Παθολογία, Υγεία

Θυρεοειδής και Καλοκαίρι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παρασκευή Μεντζελοπούλου MD - Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Παρασκευή Μεντζελοπούλου MD - Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

H κ. Μεντζελοπούλου είναι διπλωματούχος των American Board of Internal Medicine και American Board of Endocrinology, Diabetes and Metabolism. Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας του Washington Manual Consultation Series, Endocrinology Subspecialty και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό....

Θυρεοειδής και Καλοκαίρι

Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα χρειάζεται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προς αποφυγή προβλημάτων με τον θυρεοειδή τους.

Μάλιστα, τα παιδιά, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα αποτελούν ευπαθείς ομάδες.

Για να μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαίρι σας χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και συμβουλευτείτε για επιπλέον πληροφορίες τον ενδοκρινολόγο σας.

Λήψη Φαρμάκων για Διαταραχές του Θυρεοειδούς

 

Στην περίπτωση που ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή σας θα πρέπει να τα προφυλάσσετε από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Πιο συγκεκριμένα, η θυροξίνη δεν πρέπει να μείνει εκτεθειμένη σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών C, ενώ σε περίπτωση που, έστω και για λίγο, τα φάρμακα βρεθούν σε υψηλή θερμοκρασία θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέα.

Επιπλέον, στο ταξίδι σας φροντίστε να έχετε ένα ξεχωριστό τσαντάκι μαζί μας για τα φάρμακά σας, καθώς στην βαλίτσα ή στον χώρο των αποσκευών μπορεί να αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Στην περίπτωση που έχετε υποθυρεοειδισμό με πιο έντονα συμπτώματα τον χειμώνα από το καλοκαίρι, πιθανώς να σας συστήσει ο γιατρός σας να μειώσετε τη δόση του φαρμάκου σας.

Αν έχετε υπερθυρεοειδισμό, τότε θα πρέπει να είστε απόλυτα συνεπείς με τη φαρμακευτική σας αγωγή, διότι το καλοκαίρι τα συμπτώματα μπορεί να υποτροπιάσουν πολύ γρήγορα. Επίσης, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη ζέστη και την έκθεσή σας στο ιώδιο.

Τέλος, σε περίπτωση αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας που δεν συνοδεύεται από κάποια θεραπεία χρειάζεται πολύ προσοχή στην έκθεση του ασθενούς στο ιώδιο,

Θυρεοειδής και Ιώδιο

 

Η σωστή πρόσληψη ιωδίου είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωστή λειτουργεία του θυρεοειδούς.

Το καλοκαίρι δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σας αλλά και στα φάρμακά σας, πάντα σε συνεννόηση με τον ενδοκρινολόγο σας για να μην ξεπεράσετε κάποια όρια του ιωδίου που μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα.

Για μια εξατομικευμένη θεραπεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επικοινωνήστε με τον ενδοκρινολόγο σας.