Ορθοπαιδική, Υγεία

Πόνος στο χέρι: Τρόποι αντιμετώπισης & Σπιτικές λύσεις θεραπείας

Ο πόνος στο χέρι μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διάφορους παράγοντες. Ανωμαλίες ή βλάβες του δέρματος, των νεύρων, των οστών, των αρθρώσεων, των αιμοφόρων αγγείων και των μαλακών ιστών του βραχίονα μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί πόνο στο χέρι, υπάρχουν και διαφορετικού τύπου συμπτώματα, όπως μούδιασμα, ερυθρότητα, πρήξιμο, ευαισθησία ή δυσκαμψία. Συνεπώς, και οι θεραπείες και οι τρόποι αντιμετώπισης για τον πόνο του χεριού εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία.

 Ποια είναι η Αντιμετώπιση για τον Πόνο στο Χέρι

 

Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι θεραπείες για τον πόνο στο χέρι, έχουν άμεση συνάφεια με την αιτία αλλά και την σοβαρότητα αυτής.

Κάποιες θεραπείες του πόνου στο χέρι συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Σε μερικές περιπτώσεις, ο πόνος στο χέρι μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός τόσο ώστε ο ιατρός να συνταγογραφήσει παυσίπονα.
  • Για τον πόνο που οφείλεται σε κάποια φλεγμονή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της υποκείμενης αιτίας και του πόνου που ακολουθεί. Υπάρχουν διαθέσιμα στοματικά φάρμακα, ενέσεις και ενδοφλέβια φάρμακα.
  • Ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τον πόνο στο χέρι με φυσικοθεραπείες, ειδικότερα εάν έχετε περιορισμένο εύρος κίνησης.
  • Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, ένας χειρούργος μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση σχισμένων συνδέσμων ή σπασμένων οστών.

Σπιτικές λύσεις θεραπείας

 

Σε συνδυασμό με τα φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφήσει ο ιατρός για τον πόνο στο χέρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες θεραπείες στο σπίτι:

  • Ξεκούραση. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται το σώμα μας είναι ξεκούραση. Ξεκουράστε τα χέρια σας και αποφύγετε τις έντονες ασκήσεις και κινήσεις.
  • Χρησιμοποιείστε πάγο. Η χρήση πάγου σε τραυματισμούς πολλές φορές βοηθάει στην μείωση των οιδημάτων και των φλεγμονών. Τυλίξτε σε μια πετσέτα μια σακούλα με πάγο και τοποθετήστε στην πληγείσα περιοχή, για περίπου 20 λεπτά. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία μετά από 1 ώρα.
  • Χρησιμοποιείστε ελαστικό επίδεσμο. Ο ελαστικός επίδεσμος μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πρηξίματος, ενώ στηρίζει σωστά το χέρι ενθαρρύνοντας την επούλωση.
  • Ανυψώστε το χέρι σας. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε τη διόγκωση αλλά και τον πόνο.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας για να σας ενημερώσει για την καταλληλότερη θεραπεία για την δική σας περίπτωση.