητα Πάρκινσον;

 

H αλήθεια είναι πως όταν ένα άτομο τρέμει, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και Πάρκινσον. Το τρέμουλο μπορεί να οφείλεται σε διάφορες άλλες παθήσεις. Είναι γεγονός πως πολλοί ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον δεν εμφανίζουν καν το τρέμουλο ως σύμπτωμα. Το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης νόσου είναι η βραδύτητα στις κινήσεις, η δυσκαμψία και οι διαταραχές στο περπάτημα.

Όλοι οι ασθενείς με Πάρκινσον παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα;

 

Τα συμπτώματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Η νόσος έχει ποικίλα συμπτώματα, κινητικά και μη-κινητικά, τα οποία παρουσιάζονται σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε ασθενή. Κάποιοι ασθενείς μάλιστα μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ κάποια από τα συμπτώματα. Επιπλέον, είναι γεγονός πως όσο εξελίσσεται η νόσος, μπορεί να μεταβάλλονται τα συμπτώματα του κάθε ασθενή.

Τα συμπτώματα του Πάρκινσον είναι οφθαλμοφανή;

 

Δεν είναι όλα τα συμπτώματα της νόσου ορατά. Μη-κινητικά συμπτώματα όπως διαταραχές στον ύπνο, στην ούρηση, στη διάθεση μπορεί πολλές φορές να θεωρηθούν συμπτώματα άλλων νόσων, ενώ συμπεριλαμβάνονται και στα συμπτώματα της συγκεκριμένης νόσου.

To Πάρκινσον είναι αποκλειστικά νόσος της τρίτης ηλικίας;

 

Αν και η νόσος είναι πιο συχνή στην τρίτη ηλικία, είναι πιθανό να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες, σε άτομα δηλαδή κάτω των 40 ετών.
Με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου; Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία η οποία να σταματά την εξέλιξη του Πάρκινσον. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η νόσος δεν αντιμετωπίζεται. Τα φάρμακα που υπάρχουν μπορούν μόνο να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα και να τα ελαττώσουν σε μεγάλο βαθμό. Είναι σημαντικό να γίνεται προσαρμογή της θεραπείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα εφόσον η νόσος εξελίσσεται σταδιακά και με αργούς ρυθμούς.

Η φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται εφ’ όρου ζωής;

 

Ναι, τα φάρμακα για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου πρέπει να λαμβάνονται εφ’ όρου ζωής. Παρ ‘ όλα αυτά, οι δοσολογίες των φαρμάκων αλλάζουν καθώς περνάει ο καιρός.

Tα φάρμακα αποτελούν τη μοναδική λύση για τη θεραπεία της νόσου;

 

Tα φάρμακα παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο για τη θεραπεία της νόσου και έχουν αλλάξει δραστικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που νοσούν από Πάρκινσον. Παρ ’όλα αυτά, δεν αρκούν από μόνα τους. Καθοριστική σημασία παίζουν επίσης, η σωματική άσκηση, οι φυσιοθεραπείες και άλλες δραστηριότητες (όπως ο χορός).
Αναμφίβολα, μια σωστή, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παίζει και εκείνη το δικό της σημαντικό ρόλο, αφού όχι μόνο βοηθά τον ασθενή να διατηρεί το σωστό σωματικό βάρος αλλά βοηθά και στην καλύτερη απορρόφηση των φαρμάκων από τον οργανισμό. Τέλος, εκείνο που έχει επίσης μεγάλη σημασία είναι η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών από το στενό τους περιβάλλον.

Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε στη διαπίστωση πως αν και η νόσος δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και την απαραίτητη στήριξη από το στενό περιβάλλον, η ποιότητα ζωής μπορεί να παραμείνει υψηλή.