Δερματολογία, Υγεία

Τσίμπημα από κουνούπι: Γιατί πονάει και πως να απαλύνετε τον κνησμό

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν τσίμπημα από κουνούπι κάθε χρόνο και ειδικότερα τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού. Τα τσιμπήματα αυτά, μάλιστα, επηρεάζουν τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Όταν τα κουνούπια τσιμπάνε, ρουφάνε αίμα ενώ παράλληλα εγχέουν μικρή ποσότητα από το σάλιο τους. Το σάλιο των κουνουπιών έχει αντιπηκτικές ιδιότητες ενώ περιέχει πρωτεΐνες.

Οι πρωτεΐνες είναι ξένες ουσίες στο σώμα του ανθρώπου και πυροδοτούν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Για να μπορέσει, λοιπόν, να τις καταπολεμήσει, το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει την ισταμίνη, μια ένωση η οποία βοηθάει τα λευκά αιμοσφαίρια να φτάσουν στην πληγείσα περιοχή. Η ισταμίνη είναι αυτή που προκαλεί τον κνησμό, τη φλεγμονή και το πρήξιμο.

Μερικές φορές, αν κάποιον τον τσιμπήσει κουνούπι πρώτη φορά, ίσως ο οργανισμός του να μην αντιδράσει στο τσίμπημα. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα δεν έχει σχηματίσει ακόμη έναν μηχανισμό αντιμετώπισης του «εισβολέα». Από την άλλη, άλλο ποσοστό ανθρώπων δεν παρατηρούν τα τσιμπήματα καθόλου, ενώ και κάποιοι άλλοι έχουν αποκτήσει ανοχή σε αυτά.

Τι μπορώ να κάνω για να απαλύνω τον κνησμό;

 

Ο κνησμός που προκαλεί το τσίμπημα από κουνούπι μπορεί να γίνει αρκετά έντονος και ενοχλητικός και μάλιστα όσο πιο πολύ ξύνετε κάποιος, τόσο πιο έντονος γίνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος να τραυματίσετε το δέρμα σας και να πάθετε μόλυνση.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο τρόπος για να ανακουφιστείτε άμεσα μετά από τσίμπημα από  κουνούπι;

Καθαρίστε την πληγή με οινόπνευμα εντριβής. Όταν στεγνώνει έχει ψυκτικό αποτέλεσμα και μπορεί να ανακουφίσει τον κνησμό. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.

Απλώστε στο τσίμπημα μέλι. Το μέλι είναι ένα αντισηπτικό και αντιβακτηριακό συστατικό , ενώ παράλληλα έχει επουλωτικές ιδιότητες. Είναι αποδεδειγμένο πως μειώνει τη φλεγμονή, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μόλυνσης.

Προσοχή! Μην το απλώσετε σε εξωτερικό χώρο, γιατί μπορεί να προσελκύσετε ακόμη περισσότερα κουνούπια και μέλισσες.

Χρησιμοποιείστε ένα παγωμένο φακελάκι από τσάι. Το πράσινο και το μαύρο τσάι δεν βοηθούν μόνο τα πρησμένα μάτια. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους βοηθούν και στο πρήξιμο από τσίμπημα από κουνούπι.

Τρίψτε στην περιοχή του τσιμπήματος με βασιλικό. Ο βασιλικός έχει χημικές ενώσεις που απαλύνουν τον κνησμό του δέρματος. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε λάδι βασιλικού.

Απλώστε Aloe Vera. Το gel της Αλόης έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση της πληγείσας περιοχής και απαλύνει τον κνησμό.Γενικά Άρθρα / Συμβουλέ