Γυναικολογία, Υγεία

Σαλπιγγογραφία: Τι είναι και σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται;

Dr Χάρης Χηνιάδης - Μαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος

Dr Χάρης Χηνιάδης - Μαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος

Ο Χάρης Χηνιάδης είναι Γυναικολόγος Αναπαραγωγής και ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live. Εισήχθη και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ειδικεύθηκε στην Μαιευτική & Γυναικολογία στο Λονδίνο (1997-2003). Εργάστηκε ως Κλινικός Ερευνητής Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Harris...

Η σαλπιγγογραφία είναι μία από τις βασικότερες διαγνωστικές εξετάσεις που υποβάλλεται η γυναίκα για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας. Είναι μία ιατρική εξέταση που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση της μήτρας και των σαλπίγγων από γυναικολόγο ή ακτινολόγο σε ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο.

 

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται η σαλπιγγογραφία;

Η σαλπιγγογραφία πραγματοποιείται για τη διερεύνηση της αιτίας της υπογονιμότητας. Μέσα από την εξέταση αυτή διαπιστώνεται:

  • Η βατότητα των σαλπίγγων, δηλαδή αν το σπερματοζώαριο και το γονιμοποιημένο ωάριο μπορούν να μετακινηθούν μέσω των σαλπίγγων.
  • Η δομή και το σχήμα της ενδομήτριας κοιλότητας, δηλαδή αν είναι φυσιολογική η κοιλότητα της μήτρας και επιτρέπει να πραγματοποιηθεί η εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο.

Επίσης μπορεί να ενδείκνυται:

  • Ύστερα από σαλπιγγίτιδα
  • Πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση
  • Για έλεγχο παθολογικών καταστάσεων της μήτρας (όπως ινομυώματα, όγκοι, πολύποδες, συμφύσεις ύστερα από χειρουργική επέμβαση)

 

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για την σαλπιγγογραφία;

Είναι μία ακίνδυνη διαδικασία και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Ωστόσο, η εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται στην α΄ φάση του κύκλου, δηλαδή στις πρώτες 7-10 ημέρες μετά από την περίοδο και πριν από την ωορρηξία. Σε περίπτωση πυελικής φλεγμονής θα χρειαστεί η χορήγηση αντιβίωσης. Είναι σημαντικό επίσης, η ασθενής να μην είναι έγκυος γιατί η σκιαγραφική ουσία θα προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο.

 

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία;

Η σαλπιγγογραφία γίνεται με την έγχυση σκιαγραφικής ουσίας στον τράχηλο. Συγκεκριμένα, η ασθενής ξαπλώνει στο ακτινολογικό τραπέζι και ο γιατρός εισάγει ένα ειδικό εργαλείο (κολποδιαστολέα) για να ανοίξει τον κόλπο. Αφού καθαρίσει και προετοιμάσει το τράχηλο, εισάγει έναν καθετήρα μέσω του οποίου γίνεται η έγχυση της σκιαγραφικής ουσίας στην κοιλότητα της μήτρας και τις σάλπιγγες. Η ουσία αυτή βοηθάει στην απεικόνιση της μήτρας και των σαλπίγγων, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται ακτινογραφικές εικόνες.

Η σαλπιγγογραφία συνήθως διαρκεί περίπου 5 λεπτά.

 

Κατά τη διάρκεια και μετά την εξέταση

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης η ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κάποιες ήπιες έως μέτριες ενοχλήσεις και κράμπες, που μοιάζουν με συσπάσεις της μήτρας ή πόνους περιόδου. Ύστερα από λίγα λεπτά υποχωρούν.

Μετά την εξέταση είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μία μικρή αιμορραγία για μία ημέρα και να εμφανιστεί πόνος χαμηλά στην κοιλιά. Σπάνια εμφανίζονται αλλεργικές αντιδράσεις από τη σκιαγραφική ουσία και σε αυτή την περίπτωση η ασθενής οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τον ιατρό.

Επίσης, η ασθενής δεν χρειάζεται να απέχει από τις καθημερινές δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα εκδίδονται άμεσα και ανάλογα με τα ευρήματα ο γυναικολόγος προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

 

Σαλπιγγογραφία: Οφέλη

Η σαλπιγγογραφία είναι μία ακίνδυνη εξέταση. Με αυτήν ο γυναικολόγος διαθέτει ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη δυσκολία σύλληψης ή τη γέννηση ενός μωρού. Επιπλέον, παρέχει μία σαφή εικόνα για την βατότητα των σαλπίγγων και της μήτρας.

 

Σαλπιγγογραφία: Πιθανοί κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που μπορούν να εμφανιστούν μετά τη σαλπιγγογραφία είναι ελάχιστοι και συνήθως, αυτοί είναι:

  • Κοιλιακός πόνος
  • Ελαφριά αιμορραγία
  • Αλλεργική αντίδραση
  • Εμφάνιση πυελικής φλεγμονής
  • Τραυματισμός μήτρας

Είναι σημαντικό η ασθενής να διαλέξει το κατάλληλο διαγνωστικό εργαστήριο και ακτινοδιαγνώστη για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι και να εξασφαλιστεί η τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. Πολύ σημαντική είναι όμως, και η επιλογή του κατάλληλου γυναικολόγου που, βάσει των αποτελεσμάτων, θα συζητήσει με την ασθενή για την μετέπειτα πορεία, ανάλογα με τη διάγνωση.