Ανδρολογία, Γενική Χειρουργική, Υγεία

Περιτομή και Αποθεραπεία: Χρήσιμες Συμβουλές

Η περιτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση με την οποία αφαιρείται η ακροποσθία, το τμήμα δηλαδή του δέρματος, το οποίο καλύπτει τη βάλανο (κεφάλι) του πέους. Η ακροποσθία είναι προστατευτικό δέρμα που καλύπτει το πέος από την στιγμή της γέννησης του παιδιού και καθώς μεγαλώνει, διαχωρίζεται. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είτε για θρησκευτικούς είτε για αισθητικούς λόγους.

Με την χειρουργική επέμβαση, ο χειρούργος σπρώχνει την ακροποσθία από το κεφάλι του πέους, το κόβει και στην συνέχεια ράβει τις άκρες με μικρά διαλυτά ιατρικά ράμματα. Η επέμβαση δεν είναι γενικά οδυνηρή και ο χρόνος ανάκτησης ποικίλλει.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιο χρήσιμες συμβουλές για την γρηγορότερη επούλωση και αποθεραπεία στην περιτομή;

Αρχικά, μην αμελήσετε να πάρετε οδηγίες πριν πάρετε το εξιτήριο σας από το νοσοκομείο. Ρωτήστε πότε μπορείτε να οδηγήσετε ξανά, να επιστρέψετε στην εργασία σας και πότε μπορείτε να έχετε σεξουαλική δραστηριότητα. Συνήθως, χρειάζονται περίπου 10 ημέρες για την επούλωση του πέους μετά την περιτομή.

Τα τοπικά αναισθητικά διαρκούν περίπου οκτώ ώρες. Επομένως συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τη συνταγογράφηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, ώστε να μπορέσετε να ανακουφιστείτε από τον πόνο και την δυσφορία. Μην ξεπεράσετε τη δοσολογία που σας προτείνει ο ιατρός ή οι οδηγίες χρήσης των φαρμάκων.

Αλλάζετε επίδεσμο. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, συνίσταται να αλλάζετε επίδεσμο κάθε 24 με 48 ώρες, ώστε να διασφαλίζετε ότι η πληγή δεν αιμορραγεί και δε θα παραμείνει εκτεθειμένη σε λοιμώξεις.

Διατηρήστε την περιοχή καθαρή. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε την περιοχή όσο πιο καθαρή γίνεται για να αποφύγετε πιθανές λοιμώξεις. Κρατήστε την περιοχή στεγνή για περίπου 40 ώρες μετά την επέμβαση. Έπειτα, όταν έρθει η στιγμή να πλυθείτε, αποφύγετε τα αρωματισμένα σαπούνια, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στην περιοχή, και σκουπίστε απαλά την περιοχή με μια πετσέτα.

Φορέστε άνετα και χαλαρά εσώρουχα μέχρι να θεραπευτεί το τραύμα. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπετε στον αέρα να περάσει, αυξάνοντας τις πιθανότητες γρήγορης ανάκαμψης.

Αποφύγετε την σεξουαλική δραστηριότητα για τουλάχιστον 4 με 6 εβδομάδες. Αν αγνοήσετε αυτή την συμβουλή, μπορεί να προκαλέσετε το άνοιγμα της πληγής.

Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή.  Μετά το χειρουργείο μπορείτε να γυρίσετε πίσω στις διατροφικές σας συνήθειες. Παρ’ όλα αυτά, αν νιώθετε περίεργα το στομάχι σας, προτιμήστε τις χαμηλές σε λιπαρά τροφές, όπως το βραστό ρύζι, το τοστ, το κοτόπουλο και το γιαούρτι. Συνίσταται, μάλιστα, να πίνετε άφθονα υγρά.

Τέλος, αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα. Κοιμηθείτε αρκετά, ξεκουραστείτε, αποφύγετε την γυμναστική και ξεκινήστε να επιστρέφετε στις συνήθειες σας σταδιακά.

Μαζί με αυτές τις χρήσιμες οδηγίες, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, τον ειδικό Ουρολόγο. Ζητήστε του να σας δώσει το σωστό πλάνο φροντίδας για την δική σας περίπτωση. Είναι  πολύ σημαντικό για τους γιατρούς σας να γνωρίζουν τι σχέδια φροντίδας ακολουθείτε, τα φάρμακα που παίρνετε καθώς και πόσο καλά φροντίζετε για την πληγή.

 

*Σχετικά άρθρα : Σεξουαλικότητα μετά τη περιτομή.