Γενική Χειρουργική, Υγεία

Εγκυμοσύνη – θηλασμός & καρκίνος του μαστού

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Ο Γιώργος Ανθιμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eιδικεύτηκε στη Χειρουργική και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ»....

Ο καρκίνος του μαστού είναι φαινόμενο σπάνιο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Παρόλα αυτά, δεν είναι κάτι το οποίο αποκλείεται. Περίπου το 3% των συνολικών περιστατικών με καρκίνο του μαστού εμφανίζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μέσα σε έναν χρόνο από τον τοκετό. Όμως, η αναγνώριση των συμπτωμάτων δυσχεραίνεται από τη μεταβολή της εικόνας και της αίσθησης των μαστών στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Το σημαντικότερο είναι να αντιμετωπισθεί ο καρκίνος και να αποφευχθεί η εξάπλωσή του μέχρι τη στιγμή του τοκετού. Οι μέθοδοι που ακολουθούνται για το σκοπό αυτό πρέπει να συμβαδίζουν και με την προστασία της υγείας του εμβρύου.

 

Πώς μπορεί ο θηλασμός να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού;

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, φαίνεται πως ο θηλασμός μετά τον τοκετό συμβάλλει μακροπρόθεσμα στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, όσο περισσότερο διάστημα διαρκεί ο θηλασμός, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος αυτός.

Η εξήγηση γι’ αυτό βρίσκεται στη διακοπή της εμμήνου ρύσεως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται μείωση των ορμονών, όπως είναι τα οιστρογόνα, που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Οφείλεται βέβαια και στην ωρίμανση τω κυττάρων του μαστού, αφού εκτελούν τη βιολογική αποστολή τους, δηλαδή το να θρέψουν ένα μωρό.

 

Θηλασμός και καρκίνος του μαστού: Ενδείκνυται;

Οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού και το επιθυμούν, μπορούν να θηλάσουν εφόσον υπάρχει διαθέσιμος μαστός. Ο μαστός που έχει υποβληθεί σε αφαίρεση όγκου ή ακτινοβολία, παράγει λίγο έως καθόλου γάλα. Επομένως ο θηλασμός μπορεί να γίνει από τον άλλο μαστό. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε περίπτωση μονόπλευρης μαστεκτομής.

Η μοναδική περίπτωση όπου ο θηλασμός δεν είναι εφικτός είναι στην περίπτωση που η μητέρα έχει υποβληθεί σε αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή.

 

Πώς γίνονται οι εξετάσεις για καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Και σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούν να γίνουν οι κλασικές εξετάσεις για ανίχνευση καρκίνου του μαστού, δηλαδή:

  • Μαστογραφία (μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδική κάλυψη με μολύβδινη ποδιά για το έμβρυο)
  •  Υπερηχογράφημα μαστού

 

Η αξονική ή μαγνητική τομογραφία αποφεύγονται κατά την κύηση. Αξονική τομογραφία πραγματοποιείται μόνο όταν υπάρχει σοβαρή υποψία για μετάσταση, συνήθως χωρίς τη χρήση σκιαγραφικού. Εναλλακτικά, αναβάλλονται για μετά τον τοκετό, εφόσον χρειάζονται.

Πάντα οι μητέρες πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, ο οποίος θα προτείνει την κατάλληλη εξέταση για την κάθε περίπτωση. Αυτό έχει να κάνει και με την κατάσταση του μαστού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς μεταβάλλεται η σύστασή του σε σχέση με το φυσιολογικό. Πριν από κάθε εξέταση, είναι χρήσιμο να έχουν αδειάσει πλήρως και οι δύο μαστοί από το μητρικό γάλα.

 

Κύηση – θηλασμός και καρκίνος του μαστού: Τι θεραπείες εφαρμόζονται;

Οι μέθοδοι που ακολουθούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, εξαρτώνται αρχικά από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κύηση.

Η χειρουργική επέμβαση και η εφαρμοζόμενη αναισθησία είναι ασφαλείς υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, η χειρουργική επέμβαση προτιμάται να γίνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, όπου οι πιθανότητες για επιπλοκές στο έμβρυο είναι ελαττωμένες.

Για τη χημειοθεραπεία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το στάδιο της κύησης και η δραστική ουσία του φαρμάκου που πρόκειται να χορηγηθεί.

Στις θεραπείες οι οποίες αναβάλλονται για μετά τον τοκετό ανήκουν οι εξής:

Τονίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε έναν ειδικό Ιατρό σε περίπτωση που αντιληφθείτε κάποιο σύμπτωμα που σας ανησυχεί.

Ευχαριστούμε τον Ειδικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη.