Νευρολογία - Ψυχιατρική, Υγεία

Ο χορός και η ψυχοθεραπευτική του δύναμη

Ο χορός είναι μια κοινή, παγκόσμια γλώσσα μέσω της οποίας ένας άνθρωπος μπορεί να επικοινωνήσει και να συνδεθεί με άλλους ανθρώπους, χωρίς τη χρήση ούτε μιας λέξης. Αρκεί μόνο η μουσική, η κίνηση των κορμιών και το πάθος επικοινωνίας και έκφρασης για να δημιουργηθεί αυτή η γέφυρα επικοινωνίας. Οι χορευτές μιλούν μέσα από τον χορό τους, «ντύνουν» τα συναισθήματα τους και τους δίνουν εικόνα και μορφή. Νιώθουν την ανάγκη να μεταδώσουν με το πρόσωπο, το σώμα και την κίνηση τους τα συναισθήματα που οι ίδιοι βιώνουν.

Από πολλούς, θεωρείται ένα μέσο εκγύμνασης και ένας τρόπος δημιουργικής ενασχόλησης  κατά τον ελεύθερο χρόνο τους. Και είναι αλήθεια ότι ο χορός αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο γυμναστικής, ενδυνάμωσης και βελτίωσης του σώματος και της εικόνας του. Μέσω αυτού, μπορούμε να αποκτήσουμε, δύναμη, ευλυγισία, ισορροπία. Ταυτόχρονα, γινόμαστε πιο ανεκτικοί στα μικρόβια και τις ασθένειες.

Πως ωφελεί ο χορός την ψυχολογία μας;

 

Παράλληλα, όμως, ο χορός έχει σημαντικά πνευματικά και ψυχικά οφέλη:

Ο χορός δημιουργεί έντονο συναίσθημα ηρεμίας, ευεξίας και ευδαιμονίας. Με τον χορό απελευθερώνονται ενδορφίνες, ντοπαμίνη και σεροτίνη. Αυτές οι ουσίες παράγονται όταν κάποιος ενασχολείται με μια ευχάριστη δραστηριότητα & οι οποίες μειώνουν το άγχος. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ο χορός ανακουφίζει τους φυσικούς πόνους, όπως ο πονοκέφαλος και οι πόνοι στην πλάτη. Παράλληλα, μειώνει και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Εξασκείται ο εγκέφαλος και το μυαλό μας. Με την διδασκαλία ενός χορού πρέπει να μάθουμε και να θυμόμαστε το βηματολόγιο. Αντίστοιχα, με τη χορογραφία απαιτείται η εκμάθηση της αλληλουχίας των κινήσεων, η αντίληψη του χώρου, η συνύπαρξη με μια ομάδα και ο συνδυασμός βημάτων με την μουσική. Η δημιουργικότητα και η ευστροφία είναι, μάλιστα, ένα βασικό κομμάτι του χορού.

Αυξάνει την κοινωνικότητα και την αυτοπεποίθηση μας.  Ο χορός μας επιτρέπει να έρθουμε σε επαφή με το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα μας. Μας φέρνει σε επαφή με νέους ανθρώπους και αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη μας στους άλλους. Με τον χορό αφήνεις στην άκρη τους ενδοιασμούς και είσαι ανοιχτός στο να αγαπήσεις τον εαυτό σου αλλά και τους γύρω σου ακόμη περισσότερο!

Συνδεόμαστε με τον εσωτερικό μας κόσμο. Με τον χορό έχουμε την δυνατότητα να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, να βιώσουμε όλη την ένταση τους και να απελευθερωθούμε από αυτή. Με τον χορό αποκτάμε την μοναδική δυνατότητα να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα από μια διαφορετική γλώσσα και να αγαπήσουμε κάθε πλευρά και πτυχή του.

Τολμήστε το διαφορετικό, διαλέξτε τον αγαπημένο σας χορό και ανακαλύψτε μόνοι σας την ψυχοθεραπευτική δύναμη του. Προσέξτε μόνο να αποφύγετε τους τραυματισμούς και αλλάξτε ριζικά τον εαυτό σας!