Γυναικολογία, Υγεία

Πόνος στον μαστό: Ποια είναι τα πιθανά αίτια;

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Ο Γιώργος Ανθιμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eιδικεύτηκε στη Χειρουργική και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ»....

Οι περισσότερες γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν βιώσει, έστω και μια φορά στη ζωή τους, πόνο στον μαστό. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται μασταλγία.  Ο πόνος στον μαστό μπορεί να είναι έντονος ή να περιγράφεται ως μια απλή ενόχληση.

 

Πού μπορεί να οφείλεται ο πόνος στον μαστό;

Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο μια γυναίκα αισθάνεται πόνο στον  μαστό είναι ο καταμήνιος κύκλος (περίοδος) και εμφανίζεται κάθε μήνα στη γυναίκα. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί και στους δύο μαστούς και να είναι παράλληλος με πόνο στη λεκάνη  – μέση.

Εάν μια γυναίκα δεν έχει ενοχλήσεις στον μαστό μηνιαίως, λόγω της περιόδου, αλλά ξαφνικά αισθανθεί έντονο πόνο στον μαστό, χωρίς κάποια φανερή εξήγηση, θα πρέπει να επισκεφθεί ειδικό μαστολόγο για να διερευνήσει τα αίτια.

 

Γιατί οι μαστοί πονούν πριν την περίοδο;

Ο πόνος στον μαστό πριν την περίοδο οφείλεται στις έντονες ορμονικές αλλαγές που δέχεται ο γυναικείος οργανισμός στην προετοιμασία του για την  έμμηνο ρύση. Πέρα λοιπόν από την μήτρα, επηρεάζονται και οι μαστοί. Η ένταση του πόνου μπορεί να είναι είτε ήπια, ως ένα αίσθημα διόγκωσης (πρήξιμο) είτε μεγάλη και διαρκής.

Συγκεκριμένα οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, προκαλούν αλλαγές στη μήτρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του κύκλου, με σκοπό την εμφύτευση του εμβρύου σε περίπτωση γονιμοποίησης. Για τον ίδιο λόγο προκαλείται και η υπερτροφία των μαστών με σκοπό την παραγωγή του γάλακτος που θα θρέψει το αναμενόμενο μωρό.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει γονιμοποίηση, το υπερτροφικό ενδομήτριο αποβάλλεται ως αίμα της περιόδου και οι μαστοί επανέρχονται. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.

 

Ο πόνος στον μαστό σχετίζεται με καρκίνο στον μαστό;

Ο πόνος του μαστού συνήθως δεν αποτελεί σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού. Αντιθέτως, το γεγονός ότι ο  καρκίνος του μαστού δεν δημιουργεί πόνο, είναι ένα αίτιο για τις περιπτώσεις που πολλές γυναίκες ενώ είχαν όγκο, δεν τον πρόλαβαν στα αρχικά του στάδια. Ο καρκινικός όγκος στον μαστό μπορεί κάποια στιγμή να προκαλέσει πόνο στο σημείο του μαστού στο οποίο υπάρχει και δεν σχετίζεται  με τον πόνο της περιόδου.

 

Αντιμετώπιση του πόνου

Όταν ο πόνος είναι επίμονος και ανυπόφορος, αντιμετωπίζεται με κατάλληλες οδηγίες, όπως τη διακοπή κατανάλωσης καφέ και σοκολάτας ή ακόμη και τη χορήγηση  κατάλληλων φαρμάκων.

Εάν ο πόνος στον μαστό είναι αποτέλεσμα μυοσκελετικών προβλημάτων, τότε πρέπει αυτά να αντιμετωπίζονται ανάλογα.

Προληπτικά, κάθε γυναίκα θα πρέπει να φορά σωστό, μαλακό στηθόδεσμο, που δεν θα την σφίγγει, αλλά θα διατηρεί σταθερό τον μαστό.

Συμπερασματικά όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να γνωρίζουν τον μαστό τους και να παρατηρούν οποιαδήποτε αλλαγή.

Η επίσκεψη στον ειδικό μαστολόγο μια φορά το χρόνο είναι ενδεδειγμένη, ακόμη και αν δεν έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή.