Γυναικολογία, Υγεία

Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης!

Η

μητρότητα

είναι από τα ωραιότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν σε μια γυναίκα! Για τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες είναι πολύ χρήσιμο να διαβάσουν τον παρακάτω οδηγό, που περιγράφει τους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Οι πρώτοι 3 μήνες είναι από τους πιο σημαντικούς και καθορίζουν και την πορεία της

εγκυμοσύνης

. Δείτε παρακάτω τι συμβαίνει στην έγκυο και το

έμβρυο

κατά το διάστημα αυτό.

Ξεκινώντας από τις μέρες μετά την τελευταία

περίοδο

, εφ’ όσον έχετε την επιθυμία να αποκτήσετε παιδί, καλό θα ήταν πριν από τη σύλληψη να διακόψετε το κάπνισμα και να αρχίσετε τη λήψη του φυλικού οξέος. Τις ημέρες της ωορρηξίας, και αφού προηγηθεί σεξουαλική επαφή, το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί. Εφ’ όσον γίνει γονιμοποίηση, λίγες μέρες μετά τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν τη βλαστοκύστη, η οποία από τις σάλπιγγες φθάνει στη μήτρα. Κατά την 4η εβδομάδα από την αρχή της τελευταίας περιόδου ολοκληρώνεται η εμφύτευση της βλαστοκύστης στο ενδομήτριο. Τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να εκδηλώσει η γυναίκα αδιαθεσία ή τάση για εμετό. Ο εμβρυϊκός δίσκος αρχίζει να αναπτύσσεται γρήγορα και ολοκληρώνεται σε μικρό διάστημα.

Μπαίνοντας στο 2ο μήνα κυήσεως, τα τεστ ούρων δείχνουν θετικά αποτελέσματα. Κατά την 5η εβδομάδα αρχίζουν να αναπτύσσονται το νευρικό σύστημα, η καρδιά και το αγγειακό σύστημα. Την 40η μέρα της εγκυμοσύνης η καρδιά αρχίζει να χτυπά! Προς το τέλος της 7η εβδομάδας η κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου αρχίζει. Κατά την 8η εβδομάδα αρχίζουν να εμφανίζονται κάποια όργανα του εμβρύου όπως το στόμα, η μύτη και τα αυτιά.

Με την εισαγωγή στον 3ο σεληνιακό μήνα αρχίζουν να αναπτύσσονται τα άκρα του εμβρύου. Η έγκυος είναι καλό να ασκείται και να προσλαμβάνει φυτικές ίνες, ενώ θα πρέπει να είναι προσεκτική κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στο πρώτο τρίμηνο, είναι πιθανή η εμφάνιση κυστίτιδας. Μπορείτε να την αποφύγετε με την κατανάλωση 8-10 ποτηριών την ημέρα. Στο τέλος της 12ης εβδομάδας τα οστά του εμβρύου αρχίζουν να μεγαλώνουν αλλά είναι ακόμα μαλακά.

Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι συμβαίνει ανά ημέρα της εγκυμοσύνης!

1ος σεληνιακός μήνας

μηνας 1ος

2ος σεληνιακός μήνας

μηνας 2ος

3ος σεληνιακός μήνας

μηνας 3ος