Νευρολογία - Ψυχιατρική, Υγεία

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Τα 16 πρώιμα συμπτώματα

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ή αλλιώς Πολλαπλή Σκλήρυνση, είναι μια αυτοάνοση πάθηση η οποία επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η νόσος αυτή καταστρέφει σταδιακά τα νεύρα του νωτιαίου μυελού αλλά και τον εγκέφαλο. Έτσι, διαταράσσεται η σωστή λειτουργία και επικοινωνία των τμημάτων του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά αλλά και ψυχιατρικά προβλήματα.

Τα αίτια της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι άγνωστα ενώ θεωρείται μια ασθένεια με απρόβλεπτα συμπτώματα, τα οποία μάλιστα ποικίλλουν ως προς την ένταση τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας;

Προβλήματα Όρασης. Τα οπτικά προβλήματα είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα της πάθησης. Η φλεγμονή επηρεάζει το οπτικό νεύρο και διακόπτει την κεντρική όραση. Αποτέλεσμα η θολή όραση, η διπλή όραση ή ακόμη και η απώλεια όρασης.

Μούδιασμα  & Αίσθηση Μυρμηγκιάσματος. Επίσης ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Συνήθως το μούδιασμα γίνεται αισθητό σε πρόσωπο, χέρια, πόδια και δάχτυλα.

Πόνοι και Σπασμοί.  Ο χρόνιος πόνος, οι ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί και η μυϊκή δυσκαμψία είναι, παρομοίως, συνηθισμένα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Στους σπασμούς, ο πάσχων μπορεί να βιώσει ανεξέλεγκτες και επώδυνες κινήσεις των άκρων.

Πολύ συχνά υπάρχει και πόνος στην πλάτη, ενώ μπορεί να επηρεαστούν και τα πόδια.

Κόπωση και Αδυναμία. Έρευνες έχουν δείξει πως ανεξήγητη κούραση και αδυναμία επηρεάζει, στα πρώτα στάδια της νόσου, περίπου το 80% των ασθενών.

Η χρόνια κόπωση συμβαίνει όταν τα νεύρα στην σπονδυλική στήλη, επιδεινωθούν. Συνήθως, η κόπωση εμφανίζεται ξαφνικά και διαρκεί εβδομάδες πριν βελτιωθεί, ενώ γίνεται πρώτα αισθητή στα πόδια.

Ζαλάδα, ίλιγγος και προβλήματα ισορροπίας. Τα συμπτώματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την δυσκολία της κινητικότητας του ασθενή.

Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου. Μια δυσλειτουργική κύστη είναι ένα άλλο σύμπτωμα που εμφανίζεται, σε ποσοστό έως 80% των ασθενών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συχνή ούρηση, έντονες πιέσεις ούρησης ή ακράτεια. Τα συμπτώματα αυτά είναι συχνά διαχειρίσιμα.

Λιγότερο συχνά, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζουν δυσκοιλιότητα, διάρροια ή απώλεια ελέγχου του εντέρου.

Σεξουαλική Δυσλειτουργία. Η σεξουαλική διέγερση μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τους ασθενείς, καθώς ξεκίνα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο οποίο επιτίθεται η νόσος.

Γνωστικά Προβλήματα:

  • Προβλήματα μνήμης
  • Διαταραχή προσοχής
  • Γλωσσικά προβλήματα
  • Δυσκολία στην οργάνωση

Προβλήματα στην ψυχική υγεία. Εμφανή είναι τα σημάδια κατάθλιψης, εναλλαγής της διάθεσης και ευερεθιστότητας.

Άλλα συμπτώματα που η Σκλήρυνση κατά Πλάκας περιλαμβάνει:

  • Απώλεια ακοής
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Δυσκολία στην κατάποση