Γενική Χειρουργική, Γυναικολογία, Υγεία

Μαστολόγος

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Ο Γιώργος Ανθιμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eιδικεύτηκε στη Χειρουργική και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ»....

Ποιος είναι ο μαστολόγος- χειρουργός μαστού;

Ο μαστολόγος ή χειρουργός μαστού είναι ο ιατρός που έχει μετεκπαιδευτεί στη μαστολογίαχειρουργική του μαστού. Η μαστολογία – χειρουργική μαστού έχει θεσπιστεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια ως ένας κλάδος της γενικής χειρουργικής και ασχολείται με την παθολογία και τις φυσιολογικές μεταβολές του γυναικείου αλλά και του ανδρικού μαστού.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν σύγχρονο μαστολόγο – χειρουργό μαστού;

Ο μαστολόγος – χειρουργός μαστού πρέπει να παρακολουθεί τις ερευνητικές εξελίξεις στον τομέα του πολύ στενά και να είναι πλήρως ενημερωμένος για οτιδήποτε νέο. Η ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη μαστολογία είναι ότι η έρευνα που αφορά τον  καρκίνο του μαστού προχωράει με γοργούς ρυθμούς και εξελίξεις. Στις μέρες μας, πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο προσπάθειες τόσο για την πρόληψη, όσο και για την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, πραγματοποιούνται συντονισμένες και συλλογικές προσπάθειες για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Επομένως, ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπάρχουν νέα δεδομένα, τα οποία τροποποιούν τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές. Τέλος είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει καλά ο χειρουργός ογκοπλαστικές τεχνικές και να έχει ασχοληθεί ενεργά με το κομμάτι της αποκατάστασης.

Με την ογκοπλαστική χειρουργική μαστού, επιτυγχάνεται ο συνδυασμός των αρχών της χειρουργικής ογκολογίας και της πλαστικής χειρουργικής. Συγκεκριμένα, ο μαστολόγος αφαιρεί επαρκώς τον όγκο από το μαστό και έπειτα προχωράει στην αποκατάσταση του σχήματος του πάσχοντος μαστού αλλά ενδεχομένως και στη διαμόρφωση του άλλου μαστού. Η ογκοπλαστική χειρουργική μαστού εξασφαλίζει ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα ανεξαρτήτως του μεγέθους και της θέσης του όγκου, χωρίς να διακινδυνεύεται η ασφάλεια της επαρκούς αφαίρεσης της βλάβης.

Πότε μια γυναίκα πρέπει να επισκεφθεί μαστολόγο ;

Η γυναίκα επισκέπτεται τον μαστολόγο είτε για προληπτικό έλεγχο των μαστών είτε επειδή έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στο μαστό της. Ο μαστολόγος για αρχή θα καταγράψει τόσο το ατομικό, όσο και το οικογενειακό ιστορικό της. Εν συνεχεία, θα την εξετάσει, θα καταγράψει τα ευρήματα και θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί ψηφιακή μαστογραφία ή υπερηχογράφημα αναλόγως με την ηλικία, το ιστορικό και τα ευρήματα. Σε περίπτωση που η μαστολογική εξέταση και έπειτα οι εξετάσεις δεν δείξουν ύποπτα ευρήματα, το ιστορικό της γυναίκας αρχειοθετείται ηλεκτρονικά για να επαναληφθεί η εξέταση μετά το πέρας ενός χρόνου. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο μαστολόγος διαπιστώσει περιοχές υψηλού κινδύνου στο μαστό, τις σημειώνει – ενδεχομένως  και με μαρκαδόρο πάνω στο δέρμα – και καθοδηγεί τη γυναίκα στη διαδικασία του υπερηχογραφήματος. Σε συνεργασία με τον ακτινολόγο, διερευνούν κάθε εύρημα, μελετώντας συγχρόνως και τη μαστογραφία. Εάν επιβεβαιωθεί κάποιο από τα ύποπτα ευρήματα, τότε θα ληφθεί κυτταρολογική εξέταση (FNA) ή ιστολογική εξέταση (core biopsy). Όλες οι εξετάσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν ακόμη και την ίδια ημέρα.