Γενική Χειρουργική, Υγεία

Αιμορροϊδες και καλοκαίρι: σύμφωνο απόλυτης συμβίωσης

Όθων Μιχαήλ MD, MSc, PhD - Γενικός Χειρουργός

Όθων Μιχαήλ MD, MSc, PhD - Γενικός Χειρουργός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι παντρεμένος με την Δικηγόρο Αθηνών Ρομίνα Καραγιάννη. Είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα» καθώς και κάτοχος τίτλου Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Λαπαροσκοπική, Ελάχιστα Επεμβατική και Ρομποτική Χειρουργική. Είναι Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Παλαιού...

Οι αιμορροϊδες αποτελούν φυσιολογικά αγγεία στον ανθρώπινο οργανισμό που βοηθούν σε απόλυτο βαθμό την εγκράτεια και την καλή λειτουργία του πρωκτικού σωλήνα. Είναι αρτηριοφλεβικές δομές που όταν εμφανίσουν παθολογικά συμπτώματα, όπως απώλεια αίματος, φαγούρα, πόνο και πρήξιμο, μπορεί να καταστρέψουν το χρονικό διάστημα χαλάρωσης των καλοκαιρινών διακοπών.

Παρα το γεγονός οτι οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια ανέχονται το πρόβλημα, μέχρι αυτό να διογκωθεί και να προκαλέσει πρόβλημα στην καθημερινότητα, οι θερινοί μήνες σε μεγάλο ποσοστό φέρνουν το πρόβλημα στην επιφάνεια. Η αυξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες τους καλοκαιρινούς μήνες, η έστω και λίγο αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ καθώς και η εμφάνιση κάποιου διαρροϊκού συνδρόμου, προκαλούν συμπτώματα που μπορεί να χαλάσουν τις ανέμελες στιγμές του καλοκαιριού.

Οι βασικές διαιτολογικές συστάσεις σε ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια περιλαμβάνουν τη συχνή κατανάλωση των παρακάτω ομάδων τροφών:

 • Φρούτα πλούσια σε νερό όπως ακριβώς το σύνολο των εποχιακών καλοκαιρινών φρούτων, καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι
 • Λαχανικά όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, καρότα, λάχανο, ραδίκια, μπάμιες, σπανάκι, κολοκύθι
 • Ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, ρύζι μη αποφλοιωμένο, δημητριακά πρωϊνού με πίτουρο σιταριού (All Bran, Bran flakes), κουάκερ, καλαμπόκια, αρακάς, πατάτες με τη φλούδα, φασόλια, φακές, ρεβύθια

Οι απαγορευμένες τροφές για ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια περιλαμβάνουν:

 • Τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
 • Ζυμαρικά με άσπρο αλεύρι, ζύμη
 • Τροφές πλούσιες σε λίπη
 • Πικάντικα ή καυτερά φαγητά
 • Αλκοόλ

Υπάρχει γενικά η πεποίθηση οτι η αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας είναι μια επιπονη διαδικασία με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αποφεύγουν την αναζήτηση οριστικής λύσης του προβλήματος. Η προσέγγιση σε ασθενείς που εμφανίζουν πρόβλημα στις αιμορροϊδες έχει τρείς παραμέτρους:

 • Την συντηρητική αγωγή με απλές αλλαγές στην καθημερινή δραστηριότητα και διατροφή.
 • Την φαρμακευτική αγωγή που λύνει προσωρινά το πρόβλημα εξαλλείφοντας απλώς  τα συμπτώματα και όχι την πάθηση
 • Την επεμβατική που έχει ιδιαιτερότητες και εξατομικεύεται για κάθε ασθενή.

Όσο πιο πολύ διογκώνεται το πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να χαθεί το πλεονέκτημα των ανώδυνων τεχνικών.

Η χρήση Laser και η αντιμετώπιση με υπερήχους είναι σύγχρονα όπλα στη φαρέτρα του εξειδικευμένου χειρουργού και το βασικότερο δεν στερούν τις στιγμές χαλάρωσης που επιζητά ο κάθε άνθρωπος του μήνες του καλοκαιριού.

Η πεποίθηση οτι η αιμορροϊδες δεν πρέπει να θεραπεύονται το καλοκαίρι ανήκει πλέον στο παρελθόν. Οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας είναι ελάχιστα επεμβατικές, δεν προκαλούν τραύμα ή έγκαυμα στην περιοχή του πρωκτού και η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση χωρίς ταλαιπωρία.

Για να εκμεταλλευτούμε τις σύγχρονες αναίμακτες και ανώδυνες τεχνικές, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις διαιτολογικές συστάσεις, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, να αυξήσουμε την κατανάλωση νερού και άλλων υγρών.

Οι βασικές αιτίες επιδείνωσης της αιμορροϊδοπάθειας δεν είναι μόνο οι κακές διατροφικές συνήθειες. Είναι και η παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική ζωή καθώς και η άρση βάρους που προκαλούν αύξηση της πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία της πρωκτικής περιοχής. Αυτή η αύξηση της πίεσης σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη απώλεια άιματος ή αιμορροϊδική κρίση.

Απλές συμβουλές που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς ιδιαίτερο κόπο ή ψυχολογική επιβάρυνση και μπορούν να κάνουν την καλοκαιρινή χαλάρωση πραγματική απόλαυση.