Γυναικολογία, Υγεία
Τραχηλίτιδα: Πως διαγιγνώσκεται και ποια η θεραπεία της
06/09/2018 , 11:02 AMΗ τραχηλίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή του τραχήλου, του κατώτερου μέρους της μήτρας, στο σημείο που ενώνεται με τον κόλπο.
Πολύ συχνά, η τραχηλίτιδα, είναι αποτέλεσμα μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης (ιογενούς ή βακτηριακής) λοίμωξης, όπως είναι τα χλαμύδια, η γονόρροια, η τριχομονάση και ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Άλλες φορές προκαλείται από αλλεργικές αντιδράσεις, είτε στο λατέξ του προφυλακτικού, τα αντισυλληπτικά σπερμοτοκτόνα ή ακόμη και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί και λόγω μιας βακτηριακής υπερανάπτυξης, όπου τα βακτηρίδια που φυσιολογικά υπάρχουν στον κόλπο υπεραναπτύσσονται με αποτέλεσμα την βακτηριακή κολπίτιδα που μπορεί να οδηγήσει σε τραχηλίτιδα.
Τα πιθανά συμπτώματα της τραχηλίτιδας, περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες κολπικής έκκρισης, συχνή και επώδυνη ούρηση, πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων της εμμήνου ρύσεως καθώς και κολπική αιμορραγία μετά από συνουσία.
Πως διαγιγνώσκεται η τραχηλίτιδα;
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από τα σύμπτωμα, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας για μια κλινική εξέταση και αξιολόγηση του προβλήματος σας.
Κατά τη διάγνωση της τραχηλίτιδας, ο ιατρός θα σας υποβάλλει σε μια φυσική εξέταση η οποία θα περιλαμβάνει πυελική εξέταση και συλλογή κολπικών δειγμάτων. Κατά την πυελική εξέταση θα ελέγξει τα πυελικά όργανα (κύστη, μήτρα και πρωκτό) για τυχόν ευαισθησίες ή οσμές. Παράλληλα, κατά τη συλλογή δειγμάτων, παρόμοιας της διαδικασίας Test Pap, ο γυναικολόγος σας με ένα βαμβάκι ή μικρή βούρτσα θα αφαιρέσει απαλά ένα δείγμα κολπικού υγρού. Εν συνεχεία το δείγμα θα αποσταλεί για εργαστηριακό έλεγχο και εξακρίβωση πιθανών λοιμώξεων.
Πως θεραπεύεται η τραχηλίτιδα;
Αν η νόσος έχει προκληθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τότε ο ιατρός θα σας χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό φάρμακο, το οποίο θα πρέπει να προμηθευτείτε και εσείς αλλά και ο σύντροφος σας.
Σε περιπτώσεις έρπητα γεννητικών οργάνων, τότε ο ιατρός μπορεί να ας συστήσει κάποια αντιική φαρμακευτική αγωγή, η οποία θα βοηθήσει στη μείωση και ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και εξάρσεων της νόσου.
Τέλος, αν η τραχηλίτιδα έχει προκληθεί από κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάποιο προϊόν, τότε συνίσταται η αποφυγή χρήσης τους για προστασία από τη χρόνια τραχηλίτιδα.