Γυναικολογία, Υγεία

Στάσεις του σεξ που ευνοούν τη σύλληψη; Μύθοι και Αλήθειες

Πολλά ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, αναρωτιούνται αν πρέπει να προτιμήσουν συγκεκριμένες στάσεις στο σεξ που ευνοούν τη σύλληψη. Ποια είναι όμως η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα; Υπάρχουν όντως στάσεις στο σεξ που βοηθούν μια γυναίκα να μείνει έγκυος;

Η αλήθεια είναι πως, δεν είναι εξακριβωμένο αν υπάρχουν ή όχι στάσεις του σεξ οι οποίες δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες σε μια εγκυμοσύνη. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, οποιαδήποτε στάση στο σεξ και αν επιλέξει το ζευγάρι, οι πιθανότητες σύλληψης είναι περίπου οι ίδιες.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικά ανεπίσημα για την υγεία στοιχεία, αναφορικά με την ικανότητα ενός ζευγαριού να αυξήσει τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης. Τα στοιχεία αυτά, αφορούν κυρίως ορισμένα «χρυσά tips» που το ζευγάρι μπορεί να ακολουθήσει κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το σεξ.

Κατά τη διάρκεια του σεξ:

 

Οι δυο πιο διαδεδομένες στάσεις στο σεξ για την επίτευξη της σύλληψης είναι η στάση «doggy style» και η «ιεραποστολική». Σύμφωνα με μελετητές, οι παραπάνω στάσεις ευνοούν τη βαθύτερη διείσδυση του πέους μέσα στον κόλπο. Γεγονός το οποίο υπογραμμίζει πως δίνονται μεγαλύτερες πιθανότητες στην τοποθέτηση του σπέρματος στον τράχηλο της μήτρας, άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες για εγκυμοσύνη.

Συγκεκριμένα, η στάση «doggy style» βοηθάει στην επαφή του πίσω μέρους του τραχήλου της μήτρας με το πέος. Η «ιεραποστολική» στάση από την άλλη, επιτρέπει το πέος να φθάσει ευκολότερα στο μπροστινό μέρος του τραχήλου της μήτρας.

Το να παραμείνει η γυναικά ξαπλωμένη στο κρεβάτι, βοηθάει στη σύλληψη;

 

Η απάντηση των ειδικών φαίνεται να είναι θετική απέναντι στο συγκεκριμένο ερώτημα. Γι’ αυτό το λόγο, παροτρύνουν τις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν, να το προσπαθήσουν. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν πως το να παραμείνει η γυναίκα ξαπλωμένη, βοηθάει το σπέρμα να παραμείνει γύρω από τον τράχηλο της μήτρας για περισσότερη ώρα. Το γεγονός αυτό αυξάνει το ενδεχόμενο γονιμοποίησης.

Είναι απαραίτητος ο γυναίκειος οργασμός για τη σύλληψη;

 

Στο συγκεκριμένο ερώτημα, οι ειδικοί απαντούν πως ο οργασμός είναι σημαντικός αλλά όχι απαραίτητος. Άλλοι ειδικοί από την άλλη, υποστηρίζουν πως ο οργασμός ενισχύει τις συσπάσεις της μήτρας και ευνοεί το σπέρμα να διεισδύσει πιο γρήγορα στη μήτρα.

Υπάρχουν στάσεις που ευνοούν τη σύλληψη κοριτσιού ή αγοριού, ανάλογα με την επιθυμία του ζευγαριού;

 

Πολλοί μύθοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν στάσεις που ευνοούν τη σύλληψη κοριτσιού ή αγοριού αντίστοιχα. Παρ’ όλα αυτά, η επιστημονική άποψη δεν εξακριβώνει τους υπάρχοντες μύθους.

 

Σε κάθε περίπτωση, όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να τεκνοποιήσει, πρέπει να έχει κατά νου ότι το τακτικό σεξ είναι σημαντικό, αρκεί να μη γίνεται καταναγκαστικά και προγραμματισμένα. Τέλος, σημαντικό παράγοντα επίσης παίζουν τα συναισθήματα του ζευγαριού, αφού οι επιστήμονες υπογραμμίζουν το ρόλο των αρνητικών συναισθημάτων στην αύξηση της υπογονιμότητας.