Γυναικολογία, Υγεία

Ινοαδένωμα Μαστού

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Ο Γιώργος Ανθιμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eιδικεύτηκε στη Χειρουργική και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ»....

Τι είναι το ινοαδένωμα μαστού;

Ο όρος ινοαδένωμα μαστού αναφέρεται στην εμφάνιση καλοήθους διόγκωσης του μαστού. Τα ινοαδενώματα είναι οι πιο συχνοί όγκοι σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 15 έως 25 ετών. Η μορφή των ινοαδενωμάτων ποικίλλει. Συνήθως πάντως πρόκειται για σκληρές, καλά περιγεγραμμένες, λείες και ευκίνητες μάζες. Τα ινοαδενώματα, σε σύγκριση με τους κακοήθης όγκους, έχουν καλά περιγεγραμμένα όρια στη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα.

Πώς αντιλαμβάνονται οι γυναίκες την παρουσία ινοαδενωμάτων;

Οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται την παρουσία ινοαδενωμάτων κατά τη διαδικασία της αυτοεξέτασης – ψηλάφησης. Η παρουσία τους γίνεται αντιληπτή ως ένα μόρφωμα ευκίνητο, ενώ κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως ο μαστός συνολικά διογκώνεται, γεγονός που καθιστά την ανεύρεσή τους πιο εύκολη. Ωστόσο, αρκετές γυναίκες μαθαίνουν για την παρουσία τους τυχαία  σε κάποιον προληπτικό έλεγχο.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης των ινοαδενωμάτων;

Είναι αλήθεια ότι οι αιτίες που δημιουργούν τα ινοαδενώματα είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Ωστόσο, η εμφάνισή τους συνδέεται με το ορμονικό περιβάλλον. Τα ινοαδενώματα εμφανίζονται κατά την διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών, ενώ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ενδέχεται να διογκωθούν. Κατά την εμμηνόπαυση συχνά υποστρέφονται, καθώς τα επίπεδα ορμονών ελαττώνονται.

Υπάρχουν ειδικοί τύποι ινοαδενωμάτων;

Εκτός από την εμφάνιση των απλών ινοαδενωμάτων, υπάρχουν επίσης και οι παρακάτω ειδικοί τύποι:

  • Σύνθετα ινοαδενώματα: αφορούν την εμφάνιση ινοαδενωμάτων τα οποία μπορεί να επιφέρουν μεταβολές με αύξηση των κυττάρων τους. Συνήθως, αφορούν μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες και η διάγνωσή τους μπορεί να τεκμηριωθεί με τη βοήθεια παθολογοανατόμου σε εξέταση ιστού μετά από βιοψία.
  • Γιγαντιαία ινοαδενώματα: πρόκειται για ινοαδενώματα που το μέγεθός τους είναι μεγαλύτερο από 5 εκατοστά. Τις περισσότερες φορές συνιστάται η αφαίρεσή τους καθώς πιέζουν τον υπόλοιπο μαστό.
  • Φυλλοειδείς όγκοι: πρόκειται για όγκους που η κλινική τους εικόνα είναι παρόμοια με αυτή των ινοαδενωμάτων. Ωστόσο, πρόκειται για μια ξεχωριστή πάθηση. Παρόλο που συνήθως είναι καλοήθεις, μερικοί φυλλοειδείς όγκοι μπορεί να είναι κακοήθεις και γι’ αυτό συνιστάται η αφαίρεσή τους.

Πότε πρέπει μια γυναίκα να επισκεφθεί τον μαστολόγο ;

Όταν θα παρατηρήσει κάποια αλλαγή στο μαστό της ή ψηλαφήσει κάτι πρωτόγνωρο.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να διερευνήσει περαιτέρω σε περίπτωση που:

  • Εντοπίσει μια νέα διόγκωση
  • Έχει ενοχλήσεις από κάποια προϋπάρχουσα διόγκωση
  • Διαπιστώσει οποιαδήποτε ανομοιομορφία – ανωμαλία στην περιοχή του μαστού

Ποια είναι η θεραπεία των ινοαδενωμάτων;

Όταν το ινοαδένωμα δεν προκαλεί συμπτώματα και η γυναίκα είναι νεαρή σε ηλικία, κάτω των 23-25 ετών, ο ιατρός μπορεί να συστήσει την παρακολούθησή του. Διαφορετικά, μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση της διάγνωσης, συνήθως με μια κατευθυνόμενη από υπερηχογράφημα βιοψία.  Εφόσον πιστοποιηθεί η παρουσία ινοαδενώματος, μπορεί να παρακολουθείται. Τα ινοαδενώματα αφαιρούνται όταν προκαλούν συμπτώματα, όταν μεγαλώνουν σε μέγεθος και ειδικά όταν είναι μεγαλύτερα από 2 εκατοστά.

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές στην υγεία με την ύπαρξη ινοοαδενωμάτων;

Τα ινοαδενώματα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη τεκμηρίωση της διάγνωσης και να διευκρινιστεί ο ακριβής τύπος του ινοαδενώματος.

ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ ΤΗΣ!

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τις παθήσεις μαστού, απευθυνθείτε στο Γενικό Χειρουργό- Μαστολόγο Ανθιμίδη Γεώργιο. Kατέχει πολυετή εμπειρία στον χώρο της Γενικής Χειρουργικής και της Μαστολογίας, στην οποία έχει πρωτεύσει  με αριστεία. Είναι επίσημα αναγνωρισμένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μαστολογίας/Ειδικών στον Καρκίνο του Μαστού και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, ενώ ταυτόχρονα παραμένει εν ενεργεία μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργών Μαστού.