Αισθητική Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Υγεία

Ωτοπλαστική για παιδιά και ενήλικες : Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η ωτοπλαστική;

 

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής έχει ως στόχο τη βελτίωση της εικόνας των ωτικών πτερυγίων  σε αισθητικό επίπεδο και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα των αυτιών.

Πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί;

 

Η ωτοπλαστική απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω, καθώς στην ηλικία αυτή η διαμόρφωση του πτερυγιαίου χόνδρου έχει ολοκληρωθεί στο 85-90% και οι όποιες παρεμβάσεις σε αυτόν μπορούν να είναι ασφαλείς και μόνιμες.

Τι διορθώνει η ωτοπλαστική;

 

Τα προβλήματα που καλείται να διορθώσει η ωτοπλαστική σε “μικρούς και μεγάλους” είναι συνηθέστερα τα “πεταχτά αυτιά” (αφεστώτα ώτα). Όμως συχνές είναι και οι περιπτώσεις όπου στόχος της επέμβασης είναι η διόρθωση δυσμορφιών των πτερυγίων, η μείωση του μήκους των ωτικών λοβίων ή και ολόκληρου του πτερυγίου.

Για ποιους λόγους να επιλέξετε την ωτοπλαστική;

 

Στόχο της επέμβασης αυτής αποτελεί η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ασθενή χωρίς να απαιτείται να καμουφλάρεται το πρόβλημα, π.χ. με τα μακριά μαλλιά. Ειδικότερα, στην παιδική ηλικία τα “πειράγματα “ σε σχέση με τα πολύ “πεταχτά αυτιά ” από τους συνομήλικους συμμαθητές πολλές φορές πληγώνουν την “ευαίσθητη – ευάλωτη παιδική ψυχή ”.

Πώς πραγματοποιείται η ωτοπλαστική;

 

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική ή γενική αναισθησία (αναλόγως την ηλικία αλλά και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ασθενή), διαρκεί 1-2 ώρες και είναι πλήρως ανώδυνη.

Δεν απαιτείται διανυκτέρευση στην κλινική και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι σχεδόν άμεση.

Η τομή πραγματοποιείται σε μία αύλακα πίσω από το αυτί – και ως εκ τούτου δεν είναι ορατή στη συνέχεια- και τα πτερύγια σταθεροποιούνται στην καινούρια τους θέση με τη χρήση ραμμάτων.

Ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύ σύντομος (περίπου δύο εβδομάδες για να υποχωρήσει πλήρως το οίδημα ) και ακόμη πιο σύντομη είναι η επιστροφή στην εργασία ή το σχολείο (λίγες ημέρες μετά την επέμβαση). Μόνη προϋπόθεση: ο ασθενής να φορά για λίγες ημέρες ελαστική κορδέλα και φυσικά να μην τραβήξει ο ίδιος ή κάποιος άλλος τα πτερύγια με δύναμη.

Εάν τα αφεστώτα αυτιά είναι ένα πρόβλημα που σας απασχολεί, ξεκινήστε με μία πρώτη κλινική εκτίμηση, ενημερωθείτε και δώστε άμεση και ασφαλή λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο Δρ Ειρήνη Μάντζαρη.