Αισθητική Χειρουργική, Επανορθωτική Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Υγεία

Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών

Κατερίνα Καλογιάννη - Ειδική Δερματολόγος

Κατερίνα Καλογιάννη - Ειδική Δερματολόγος

Η Δρ. Κατερίνα Καλογιάννη είναι ειδική δερματολόγος, με εξειδίκευση στην επανορθωτική χειρουργική τριχωτού κεφαλής και στην δερματοχειρουργική. Αποφοίτησε απο την Ιατρική Σχολή με άριστα και ειδικεύτηκε για ένα χρόνο στην Παθολογία της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου “Ασκληπιείο” Βούλας....

Έχοντας ολοκληρώσει την επέμβαση για την εμφύτευση μαλλιών, εκτός από ιδιαίτερα χαρούμενος θα πρέπει να είστε και αρκετά προσεκτικός για τις επόμενες ημέρες. Οι μετεγχειρητικές οδηγίες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών που θα δοθούν από τον δερματολόγο-χειρουργό που ανάλαβε την επέμβαση είναι σημαντικό να ακολουθηθούν για την ομαλή σας επιστροφή στην καθημερινότητα. Η Δρ. Κατερίνα Καλογιάννη, ειδική δερματολόγος με εξειδίκευση στη δερματοχειρουργική και μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους επεμβάσεις, είναι η κατάλληλη ιατρός για να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.

Πώς γίνεται η επούλωση του τραύματος;

Στη μεταμόσχευση μαλλιών μετά την επέμβαση, η Δρ. Καλογιάννη δίνει εγγράφως όλες τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν από τον ασθενή για τη σωστή επούλωση του τραύματος στη δότρια και λήπτρια χώρα. Η επούλωση υποβοηθείται με τη διατήρηση των συνθηκών υγρασίας σε αυτές τις περιοχές. Ο ασθενής για τις πρώτες 3 με 4 ημέρες πρέπει να τις ψεκάζει με φυσιολογικό ορό. Προληπτική χρήση αντιβιοτικών γενικώς δεν απαιτείται παρά μόνο σε εξειδικευμένες περιπτώσεις.

Τις πρώτες ημέρες ο ύπνος γίνεται στην ύπτια ή πλάγια θέση προσέχοντας να μην πιέζονται τα μεταμοσχευμένα μαλλιά στο μαξιλάρι. Τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζεται μετεγχειρητικό οίδημα. Σε ελάχιστους αναπτύσσεται περιορισμένης έκτασης πρήξιμο στο μέτωπο το οποίο σε λίγες ημέρες υποχωρεί.

Είναι ανεκτός ο πόνος;

Η ένταση του πόνου εξαρτάται από το αν έχει γίνει σωστά όλη η επέμβαση. Αν ο ασθενής έχει επιλέξει μία πιστοποιημένη κλινική για τη μεταμόσχευση μαλλιών και έναν εξειδικευμένο δερματολόγο-χειρουργό, τότε δεν υπάρχει πόνος ούτε κατά τη διάρκεια ούτε και μετά το χειρουργείο.

Όταν περάσει η επίδραση της αναισθησίας, ο ασθενής ίσως νιώσει ένα ελαφρύ τράβηγμα.

Επίσης, είναι πολύ πιθανή η αίσθηση φαγούρας. Δεν επιτρέπεται να ξύνει κανείς τη χειρουργημένη περιοχή, καθώς θα προκαλέσει επιπλέον πόνο στην περιοχή και ενδεχομένως και κάποιον τραυματισμό. Για την ανακούφιση από τον κνησμό, αγγίξτε μαλακά την περιοχή με τα δάχτυλα σας, και όχι με τα νύχια, και κάντε απαλές κινήσεις.

Μπορώ να λουστώ;

Δύο μέρες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται το πρώτο λούσιμο. Ο ασθενής χρησιμοποιώντας αντισηπτικό σαμπουάν λούζει με προσοχή τα μαλλιά. Αποφεύγεται αυστηρά η υψηλή πίεση του νερού πάνω στην κεφαλή καθώς επίσης και ακραίες θερμοκρασίες νερού.

Μετά από πόσες μέρες μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές μου εργασίες;

Στη μεταμόσχευση μαλλιών μετά την επέμβαση οι πιο κρίσιμες μέρες είναι οι τρεις πρώτες. Σε αυτή την περίοδο, ο ασθενής θα πρέπει να είναι αρκετά επιφυλακτικός με την κεφαλή του. Καλό θα ήταν να απέχει από την άρση βάρους, χειρωνακτικές εργασίες και κάθε είδους έντονες σωματικές δραστηριότητες.

Στην περίπτωση της τεχνικής FUE η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι σχεδόν άμεση. Μετά από 3 με 4 μέρες, ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του, αν φυσικά νιώθει ο ίδιος ψυχολογικά έτοιμος. Ωστόσο, η έντονη άσκηση, με εξαίρεση το κολύμπι, θα πρέπει να αποφευχθεί για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.

Συνοψίζοντας, οι μετεγχειρητικές οδηγίες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών είναι σημαντικό να τηρηθούν. Στην κλινική της Δρ. Κατερίνας Καλογιάννη «hair&skin surgery» είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία πριν και μετά την επέμβαση. Καλέστε μας στο 2103647787.