Αγγειοχειρουργική, Υγεία

Μπορεί η έκθεση στον ήλιο να συμβάλει στην πρόκληση φλεβικών παθήσεων;

Κωνσταντίνος Λαμπίδης - Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Κωνσταντίνος Λαμπίδης - Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Dr. Κωνσταντίνος Λαμπίδης Αγγειολόγος - Αγγειοχειρουργός Εξειδικευμένος στην ενδαγγειακή χειρουργική και στις ενδοφλεβικές θεραπείες στη Γερμανία και ΗΠΑ. Ιδρυτής του Κέντρου Φλεβικών Θεραπειών "Vein Therapy" στην Αθήνα και Κόρινθο. Ο αγγειοχειρουργός κ. Κωνσταντίνος Λαμπίδης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του...

Φλεβικές Παθήσεις

Όταν μιλάμε για φλεβικές παθήσεις, αναφερόμαστε στη  δυσλειτουργία των φλεβών, κυρίως στην περιοχή των ποδιών, η οποία προκύπτει από ανωμαλία στη ροή του αίματος.

Οι κύριες και πιο συνήθεις φλεβικές παθήσεις είναι:

1. Κιρσοί

Εμφανίζονται κάτω από το δέρμα των ποδιών. Είναι φουσκωμένες φλέβες που συνήθως έχουν οφιοειδή πορεία και το χρώμα τους είναι σκούρο μπλε.

Οι κιρσοί είναι αποτέλεσμα της διάτασης των φλεβών που προκαλείται από την παλινδρόμηση του αίματος (αντίθετη φορά ροής).

Οι κύριοι παράγοντες που παίζουν ρόλο για τη δημιουργία των κιρσών είναι:

  • η κληρονομικότητα
  • η κακή διατροφή
  • το αυξημένο βάρος
  • η ορθοστασία

2. Ευρυαγγείες

Πρόκειται για μικρές κατεστραμμένες φλέβες που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος και μπορούν να γίνουν αντιληπτές με γυμνό μάτι

Ο τρόπος και τα αίτια δημιουργίας των ευρυαγγειών είναι ίδια με αυτά των κιρσών, όμως διαφέρουν στο μέγεθος και τη θέση τους στο δέρμα.

3. Φλεβίτιδα

Είναι η κατάσταση όπου σχηματίζεται θρόμβος μέσα στη φλέβα (θρόμβωση) και στη συνέχεια προκαλείται φλεγμονή μέσα και γύρω από αυτή.

Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν τη φλεβίτιδα είναι οι κιρσοί, κάποιος τραυματισμός, η πολύωρη ορθοστασία ή ακινησία, η αφυδάτωση, καθώς και  άλλες παθήσεις.

Φλεβικές παθήσεις και έκθεση στον ήλιο: Πώς επηρεάζονται;

Είναι γνωστό ότι το πολύ ζεστό περιβάλλον, επιβαρύνει ή και συμβάλλει στην ανάπτυξη φλεβικών παθήσεων.

Στην περίπτωση της έκθεσης στον ήλιο, το δέρμα μας δέχεται την υπεριώδη ακτινοβολία και κατ’ επέκταση την αυξημένη θερμοκρασία τοπικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πήξη του αίματος ή  επιβάρυνση της αιματικής κυκλοφορίας και να οδηγήσει σε φλεβική ανεπάρκεια ή και θρόμβωση.

Περαιτέρω, με την έκθεση στον ήλιο αυξάνεται η συσσώρευση του αίματος στα άκρα. Ως επακόλουθο, μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή και οίδημα στις φλέβες με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία  του φλεβικού συστήματος.

Μία ακόμη επίπτωση από την έκθεση στον ήλιο είναι η αφυδάτωση όπου, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν ήδη φλεβικές παθήσεις, κάνουν τις περιοχές πιο επιρρεπείς για τη δημιουργία ή επιδείνωση των παθήσεων.

Πρόληψη

Μερικά από τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να προστατευτούμε στο μέγιστο βαθμό από τις επιπτώσεις του ήλιου στις φλεβικές παθήσεις, είναι:

  • Χρήση αντηλιακού κυρίως στις περιοχές της πάθησης
  • Ελάχιστη έως καθόλου έκθεση στον ήλιο
  • Αποφυγή επαφής των κάτω άκρων με την εκτεθειμένη στον ήλιο άμμο
  • Διαρκής ενυδάτωση στις πάσχουσες και επιρρεπείς περιοχές

Αντιμετώπιση

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η καλύτερη αντιμετώπιση για τις παθήσεις των φλεβών είναι η πρόληψη.

Ωστόσο, από τη στιγμή που κάνουν την εμφάνισή τους, οι φλεβικές παθήσεις θεραπεύονται αποκλειστικά μέσω παρεμβατικών μεθόδων.

Συγκεκριμένα, ο τρόπος που ενδείκνυται για να αντιμετωπιστούν οι ευρυαγγείες είναι η σκληροθεραπεία κατά την οποία εγχύεται μέσα σε αυτές ένα ειδικό φάρμακο που προκαλεί την απόφραξη και τελικά την εξάλειψή τους.

Στην περίπτωση των κιρσών ή και της επιφανειακής φλεβίτιδας, η θεραπεία με laser αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισής της, κατά την οποία η θερμότητα που παράγεται μέσω της ίνας του laser μέσα στην φλέβα προκαλεί την σύγκλειση και τελικά την εξάλειψή της.

 

Το Κέντρο Αγγειακών Θεραπειών «Vein Therapy» ειδικεύεται στη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων, εφαρμόζοντας σύγχρονες θεραπείες που δίνουν λύση, ακόμη και σε επώδυνα και δύσκολα περιστατικά. Γνωρίστε τον έμπειρο αγγειοχειρουργό και διευθυντή του κέντρου, Δρ. Κωνσταντίνο Λαμπίδη.