Γενική Χειρουργική, Υγεία

Q&A για τον καρκίνο του μαστού: Ο Δρ. Γ. Ανθιμίδης απαντάει στις συχνότερες απορίες σας

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Ο Γιώργος Ανθιμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eιδικεύτηκε στη Χειρουργική και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ»....

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού αποτελεί την έναρξη μιας δύσκολης και ψυχοφθόρας διαδικασίας στη ζωή μιας γυναίκας. Πρόκειται για το συχνότερο είδος καρκίνου που πλήττει το γυναικείο πληθυσμό, αφού έχει αποδειχθεί στατιστικά πως 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει κάποια μορφή της ασθένειας κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου και το τεράστιο ενδιαφέρον που γέννησε οδήγησαν στην εξέλιξη διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε σε θέση να παραδεχόμαστε πως ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό αρκεί να διαγνωσθεί εγκαίρως.

Ο Γενικός Χειρουργός  Δρ. Γιώργος Ανθιμίδης απαντά παρακάτω στις συχνότερες απορίες των γυναικών σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού:

 

Τι ακριβώς είναι ο καρκίνος το μαστού;

Σε ένα σύντομο ορισμό θα λέγαμε πως ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μη ελεγχόμενη ανάπτυξη κυττάρων στο μαζικό αδένα.

 

Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η μη ελεγχόμενη κυτταρική ανάπτυξη;

Ο ρυθμός αναπαραγωγής όλων των κυττάρων του σώματός μας ρυθμίζεται από πληροφορίες, οι οποίες είναι αποθηκευμένες στο γενετικό μας υλικό (DNA). Μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, γνωστές και ως μεταλλάξεις, στα γονίδια που ευθύνονται για την ανάπτυξη των κυττάρων μπορούν να συμβάλουν στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τελικά στο σχηματισμό ενός όγκου.

 

Τι σημαίνει καλοήθης και κακοήθης όγκος;

Καλοήθης ονομάζεται ένας όγκος, ο οποίος δεν θεωρείται καρκινικός και συνήθως είναι ακίνδυνος για την υγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κύτταρα που «δομούν» τον συγκεκριμένο όγκο μοιάζουν μορφολογικά με τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού και δεν μεθίστανται σε απομακρυσμένους ιστούς.

Αντίθετα οι κακοήθεις όγκοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται καρκινικοί και μπορούν να αποβούν επικίνδυνοι για την υγεία έχουν ακριβώς αντίθετα χαρακτηριστικά. Αποτελούνται από μη φυσιολογικά κύτταρα και μπορούν να εξαπλώνονται σε γειτονικούς ή απομακρυσμένους ιστούς του σώματος.

 

Είναι κληρονομικός ο καρκίνος του μαστού;

Ένα μικρό ποσοστό (5-10%) των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού που διαγιγνώσκονται ετησίως οφείλονται σε γονιδιακές μεταλλάξεις, οι οποίες κληροδοτούνται. Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι αρκετά γνωστές· πρόκειται για τα μεταλλαγμένα γονίδια BRCA1 & BRCA2.

Γυναίκες που φέρουν τη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη από τους γονείς τους, εμφανίζουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξουν την ασθένεια κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για μια αμιγώς κληρονομική ασθένεια, η οποία δεν μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες (και άνδρες) χωρίς κληρονομικό ιστορικό.

 

Ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για τον καρκίνο του μαστού;

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου. Διακρίνονται σε Ελεγχόμενους και Μη Ελεγχόμενους, δηλαδή αυτούς που μπορούμε να ελέγξουμε και να «προλάβουμε» και εκείνους, για τους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

 

 

Παράγοντες Κινδύνου για τον Καρκίνο του Μαστού

Μη Ελεγχόμενοι Ελεγχόμενοι

·         Γυναικείο Φύλο

·         Ηλικία

·         Οικογενειακό Ιστορικό – Κληρονομικότητα

·         Ηλικία εμμηναρχής

·         Ηλικία εμμηνόπαυσης

·         Διατροφή

·         Κατανάλωση αλκοόλ

·         Αυξημένο σωματικό βάρος

·         Λήψη φαρμακευτικής αγωγής με αντισυλληπτικά χάπια ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

·         Ηλικία πρώτης τελειόμηνης κύησης*

·         Αριθμός κυήσεων*

*  Η μικρή ηλικία πρώτης ολοκληρωμένης κύησης, καθώς και κάθε νέα τελειόμηνη κύηση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

 

Πότε πρέπει να ξεκινάει ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού;

Σε γυναίκες χωρίς κληρονομικό ιστορικό των μεταλλάξεων BRCA η μαστογραφία μπορεί να ξεκινά στα 40 έτη.

Σε γυναίκες που υπάρχει η μετάλλαξη ο ετήσιος έλεγχος μπορεί να ξεκινάει στα 25-30 έτη.

Σε γυναίκες με ισχυρό κληρονομικό ιστορικό, αλλά χωρίς γονιδιακή μετάλλαξη BRCA, ο έλεγχος ξεκινάει 10 έτη πριν από την ηλικία της νεαρότερης συγγενούς που εμφάνισε τη νόσο και σίγουρα όχι μετά τα 40 έτη.

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνονται στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο;

Συμπληρωματικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υπερηχογράφημα μαστού

Σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού παίζει ο μηνιαίος αυτοέλεγχος, ο οποίος πρέπει να πραγματοποιείται από όλες τις γυναίκες από νεαρή ηλικία.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού;

Σε περίπτωση ύποπτων ευρημάτων και αλλοιώσεων πραγματοποιείται προεγχειρητική βιοψία.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του όγκου (ογκεκτομή) ή ολόκληρου του προσβεβλημένου μαστού (ολική μαστεκτομή) και αφαίρεση μασχαλιαίων λεμφαδένων (βιοψία φρουρού λεμφαδένα ή μασχαλιαίο λεμφαδενικό καθαρισμό).

Στη συνέχεια εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον Ειδικό Χειρουργό συστήνεται χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία, με στόχο την αποτελεσματικότερη και πληρέστερη αποκατάσταση της υγείας των ασθενών.