Νευρολογία - Ψυχιατρική, Υγεία

Σεξουαλικότητα μετά την περιτομή

Η περιτομή είναι μια κοινή επέμβαση που πραγματοποιείται στους άνδρες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι περισσότερο γνωστή ως πολιτισμική και θρησκευτική διαδικασία και όχι ιατρική θεραπευτική πρακτική. Με την περιτομή αφαιρείται η ακροποσθία, δηλαδή η πτυχή του ανδρικού μορίου που καλύπτει τη βάλανο.

Είναι ωφέλιμη για την υγεία, διότι εκτός από την καλύτερη υγιεινή που προσφέρει, οδηγεί σε:

• πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του ιού HIV και άλλων βακτηριακών και ιογενών σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων,

• μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, των γεννητικών οργάνων και του πέους,

• λιγότερα περιστατικά λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

• εξάλειψη της πιθανότητας εμφάνισης φίμωσης, παραφίμωσης και βαλανίτιδας.

Τα οφέλη δε σταματούν όμως μόνο στους άνδρες. Οι γυναίκες των οποίων οι σεξουαλικοί σύντροφοι έχουν υποβληθεί σε περιτομή εμφανίζουν:

• λιγότερα επεισόδια τριχομοναδικής ή βακτηριακής ή χλαμυδιακής κολπίτιδας, καθώς και λοίμωξης από έρπητα των γεννητικών οργάνων

• χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μόλυνσης με ογκογόνους τύπους του ιού HPV.

Παρά τα πολλαπλά οφέλη της περιτομής στην υγεία, γίνεται λόγος για τον εάν επηρεάζεται η σεξουαλική λειτουργία και η ευχαρίστηση του άνδρα. Πολλοί άνδρες φοβούνται ότι αν υποβληθούν σε περιτομή θα δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη στύση τους, ότι θα έχουν πρόωρη ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση και δε θα ικανοποιούνται το ίδιο από την ερωτική τους συνεύρεση με το έτερον το ήμισυ.

Τα αποτελέσματα έρευνας όμως καταρρίπτουν όλες τις προηγούμενες αιτιάσεις και υποθέσεις. Οι φόβοι που αναφέρονται παραπάνω για προβλήματα στη στύση ή διαταραχές στην εκσπερμάτιση ή μειωμένη σεξουαλική αίσθηση στο πέος δεν υφίστανται. Έχει αποδειχθεί ότι η περιτομή αποδεδειγμένα πλέον δεν επηρεάζει κανένα από τα παραπάνω. Αντιθέτως, οδηγεί σε βελτίωση της σεξουαλικής αίσθησης του πέους με το 99,9% των ανδρών που έχουν υποβληθεί σε περιτομή να δηλώνουν τουλάχιστον ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνονται και από τις συντρόφους των περιτομηθέντων, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ευχαριστημένες με τη σεξουαλικότητα των συντρόφων τους.

Η περιτομή, λοιπόν, που γίνεται για ιατρικούς λόγους δεν επηρεάζει τη σεξουαλικότητα του άνδρα, αντιθέτως έχει οφέλη για την υγεία του.