Οφθαλμολογία, Υγεία

Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα: Ερμηνεύστε τα συμπτώματα και αντιμετωπίστε την

Η Βακτηριακή Επιπεφυκίτιδα είναι μία από τις συνηθέστερες μορφές της επιπεφυκίτιδας. Στη γενική της μορφή, η επιπεφυκίτιδα είναι μια μόλυνση του επιπεφυκότα (του λευκού χιτώνα του ματιού) και μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητική για τον παθόντα. Είναι μια ιδιαιτέρως μεταδοτική ασθένεια, η οποία μπορεί να διαρκέσει από 5 μέρες έως και 3 εβδομάδες, με την υποτροπή της αν είναι αρκετά πιθανή.

Η Βακτηριακή Επιπεφυκίτιδα προκαλείται από την είσοδο βακτηριών, τα οποία προσβάλλουν το μάτι, μέσω του αναπνευστικού συστήματος και του δέρματος μας. Για αυτό τον λόγο, συχνά, η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα συνοδεύεται από αναπνευστική λοίμωξη ή ωτίτιδα. Η νόσος ξεκινάει προσβάλλοντας το ένα μάτι, ενώ μέσα σε λίγες μέρες μεταδίδεται και στο δεύτερο, Συνολικά, διαρκεί από 5 έως και 10 μέρες. Συνήθως εμφανίζεται στα παιδιά και συνοδεύεται από κολλώδεις βλεφαρίδες και δυσκολία στο άνοιγμα των ματιών κατά το πρωινό ξύπνημα.

Δείτε και αυτό:
Bausch & Lomb Artelac Ectoin Οφθαλμικές Σταγόνες για τη Θεραπεία & Πρόληψη Συμπτωμάτων Αλλεργικής Επιπεφυκίτιδας 10ml

Το Artelac Ecotoin χρησιμοποιεί το κυτταροπροστατευτικό Ecotoin, μια 100% φυσική ουσία με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες:

 • Μειώνει τις φλεγμονές του επιπεφυκότα που οφείλονται σε αλλεργιογόνα
 • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των αλλεργιών (ερυθρότητα, κνησμός, δακρύρροια)
 • Προστατεύει από βλαβερές επιπτώσεις των αλλεργιογόνων
 • Υποστηρίζει τη διαδικασία ανάπλασης του ερεθισμένου ή ευαίσθητου επιπεφυκότα
 • Ενδείξεις – Ιδιότητες: Αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Κατάλληλο για χρήστες φακών επαφής, παιδία και άτομα με ευαίσθητα μάτια.

Κυριότερα Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα της Βακτηριακής Επιπεφυκίτιδας είναι τα παρακάτω:

 • Έντονος κνησμός & φαγούρα
 • Δακρύρροια
 • Πρήξιμο
 • Φωτοευαισθησία
 • Αλλαγή του χρώματος του λευκού χιτώνα του ματιού, σε ροζ ή κόκκινο
 • Κολλώδεις βλεφαρίδες & δημιουργία κρούστας

Η διαφορά της Βακτηριακής Επιπεφυκίτιδας σε σχέση με άλλες μορφές επιπεφυκίτιδας, όπως η Ιογενή, είναι ότι παρουσιάζει μεγαλύτερη ερυθρότητα στο μάτι, μέτρια παραγωγή κίτρινων εκκρίσεων (έναντι της έντονης παραγωγής διάφανων εκκρίσεων), ενώ το οίδημα είναι αρκετά σοβαρό.

Αντιμετώπιση της νόσου

Αν παρατηρήσετε πως έχετε κάποιο από τα ανωτέρω συμπτώματα, επισκεφθείτε άμεσα τον θεράποντα ιατρό σας για κλινική εξέταση και αξιολόγηση της νόσου. Η συνήθης θεραπεία για την Βακτηριακή Επιπεφυκίτιδα είναι η αντιβιοτική αγωγή με την χρήση αλοιφής ή σταγόνων. Για περαιτέρω ανακούφιση των συμπτωμάτων προτείνονται ζεστές ή κρύες κομπρέσες στο μάτι σα, καθώς και να απομακρύνετε τις κολλώδεις κρούστες, με ένα υγρό πανάκι.

Σε κάθε περίπτωση, σας συστήνουμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε θέματα καθαριότητας. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να μη τρίβετε τα μάτια σας, να αλλάζετε καθημερινά κλινοσκεπάσματα και πετσέτες – τουλάχιστον για όσο διαρκεί η νόσος –  και φυσικά να αποφύγετε τους φακούς επαφής.