Νευρολογία - Ψυχιατρική, Υγεία

Ψυχολόγος: Τι είναι και πότε μπορεί να τον χρειάζομαι

Ο Ψυχολόγος  είναι ένα ειδικά εκπαιδευμένο άτομο που βοηθάει τους ενδιαφερόμενους για την επίτευξη της ψυχικής και συναισθηματική τους υγείας.  Για την επίτευξη μίας καλύτερης ψυχικής κατάστασης του ατόμου ο Ψυχολόγος χρειάζεται να μελετήσει και να εστιάσει στη σχέση της εγκεφαλικής λειτουργίας και συμπεριφοράς και στη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και συμπεριφοράς.

Στην AnyDoctor μπορείτε να βρείτε τους καλύτερους Ψυχολόγους – Σύμβουλους Ψυχικής Υγείας
Ψυχολόγοι Αθήνα
Ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη
Ψυχολοι Κολωνάκι
Ψυχολόγοι Χολαργός
Ψυχολόγοι Αμπελόκηποι

Πότε μπορεί να χρειάζομαι ψυχολόγο;

Πιο συγκεκριμένα, οι Ψυχολόγοι χρησιμοποιούν μεθόδους όπως η παρατήρηση, το πείραμα και η ανάλυση προκειμένου να βοηθήσουν το άτομο που το χρειάζεται. Ο ενδιαφερόμενος ενδεχομένως να βιώνει έντονα ή πιο ήπια ψυχικά προβλήματα. Συμπτώματα , που μπορεί να εμφανίσει είναι έντονες φοβίες, άγχος, κρίσεις πανικού, θλίψη , συναισθηματική πίεση και δυσκολία στη διαχείριση των ανθρωπίνων ψυχοθεραπεία σχέσεων. Μέσω της ψυχοθεραπείας επιτυγχάνεται  η παροχή θεραπευτικής βοήθειας, με διάφορες τεχνικές, κυρίως μέσω της συνομιλίας, ώστε τα άτομα να διαχειριστούν το φάσμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Η ψυχοθεραπεία, επίσης, συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση του εαυτού για αυτόν που το έχει επιλέξει.

Συνομιλώντας κάποιος με τον ψυχοθεραπευτή του, ανακαλύπτει τους στόχους που θέλει να θέσει για την ζωή του και αρχίζει την καθημερινή προσπάθεια για την επίτευξή τους μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Η επικοινωνία που δημιουργείται μέσω του θεραπευτή και του θεραπευόμενου προσφέρει μια πλούσια βιωματική εμπειρία αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας στο άτομο με την ‘Θεραπεία μέσω λόγου’ όπως ορίζεται συχνά. Ακριβώς επειδή με τον ψυχοθεραπευτή  κάποιος μοιράζεται το σύνολο των σκέψεων και των συναισθημάτων του, χτίζεται μία σχέση αμιγούς εμπιστοσύνης και επικοινωνίας. Γι’ αυτό καθοριστικής σημασίας είναι ο ψυχοθεραπευτής να μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε άνετα, ασφάλεια και σύνδεση μαζί του. Καθώς η ψυχοθεραπεία προχωρά, αυξάνεται η εμπιστοσύνη  στην  σχέση με τον ψυχοθεραπευτή ικανότητα του να αποδέχεται τα συναισθήματα και τις σκέψεις του ατόμου. Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, σκόπιμα ο θεραπευόμενος εγκαταλείπει τις άμυνές του και αγκαλιάζει δύσκολες και επίπονες καταστάσεις που έχει να διαχειριστεί και να αποδεχτεί.

Ποια είναι τα είδη της ψυχοθεραπείας;

Η ψυχοθεραπεία έχει διάφορα είδη και κάποιος ψυχολόγος μπορεί να βασίζεται σε μία από τις βασικές κατηγορίες που υπάρχουν Αρχικά είναι η ψυχανάλυση, που ιδρύθηκε από τον Φρόιντ, και επικεντρώνεται στις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και πώς αυτές διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Έπειτα υπάρχει η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία που στοχεύει στην δημιουργία ενός νέου θετικού τρόπου σκέψης. Ακολουθεί η ψυχοδυναμική θεραπεία, που ανακαλύπτει τα αίτια πίσω από συνειρμικές και προβληματικές συμπεριφορές. Η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία, ένας από τους νεότερους κλάδους της ψυχοθεραπείας που βοηθάει το άτομο να διαχειριστεί και να ελέγξει καλύτερα τα αρνητικά του συναισθήματα. Τέλος είναι η συστημική θεραπεία που αντιμετωπίζει το άτομο ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου και παρέχει συμβουλευτική και καθοδήγηση σε παιδιά, ζευγάρια και οικογένειες.