Ανδρολογία, Υγεία

Η στύση αποτελεί το βαρόμετρο της υγείας της καρδιάς

Ως Στυτική Δυσλειτουργία (Σ.Δ.) ορίζεται η σταθερή ή επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης ή/και διατήρησης στύσης ικανής για κολπική διείσδυση και η συχνότητα εμφάνισής της είναι υψηλή παγκοσμίως.

  • 1 στους 2άνδρες ηλικίας 40-70 ετών θα εμφανίσει κάποια στιγμή Σ.Δ. (ήπια 17%, μέτρια 25%, σοβαρή 10%).

Παρατηρείται συχνά μετά από θεραπευτικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του προστάτη και έχει τους ίδιους παράγοντες κινδύνου με την καρδιαγγειακή νόσο (παχυσαρκία, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, έλλειψη σωματικής άσκησης, μεταβολικό σύνδρομο).

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει επίπτωση στη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών, όσο και των συντρόφων τους. Πλήθος ερευνών δείχνουν ότι η Σ.Δ. αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου και περιφερικής αγγειοπάθειας. Συνεπώς η Σ.Δ. δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως πρόβλημα της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και ως παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι η στυτική δυσλειτουργία παρατηρείται 3 χρόνια νωρίτερα από την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αγγεία της στύσης είναι πολύ μικρότερα από αυτά της καρδιάς και αποφράσσονται ευκολότερα και νωρίτερα! Οι άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικού προβλήματος, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί πιο αξιόπιστο προγνωστικό παράγοντα από το οικογενειακό ιστορικό και το κάπνισμα σε άνδρες ηλικίας 40-49 ετών με πρωτοεμφανιζόμενη καρδιακή νόσο. Μελετώντας στοιχεία από περισσότερους από 95.000 άνδρες, ηλικίας άνω των 45 ετών, βρέθηκε ότι όσοι δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας, αλλά έπασχαν από μέτρια στυτική δυσλειτουργία, είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα στη διάρκεια μιας διετίας απ’ όσες εκείνοι που δεν αντιμετώπιζαν διαταραχή στύσης. Σε όσους, δε, η στυτική δυσλειτουργία ήταν σοβαρή, ο κίνδυνος νοσηλείας για καρδιαγγειακό αίτιο ήταν αυξημένος κατά 35%.

  • Η στυτική δυσλειτουργία όπως και η καρδιαγγειακή νόσος αποτελούν εκδήλωση της ίδιας παθοφυσιολογικής διαταραχής: της νόσου του ενδοθηλίου.

Μπορεί, λοιπόν, η διαταραχή της στύσης να είναι οιωνός καρδιαγγειακής νόσου.