Οδοντιατρική, Υγεία

Λεύκανση δοντιών

Η

λεύκανση

είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες που αφορούν την αισθητική οδοντιατρική. Είναι συντηρητική θεραπεία γιατί δεν απαιτείται ούτε αναισθησία, ούτε κάποιο τρόχισμα των δοντιών. Προϋποθέτει βέβαια ένα στόμα θεραπευμένο περιοδοντικά (να έχει γίνει θεραπεία ούλων) και τα δόντια να μην έχουν τερηδόνες.

Η θεραπεία αυτή αφορά όλες τις ηλικίες άνω των 17 ετών και γίνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Πρώτος τρόπος με την εφαρμογή του λευκαντικού στο ιατρείο με την χρήση ειδικής λάμπας, αφού πρώτα απομονωθούν τα ούλα, τα χείλη, η γλώσσα και τα μάγουλα με έναν ειδικό απομονωτήρα και με υλικό απομόνωσης που φωτοπολυμερίζεται πάνω στα ούλα. Η συνεδρία διαρκεί περίπου 45΄και απομακρύνονται χρώσεις που οφείλονται σε μεγάλη κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν αυξημένες χρωστικές, στο κάπνισμα και στην χρήση σιδήρου.

Δεύτερος τρόπος στο σπίτι, με την χρήση ναρθήκων λεύκανσης και την τοποθέτηση υλικού μέσα σ’ αυτούς. Τοποθετούνται για 4 ώρες περίπου καθημερινά για 15 μέρες περίπου.

Μπορεί να γίνει και συνδυασμός των δύο μεθόδων.

Η λεύκανση είναι μία σχετικά ανώδυνη διαδικασία. Πολύ σπάνια κάποιοι ασθενείς που εκ κατασκευής έχουν ευαίσθητα και νευραλγικά

δόντια

, μπορεί να αισθανθούν μια μικρή ευαισθησία κατά την διάρκεια της λεύκανσης (π.χ. κάποιες σουβλιές στα δόντια ή τσούξιμο στα ούλα) η οποία υποχωρεί με το τέλος της θεραπείας. Επιπλέον η χρήση σύγχρονων υλικών λεύκανσης μειώνει την πιθανότητα αυτή της ευαισθησίας στο ελάχιστο.

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης είναι και στις δύο περιπτώσεις αμέσως ορατό, απλά στο σπίτι είναι λίγο πιο χρονοβόρα η διαδικασία. Το πόσο καιρό θα διατηρηθεί το λευκό χρώμα στα δόντια εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως τις διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου- καφές, τσάι, κόκκινες σάλτσες, κόκκινο κρασί, coca-cola κ.α., την λήψη σιδήρου και το κάπνισμα. Η συντήρηση της λεύκανσης μπορεί να γίνει με κάποιες λευκαντικές οδοντόκρεμες, κατόπιν σύστασης του οδοντιάτρου σας, με περιορισμό των άνω παραγόντων και φυσικά με την ανανέωση της λεύκανσης στο χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο γιατρός, ανάλογα με την μέθοδο που χρησιμοποιεί ο ασθενής.

Η λεύκανση γίνεται μόνο σε φυσικά δόντια. Το χρώμα δεν αλλάζει σε προσθετικές αποκαταστάσεις όπως

σφραγίσματα

, στεφάνες, γέφυρες, όψεις ρητίνης – πορσελάνης, γι’ αυτό πάντα αυτά λαμβάνονται υπόψιν πριν την διαδικασία της λεύκανσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λεύκανση, επισκεφθείτε το http://www.beakou.gr/.