Ορθοπαιδική, Υγεία

10 Συμβουλές για να Περπατήσετε Γρηγορότερα μετά από Συνδεσμοπλαστική Πρόσθιου Χιαστού

Εμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Εμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ο Εμμανουήλ Μπριλάκης είναι ορθοπαιδικός χειρουργός. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976 και αποφοίτησε από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο του Πειραιά το 1993 και το 1994 εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στο τμήμα Ραδιολογίας – Ακτινολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών από το οποίο...

Η κινητοποίηση και η βάδιση είναι πολύ σημαντικό να  ξεκινήσουν άμεσα μετά από την συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού και ο ασθενής ενθαρρύνεται για να τα πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 • Η πρώτη ερώτηση όλων των ασθενών που πρόκειται να χειρουργηθούν μετά από ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι: «Γιατρέ, πότε θα μπορέσω να περπατήσω;»
 • Μετά την επέμβαση είναι πολύ πιθανό να έχετε ευαισθησία και πρήξιμο στο γόνατο, γεγονός που μειώνει την πίεση που μπορείτε να βάλετε στο χειρουργημένο πόδι. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται να κρατήσουν επικουρικά βακτηρίες (πατερίτσες) άμεσα μετεγχειρητικά.
 • Οι περισσότεροι χειρουργοί θα σας ενθαρρύνουν να ξεκινήσετε και να περπατάτε από το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο όριο του πόνου. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς το καταφέρνουν με την χρήση βακτηριών. Ο χρόνος που τα χρειάζεται κανείς, είναι διαφορετικός από άτομο σε άτομο και ποικίλει από λίγες ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.
 • Όπως και να έχει η βάδιση πρέπει να μοιάζει όσο δυνατόν περισσότερο με το φυσιολογικό βάδισμα

10 Συμβουλές για να Επανέλθετε Αποτελεσματικά

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, βελτιώνετε σημαντικά την περίοδο ανάκαμψης και βοηθάτε το πόδι σας να επανέλθει στη φυσιολογική δραστηριότητα.

 1. Περπατήστε αμέσως

Μπορείτε να περπατήσετε από το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετά από αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού.

 1. Χρήση βακτηριών

Το πιο σημαντικό είναι ο βηματισμός να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο τον φυσιολογικό. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας 2 πατερίτσες και βάζοντας τόσο βάρος όσο το γόνατο μπορεί να αντέξει χωρίς να νοιώθει δυσάρεστα.

 1. Μετάβαση σε μια πατερίτσα

Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τις 2 πατερίτσες για όσο διάστημα νιώθετε ότι τις χρειάζεστε. Δεν είναι κριτήριο επιτυχίας της επέμβασης ή της αποκατάστασης ο χρόνος μετάβασης σε μία βακτηρία.

Δοκιμάστε να αφήσετε πρώτα την πατερίτσα που βρίσκεται από την ίδια πλευρά με το χειρουργημένο πόδι και κρατήστε την αντίθετη. Έτσι, κατά την βάδιση, προωθείται το χειρουργημένο πόδι με την αντίθετη βακτηρία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αποφόρτιση του χειρουργημένου γόνατος και παράλληλα εξασφαλίζεται καλύτερη ισορροπία του σώματος κατά τη βάδιση.

 1. Φόρτιση

Βάλε μόνο όσο βάρος σε κάνει να νιώθεις άνετα. Συνεπώς, λιγότερο στα πρώτα βήματα στο νοσοκομείο και προοδευτικά περισσότερο στη συνέχεια. Αυτή η συμβουλή έχει εφαρμογή είτε με 2 είτε με 1 πατερίτσα.

 1. «Σωστό» περπάτημα

Η επαφή με το έδαφος γίνεται πρώτα με την πτέρνα και στη συνέχεια το γόνατο «κλειδώνει» σε έκταση.

 1. Μείωση πρηξίματος

Για να μειωθεί το πρήξιμο, μην αμελείτε να βάζετε πάγο για 15 με 20 λεπτά τουλάχιστον 4 φορές τη μέρα.

 1. Ξεκούραση και Ανύψωση

Φροντίστε να κρατάτε το πόδι αρκετή ώρα ψηλά και να το αναπαύετε, ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα μετά από την επέμβαση. Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετές ώρες για να βοηθήστε τον οργανισμό σας να ανακάμψει από την επέμβαση.

 1. Περπάτημα στο νερό

Μια πολύ καλή άσκηση για την ανάκτηση της πλήρους φόρτισης είναι η βάδιση μέσα σε πισίνα. Αυτή η άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από την επούλωση του χειρουργικού τραύματος.

 1. Προ-εγχειρητική προετοιμασία

Καλό είναι ήδη από τον προγραμματισμό του χειρουργείου, να ξεκινήσει η προετοιμασία για την μετεγχειρητική περίοδο, με την εκτέλεση των ασκήσεων της αποκατάστασης. Η προετοιμασία του ασθενούς, γνωρίζοντας από πριν τι θα πρέπει να κάνει μετεγχειρητικά, βελτιώνει και επιταχύνει την αποκατάσταση.

 1. Ασκήσεις μετά το χειρουργείο

Μπορεί να εννοείται, αλλά δεν πρέπει να αμελείτε να εκτελείτε σωστά το πρόγραμμα των ασκήσεων, καθώς και τις επισκέψεις παρακολούθησης στον χειρουργό σας. Πολλά προβλήματα συμβαίνουν σαν αποτέλεσμα πτωχής ανταπόκρισης στο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Αυτές οι 10 πολύτιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε έπειτα από το χειρουργείο, με ένα γερό και υγιές γόνατο, έτοιμο να ανταπεξέλθει σε κάθε σας δραστηριότητα.

 

Ο ιατρός Εμμανουήλ Μπριλάκης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, επιμελητής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και Υπεύθυνος Ορθοπαιδικός του Γυναικείου Τμήματος Basket του Πανιωνίου ΓΣ.